Formule 1

Na ruim 40 jaar weer een vrouw in de F1? “Ik wil net als de mannen behandeld worden”

Uitgegeven door Bart • 6 augustus 2018 10:09 • Print artikel

GP3-coureur Tatiana Calderon hoopt de eerste vrouw sinds 1972 in de Formule 1 te worden. De 25-jarige Colombiaanse komt dit jaar uit voor Jenzer Motorsport en is ook testcoureur bij het team van Alfa Romeo Sauber. Ze is de enige vrouwelijke coureur in de GP3 Series en ook in de hele F1-paddock. In een interview op de officiële website van de Formule 1 hoopt ze een ban te breken voor vrouwen op het hoogste niveau van de sport. “Ik wil dat mensen me behandelen als alle andere mannen. Maar zover is het nog niet. Het is als vrouw moeilijk als je in een nieuw team terecht komt. Je moet het respect verdienen van de engineers en de mannen waar je tegen racet.”

Tatiana Calderon


Calderon hoopt de eerste vrouw in de Formule 1 te worden sinds Lella Lombardi in 1976. Susie Wolff was in 2015 de laatste vrouw die in een officiële test in actie kwam, terwijl Giovanni Amati in 1992 de laatste was die zich voor een F1-race probeerde te kwalificeren.

“Tegen dat vooroordeel moet je echt vechten”, zegt de ambassadrice van FIA’s Girls On Track en Dare To Be Different. “Je moet jezelf via de stopwatch bewijzen. Bovendien vraag ik veel dingen, omdat ik veel weet van de technische kant van de sport. Ik weet wat ik nodig heb om snel te zijn. Ik ben blij hoe het gaat bij Jenzer Motorsport. Daar zijn geen mannen met te grote ego’s.”

Calderon hoopt dat meer vrouwen de kant van de racesport in gaan. “Ik ben me dat dit jaar gaan realiseren. Veel vrouwen zeggen tegen me dat ik hen inspireer. Ik had nooit gedacht dat te kunnen bereiken, omdat het niet mijn intentie was. Ik race omdat ik het leuk vind. Als ik daardoor ook deuren voor anderen kan openen, zou ik dat heel graag doen.”

“Het gaat me niet om de miljoenen die ze betalen”, vervolgt Calderon. “Ik wil gewoon zo snel mogelijk met die auto’s rijden en krijg nu echt de kans om dat te laten zien. Daarom rij ik ook in de GP3. Ik wil geen kans krijgen, omdat ik een vrouw ben. Zo wil ik niet behandeld worden. Ik wil dat ze me kiezen voor de coureur die ik ben. Ik kan echt iets toevoegen aan een team, geef goede feedback en wil mijn plaats echt zelfstandig verdienen.”

Calderon haalde dit jaar tot nu toe één punt in de sprint race in Hongarije, maar dat hadden er meer kunnen zijn. Op Paul Ricard werd ze uitgeschakeld door teamgenoot Juan Manuel Correa.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS