Formule 1

Wolff: 'Mr Grumpy' is Mercedes' sterkste wapen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 september 2021 17:37 • Print artikel

Volgens Toto Wolff is 'Mr Grumpy' het 'sterkste wapen' van Mercedes. Daarmee doelde de teambaas van Mercedes op Helmut Marko, het hoofd van Red Bulls rijdersontwikkelingsprogramma en adviseur van het team waarmee Mercedes in een felle strijd verwikkeld is voor de beide wereldtitels van dit jaar.

Helmut Marko Red Bull Racing F1


De twee Oostenrijkers zijn allesbehalve beste vrienden, waarbij de minder diplomatieke Marko - 29 jaar ouder dan Wolff - er nooit voor terugschrikt om zijn echte gevoelens over de aartsrivalen te uiten.

Maar in plaats van boos te worden, gebruikt Wolff de weerhaken van zijn landgenoot liever als brandstof in zijn streven naar een achtste rijders- als de constructeurstitel.

"Mr Grumpy is ons sterkste wapen," zei Wolff, geciteerd door de Oostenrijkse media OE24. "Niki [Lauda] zei altijd 'elke aanval van buitenaf versterkt ons team'.

"Als het om een wereldkampioenschap in de Formule 1 gaat, ben je niet aan het knuffelen."

Lauda, die tot zijn dood op 70-jarige leeftijd in 2019 een integraal lid van de Mercedes-garage was, was net als Wolff en Marko ook een Oostenrijker.

De invloed van de drievoudig wereldkampioen werd aangehaald in één van Marko's laatste sneren naar Mercedes, die betrekking had op het aantal motormedewerkers dat Red Bull van Brackley (Mercedes-hoofdkwartier) naar Milton Keynes (Red Bull-hoofdkwartier) had gelokt om aan hun nieuwe Powertrains-project te werken.

"Wij zijn een goed team waar passie op de eerste plaats komt", zei Marko. "Onder Niki Lauda zou dit nooit gebeurd zijn. Hij stond veel dichter bij de mensen van de motoren."

Marko was er natuurlijk ook snel bij om zijn zegje te doen na de crash tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton op Monza, waarvoor de Red Bull-coureur de straf kreeg van een gridstraf van drie plaatsen voor de volgende race, de Grand Prix van Rusland.

De 78-jarige adviseur liet doorschemeren dat het wel handig was geweest dat Mercedes in de nasleep van het incident een blessure bij Hamilton aanhaalde, net toen de stewards aan het overleggen waren wie de hoofdschuldige was en welke actie er ondernomen moest worden.

"Het was een normaal race-ongeluk", zei Marko. "Alle verhalen eromheen werden door Mercedes aan de haren erbij getrokken. "Verstappen was al uitgestapt toen Hamilton achteruit probeerde te gaan om zijn auto uit het grind te krijgen. De medische auto zag dat en reed door. En dan wordt er een show opgevoerd dat die arme Hamilton ineens gewond is."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS