Formule 1

Toyota legt keuze voor Brendon Hartley uit: "Niets tegen Stoffel en we zullen Alonso missen"

Uitgegeven door Wim Boekel • 11 mei 2019 10:06 • Print artikel

Fernando Alonso rijdt nog de 24 uur van Le Mans voor Toyota en gaat voor een afscheid met een wereldkampioenschap en de winst in de 24 uur van Le Mans. Volgend jaar neemt Brendon Hartley de plek van de Spanjaard in. Rob Leupen van Toyota legt de keuze voor de Nieuw-Zeelander uit.

Fernando Alonso


“We kenden de situatie met Fernando”, reageert Leupen tegenover het Amerikaanse Motorsport. “Dan ga je kijken wie het gat kan opvullen. We kennen Brendon, we hebben tegen hem geracet en hebben hem zich erg goed zien ontwikkelen bij Porsche. Hij is een erg open jongen, hij is amicaal en een echte teamspeler. Hij past bij ons. Bij Porsche heeft hij bewezen dat hij erg goed is en bovendien een snelle coureur te zijn. En het jaar in de Formule 1 maakte hem ook niet slechter. Hij gaat zijn ervaring met Porsche meebrengen.”

Volgens de Nederlander had men ook kunnen kiezen voor de minder ervaren Stoffel Vandoorne, die in Spa zijn debuut maakte met SMP Racing. De directeur benadrukte dat het niet nodig was om een rookie coureur voor het seizoen 2019/20 te overwegen. “Op het moment dat we er over nadachten, was hij beschikbaar geweest”, aldus de Nederlander over de Belg. “We noemden de naam van Brendon en het is lastig om ze te vergelijken, maar we kozen voor degene met ervaring. We hebben niets tegen Stoffel.”

Leupen geeft toe dat Toyota Alonso gaat missen, maar geeft aan dat de prioriteiten van de coureur wijzigden toen ze in gesprek waren. “Het hing allemaal van zijn opties af en we keken naar onze eigen opties. Hij had enkele doelen die ik hem niet kon leveren en hij wil die gewoon graag realiseren. Hij heeft echt zijn focus daarop gericht. Ook de andere omstandigheden telden voor hem mee. Als je bijvoorbeeld ziet hoeveel dagen hij weg is dit jaar, dan is dat niet zo veel minder dan vorig jaar, toen hij een dubbelprogramma met de F1 en WEC deed.”

“Het is iets dat we sindsdien onderling hebben uitgewerkt en ik denk dat we binnen deze erg goede relatie tot deze conclusie zijn gekomen”, aldus Leupen. “Het is goed voor ons. Ik zie geen verliezers in deze relatie, alleen winnaars!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS