Formule 1

Oud-Formule 1-coureur Ricardo Patrese gaat deelnemen aan de 24 Uren van Spa met een Honda NSX GT3

Uitgegeven door Peter Vader • 18 juli 2018 16:20

Castrol Honda Racing maakte bekend dat de voormalige Formule 1-coureur Riccardo Patrese en Loic Depailler de line-up vormen voor de 24 Hours of Spa op 26-29 juli. Het duo wordt toegevoegd aan de officiële Honda coureurs Bertrand Baguette en Esteban Guerrieri met hun NSX GT3, afgeleid van Honda's volgende generatie 3.5-liter twin-turbo V6 supercar, een paradepaardje in de Blancpain Endurance-serie.

Honda NSX GT3 SEMA Show

De auto is opgenomen in de Pro Am-categorie, die naast de profs minimaal twee 'bronzen' FIA-geclassificeerde bestuurders vereist. Patrese is nu 64 jaar en daarom automatisch geclassificeerd als 'brons'. De Italiaan reed zeventien jaar op het hoogste niveau van de autosport en was hij een winnaar in zowel de Formule 1 als het World Sportscar Championship (WEC).

Als de eerste coureur die 200 keer van start ging in een Formule 1 Grand Prix, won de Italiaan zes keer en scoorde hij 37 podiumplaatsen. Hij behaalde in 1992 de tweede plaats in het F1-wereldkampioenschap en zegevierde hij in 1985 in de 1000 km race van Spa. Patrese zei hierover: "Spa-Francorchamps is al heel lang één van mijn favoriete circuits en ik dacht dat ik er 25 jaar geleden voor de laatste keer had gereden. Dus toen ik de kans kreeg om bij Castrol Honda Racing te komen en zo'n opwindende auto als de NSX GT3 te besturen, kon ik geen nee zeggen.

Honda NSX GT3 rear

De 'handling' van de auto is erg goed en hij is leuk om te rijden in de hogesnelheidssecties en in de langzamere bochten. Ik heb nog niet zo veel rijtijd in de auto gehad, dus ik leer iedere keer dat ik een ronde heb voltooid, weer bij. Ik ben erg enthousiast over deze race, over de auto en bovendien vind ik het geweldig om weer met een team aan het werk te zijn en de sfeer van een race weer te mogen meemaken."

De Fransman Loic Depaillier is het meest bekend als co-hoofdredacteur van Top Gear Magazine in Frankrijk en is één van de meest gerespecteerde automotivejournalisten in zijn thuisland. De zoon van GP-winnaar Patrick Depailler, Loic, werd geboren met de autosport in zijn bloed en na in de jaren negentig full-time in de Formule Renault te hebben geracet, stapte hij over in sportwagens en behaalde enkele top-zes finishes in de FIA Sports Car Cup in Europa en Grand-Am in de VS.

Honda NSX GT3 interior

In de afgelopen jaren heeft hij incidenteel deelgenomen aan races rondom zijn drukke agenda en reed hij onder andere in de Franse GT- en Clio Cup en nam hij deel aan de Le Mans Classic.

Beide coureurs reden vorige maand de NSX GT3 in Cervesina (Italië) en probeerden ze het opnieuw tijdens de officiële 24 Hours of Spa-test van de week daarop, om zich daarmee vertrouwd te maken met de auto.

Honda NSX GT3 nr 93

De NSX GT3 maakte zijn wedstrijddebuut in 2016 en werd een race-winnaar in het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship en de Pirelli World Challenge in het eerste volledige seizoen van deze series. Onze nationale toerwagen-, GT- en sportscar specialist Peter Kox maakte veel furore met de NSX in Amerika. Via het NSX GT3 Customer Racing Program - een samenwerkingsproject tussen Honda Motor, JAS Motorsport en Honda Performance Development (HPD) - wordt er met de Honda NSX GT3 deelgenomen aan raceseries in Europa, Azië en Noord-Amerika.

Honda NSX GT3 nr 93 front

Alessandro Mariani, CEO van JAS Motorsport, concludeerde: "We hebben een ongelooflijk opwindende line-up bevestigd voor de 24 Hours of Spa. Bertrand en Esteban zijn twee uitstekende professionals, maar als pro-am-nieuwkomer hadden we een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze twee bronzen chauffeurs konden bijdragen aan een succesvol evenement. In Riccardo hebben we een ongelooflijk ervaren coureur, die duizenden ronden op Spa heeft gereden tijdens zijn succesvolle carrière in de Formule 1 en sportwagens, terwijl Loic zijn potentieel heeft bewezen in veel verschillende raceseries en hij bovendien graag deel wil uitmaken van ons team.”

Honda NSX GT3 nr 93

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS