Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Fenomenaal optreden van Lucas di Grassi, winnaar ePrix Zurich en het kampioenschap is nog niet bepaald

Uitgegeven door Jessica Ratering • 11 juni 2018 02:16 • Print artikel

Afgelopen weekend werd er voor eerst sinds 1954 weer een autorace gehouden in Zwitserland. De stad Zurich had de eer om de ePrix te hosten en deze race was een alles behalve saai. Regerend wereldkampioen Lucas di Grassi pakt eindelijk zijn eerste overwinning dit seizoen na een ijzersterke race. Sam Bird had het geluk aan zijn zijde en maakt nog kan op die titel van wereldkampioen FIA Formule E 2017-2018. Verrassende derde: Jerome D’Ambrosio.

Julius Baer Zurch EPrix

De grid voorspelde voorafgaand aan de race al een spektakel. Mitch Evans had zijn eerste pole position, tevens de eerste pole position voor het team van Jaguar. Aanvoerder van het klassement Jean-Eric Vergne startte vanaf de zeventiende positie, terwijl zijn uitdager Sam Bird vanaf de derde positie startte. Mooie kans voor Bird om in te lopen op Vergne. Voor Bird stond Vergne’s teamgenoot André Lotterer. Lotterer ging natuurlijk niks cadeau geven en was er alles aan gelegen om zijn teamgenoot en team te helpen naar dat wereldkampioenschap.

De twee inhaalhelden van deze race waren Lucas Di Grassi en Jean-Eric Vergne. Di Grassi wist in een toptempo naar de podiumplaatsen te rijden en voor de autowissels ging Di Grassi dan ook aan Mitch Evans voorbij en pakte de leiding in de wedstrijd. Jean-Eric Vergne wist dankzij inhaalacties en fouten van collega-coureurs naar voren te rijden richting de punten van de top tien. In de negende ronde reed Vergne al mee in de top tien.

Julius Baer Zurich E-Prix

Sam Bird moest zijn meerdere bekennen in Lucas di Grassi en Sebastian Buemi en viel terug naar de vijfde positie. Het zag er weinig rooskleurig uit, want Jean-Eric Vergne was ook binnen de top tien plekken aan het opschuiven en sprokkelde steeds meer punten om de voorsprong op Bird zo groot mogelijk te houden. Vanuit de wedstrijdleiding werden er een drive through penalty’s uitgedeeld aan welgeteld vijf coureurs die te hard reden tijdens de gele vlag. Het ging om Evans, Lotterer, Lopez en Buemi. De vier mannen die op dat moment voor Sam Bird reden. Een cadeautje, want hierdoor kon Bird zo naar de tweede positie rijden en Jerome D’Ambrosio plukte ook de vruchten hiervan. Enkele minuten later krijgt ook Vergne te horen dat hij een drive through penalty moest incasseren. Terug op de baan begon de Fransman een dappere inhaalactie, maar het kwaad was al geschiet.

Julius Baer Zurich EPrix Lucas di Grassi

Het verschil tussen Vergne en Bird na deze wedstrijd is nog maar 23 punten in plaats van 40. Wie zich kampioen mag noemen dat wordt bepaald in de dubbele ronde in New York over zo’n vijf weken.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS