Karting • GK4 Kartseries

IAME Series Benelux: IAME X30-rijders maken zich op voor een spektakel op Karting Genk

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 juli 2018 18:16 • Print artikel

Meer dan twee maanden na de wedstrijd in Francorchamps is de volgende race van de IAME Series Benelux aan de beurt. Wederom wordt er een vol deelnemersveld verwacht en zo zal het in de derde en voorlaatste proef van het kampioenschap zeer warm worden, en dit niet enkel door het weer. Voor de titelkandidaten is de Limburgse afspraak een niet te missen keerpunt in het seizoen! Meer dan 170 deelnemers worden verwacht in Genk tijdens het weekend van de Belgische Nationale Feestdag voor de derde en voorlaatste proef van de IAME Series Benelux, die eveneens het Belgisch Kampioenschap Karting is. We zullen moeten wachten tot 19 augustus, waar we op het Frans circuit van Ostricourt de kampioenen van 2018 zullen kronen, maar het is vanzelfsprekend dat de wedstrijd in Genk een zeer belangrijke rol zal spelen in de verdeling van de titels in de zes categorieën.

IAME X30 Senioren

De oefensessies beginnen op zaterdag om 14u15 en de eerste kwalificatiesessies vanaf 15u45. Zondag gaan de kwalificatiesessies, na de warm up ’s morgens, verder van 9u40 tot 12u40. Even herhalen dat er reeds na deze manches een eerste puntentoekenning zal gebeuren op basis van hun klassement, die eveneens de startgrid zal bepalen voor de Finales, die zeker opnieuw spannende momenten zal opleveren vanaf 14u00.

X30 Senior: Van Splunteren onder druk
Het gevecht van de leiders gaat verder in de X30 Senior klasse (14-30 jaar), waar wederom meer dan 60 piloten aan de start komen! De Nederlander Joey Van Splunteren, die zowel snel als regelmatig is, heeft duidelijk de leiding in het kampioenschap na zijn overwinning in Mariembourg en zijn podiumplaats in Francorchamps. Maar hij zal geen fouten mogen maken: een slecht weekend in een peloton van dit niveau betaal je onmiddellijk cash! In de titelstrijd zijn de ervaren Olivier Palmaers, Xavier Handsaeme (winnaar van de Junior klasse vorig jaar), de terugkerende Matteo Raspatelli en de Fransman Jules Mettetal zijn grootste rivalen. Enkele piloten die een minder seizoensbegin hebben gekend hebben trouwens ook hun laatste woord nog niet gezegd. We denken hierbij vooral aan Rens Van Pelt, William Godefroid, de Fransen François-Xavier Venet en Franck Chappard (respectievelij k kampioenen in 2016 en 2017), maar ook nog aan Elie Goldstein en Corentin Collignon, die zeer ongelukkig was eind april. Maar hiermee is nog alles niet gezegd! Zelfs al strijden ze niet het ganse seizoen mee, er zijn enkele piloten die zeker een rol als scheidsrechter kunnen spelen. O’Neill Muth, die afwezig was in Mariembourg, pakte de overwinning in Francorchamps. Hij is er dus terug bij in Genk en zal er vergezeld worden door zijn oudere broer Esteban, ze zetten zo hun leerproces verder in karting parallel aan hun debuut bij de éénzitters. Zij zullen niet de enige ex kampioenen van België zijn die zich zullen willen tonen in het peloton, deze rol is ook weggelegd voor François Bécamel (kampioen in 2015) en Victor Compère (kampioen in de X30 Super klasse in 2016), twee Fransen die het Belgische feest zullen willen verpesten. Kortom zullen alle liefhebbers van karting zich kunnen vermaken tijdens dit vooraf aangekondigd spektakel in de X30 Senior klasse!

X30 Super Shifter: wie houdt er Piirimagi tegen?
Cijfers kunnen soms misleidend zijn. Als we de tabellen bekijken van de X30 Super Shifter (175cc karts met versnellingsbak) kunnen we er inderdaad van afleiden dat Sten Dorian Piirimagi de klasse volledig domineert. De Est kon drie keer het maximum van de punten scoren, na een tweede plaats tijdens de kwalificatiesessies in Francorchamps. Zelfs al geven deze resultaten hem een duidelijk voordeel (35 punten!) in het tussentijdse klassement, dan nog toont het niet hoe intens de strijd was die we zagen in Mariembourg en in Francorchamps. Het was trouwens de erg snelle, maar ook de zeer pechvolle, Christof Huibers die als eerste voorbij de geblokte vlag kwam in de Ardennen vooraleer een tijdstraf te krijgen. Hierdoor is hij 4de in het kampioenschap na Frédéric Op de Beeck en Stephen Van Ginneken. De Nederlander Roy Bakker, kampioen in de X30 Super Shifter klasse in 2017, en de Namenaar Corentin Grégoire (kampioen in de voormalige X30 Shifter klasse) hebben niet het verhoopte seizoensbegin gekend. Maar ze maakten een sterke beurt in Francorchamps die ze willen bevestigen in Genk!

X30 Junior: Levêque-Balota, de strijd gaat verder!
Ze kruisen de degens al sinds het begin van het seizoen in de X30 Junior klasse (12-15 jaar) en het is nog niet voorbij ! Enzo Lévêque en de Antwerpenaar Sam Balota geven elkaar weinig toe sinds het seizoensbegin. En zelfs al won de Fransman de Finale in Mariembourg en in Francorchamps, de Antwerpenaar is vastberaden en hij wil de tendens ombuigen in Limburg. In een peloton dat wederom goed gevuld is (met 38 piloten), dient men de Brit Ben Fayers, Valon Janssen en de Fransman Victor Bernier in het oog te houden, die dit jaar reeds van de podiumvreugde mochten proeven. En laten we zeker de debutanten niet vergeten in deze klasse, die er op gebrand zijn om hun progressie te tonen. Noah Maton, Bart Ploeg en Alessandro Tudisca maken hier deel van uit!

X30 Cadet: Furon-Castelain in de kijker
Maxime Furon-Castelain maakt een sterke indruk in de X30 Cadet klasse (10-13 jaar) en dat tijdens zijn eerste seizoen in de Benelux! De Frans-Luxemburger (hij rijdt met een Luxemburgse licentie) pakte de overwinning in zowel Mariembourg als in Francorchamps en heeft zodoende al een mooie voorsprong in het kampioenschap. Om hem ervan te houden nog verder uit te lopen in Genk, weten zijn tegenstanders Mathias Focan, Olivan Fayt, Victor Louis, Lucas Taelman of Nolhan Rairoux dat ze geen andere keus hebben dan te winnen! Ze konden allen reeds hun snelheid tonen. Aan hen om daar nu de regelmaat aan toe te voegen en zo hun kansen op de titel te behouden. We houden ook Angelo Meli in de gaten die het seizoen begon in de Mini klasse en de grote sprong maakte naar deze X30 Cadet klasse.

Mini: totaal onbeslist!
Met de toekenning van punten na de kwalificatiesessies en nadien na de Finale, zijn er al vier maal punten uitgedeeld dit jaar in de IAME Series Benelux. En in de Mini klasse (7-11 jaar) zijn het vier verschillende piloten die telkens het maximum van de punten wisten te scoren! Niet minder dan zes jonge piloten zijn gegroepeerd in een marge van maar 20 punten, wat de intensiteit van de strijd bewijst. Kimmy Abraham, de titelverdediger, leidt de dans na zijn succes tijdens de Finale in Francorchamps, maar de Nederlander Nathan Ottink – winnaar in Mariembourg – volgt hem van nabij. Op enkele lengtes afstand volgen Aaron Ferrazzano, Jordi Drees, Amaury Meertens en Douwe Dedecker, die weten dat ook zij nog alle kansen hebben. Ook dienen ze op te letten voor Simon Lacroix, van wie zijn snelheid niet meer te ontkennen valt.

X30 Master: Bonnes moet bevestigen, Donniacuo als scheidsrechter
Justin Bonnes, winnaar van zijn eerste wedstrijd karting tijdens de laatste meeting in Francorchamps, heeft hiervan geprofiteerd om de leiding te nemen in het kampioenschap van de X30 Master klasse (+ 25 jaar of + 75kg). Maar de piloot uit Soignies weet dat winnen niet het moeilijkste is, maar bevestigen. Het is dus met een grote motivatie dat hij afzakt naar Genk, waar de concurrentie groot verwacht te zijn. Door de afwezigheid van de Fransman David Chenillot zal Justin moeten strijden met zijn rivalen voor de titel, de Duitser Sebastian Voges en Hubert Bauthier, die zijn comeback maakt in karting dit jaar en die reeds op het podium stond in Francorchamps. Één van de favorieten voor deze Limburgse proef zal ongetwijfeld Lorenzo Donniacuo zijn. Als grote ex-animator van de IAME Challenges, onderscheidt de Bergenaar zich met de racewagen, maar hij komt zeker niet terug om een figurantenrol te spelen. Het is dus ook in de X30 Master klasse nog onbeslist!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS