Formule 1

Helmut Marko over Red Bull-crash: "Ricciardo's bloed kookte! Max had de crash kunnen voorkomen"

Uitgegeven door Bart • 19 januari 2019 19:48 • Print artikel

De crash tussen Max Verstappen en teamgenoot Daniel Ricciardo was de meest dramatische Grand Prix voor Red Bull van 2018. Adviseur Helmut Marko geeft een inkijkje in hoe het exact is gegaan op het stratencircuit in Azerbeidzjan. Hoofdconclusie van de Oostenrijker is dat Max Verstappen de crash had kunnen voorkomen. "Dit was echt op en over het randje van het toelaatbare", zegt Marko in gesprek met Motorsport-Total.

Verstappen Ricciardo


De crash is niet terug te leiden tot alleen het moment van de aanrijding tussen de twee Red Bull-coureurs, maar laat zich spreiden over meerdere ronden. "In een linkerbocht drukte Verstappen Ricciardo te wijd naar buiten. Dat was niet nodig. Daarna kwamen de pitstops. Ricciardo had Verstappen na een harde strijd in de 35e ronde ingehaald en hij had het voorrecht om als eerste binnen te komen. Toen zei Max dat zijn banden op waren en dat hij eerder naar binnen moest."

Ricciardo ging als eerste naar binnen, een ronde later gevolgd door Max. In zijn inlap was bij de Nederlander weinig sprake van een bandenprobleem, zo geeft Marko aan. "Zijn rondetijd ging met een halve tot driekwart seconde naar beneden. Nadat Max het signaal kreeg om binnen te komen, reed hij twee groene sectoren. Met banden die volgens hem op waren. Daardoor klopten onze berekeningen niet meer dat beide auto's na de pitstops weer van positie gewisseld zouden hebben. Verstappen's outlap was geweldig, terwijl Ricciardo problemen had en 1,5 seconde verloor."

Ricciardo kwam achter Verstappen terecht en kreeg de aanmoediging van zijn engineer om zijn positie terug te veroveren. "Dat was niet zo slim en zo heeft zich dat opgebouwd. Ricciardo's bloed kookte en wilde de positie zo snel mogelijk terug."

Twee ronden later ging het mis. Met de DRS open had Ricciardo veel meer snelheid dan Verstappen, maar die maakte zich extreem breed, gooide de deur dicht en Ricciardo reed bij hem naar binnen. "Verstappen had de crash kunnen voorkomen, omdat Ricciardo te veel snelheid had om de eerste bocht goed door te komen. Hij had de uitloopstrook moeten gebruiken. Max had aan de kant moeten blijven."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS