Karting • GK4 Kartseries

Joey van Splunteren draait met overwinning in het NK IAME X30 warm voor 24uurs-race in Koeweit

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 7 maart 2019 17:06 • Print artikel

ZAANDIJK – Joey van Splunteren heeft de eerste overwinning van 2019 kunnen bijschrijven op zijn toch al indrukwekkende cv. Tijdens de eerste ronde van het competitieve NK 2-TAKT IAME-kampioenschap op het circuit van Mariembourg was de 27-jarige inwoner van Zaandijk al zijn concurrenten te slim af en won hij in de IAME X30 Senioren-klasse. Dat betekende een mooie opwarmer, aangezien hij naar Koeweit gaat voor een 24-uursrace in de kart. Ook zijn teamgenoot Niels Koolen toonde een goede snelheid en reed zich in de top tien.

Joey van Splunteren fulspeed

Al vrij vroeg in de finalerace reed Van Splunteren, uitkomend voor het Engelse team Evolution in de kopgroep. Joey bedacht zich geen moment toen de rest van het deelnemersveld achter hem en zijn voorganger aanging. Met een schitterende inhaalactie nam de 25-jarige coureur de leiding en uiteindelijk de winst door een wijs besluit aan het begin van de race. Van Splunteren rijdt meestal zeer tactisch maar verraste deze keer iedereen.

“Het is moeilijk als je achter iemand rijdt. Dan ga je zo twee, drie tienden van een seconde langzamer”,zei de Zaankanter. “De schakelrijders hadden hiervoor gereden, dus had je meteen grip. Dat scheelt wel. Ik hoorde een groepje achter mij dus ik dacht: ‘Ik ga inhalen, hopen dat er hij met de concurrenten er om gaat vechten en dan ben ik weg’. Het werd te druk achter me, dus ik moest er voorbij.”

Het komt regelmatig voor dat coureurs niet een duidelijk strijdplan hebben. Hoe keek Joey hier tegenaan? “Je moet elke ronde, elke bocht anders denken”, legde hij uit.“Je moet continu blijven denken. In de regen moeten we met de nieuwe kart nog wat vinden maar dat is nog moeilijk. We moeten nog wat in de set-up vinden, de stoel of velgen ofzo. In het droge is het gewoon goed.”

Niels koolen en Joey van Splunteren

Ook teamgenoot Niels Koolen reed een sterke finale en werkte zich goed naar voren. Hij reed daarbij looisnelle rondetijden.

Nu het seizoen is begonnen, hebben Van Splunteren en Koolen een drukke agenda. “Over twee weken rijden we de eerste ronde van het IAME X30 Benelux-kampioenschap hier in Mariembourg. Aankomend weekeinde ben ik in Koeweit voor een 24 uursrace met het team van Batelco uit Bahrein. Dit is het team waar ik ook in Dubai mee reed. Ze wilden perse dat ik ze kwam versterken. We gaan het met vier man doen, we hebben drie teams.”

Na de etmaalrace in Koeweit hebben Joey en Niels nog een druk schema voor de boeg, waarin in drie weken tijd twee races op het programma staan in Mariembourg. Precies de baan waar Van Splunteren afgelopen weekeinde succesvol was. “Na Koeweit moet ik terug voor de IAME X30 Benelux. Dat beschouw ik als een trainingsweekend op het komende EK hier op Mariembourg en dan is het hier voorlopig weer even klaar”, aldus Joey. Nu staat het vizier gericht op Koeweit.

Joey van Splunteren en Niels Koolen bedanken via deze weg het team Evolution Racing en sponsor SuperB.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS