Formule 1

Formule 1 hoopt op 15 tot 18 races in 2020: "Significante kans dat de huidige geplande GP's opnieuw worden uitgesteld"

Uitgegeven door Wim Boekel • 25 maart 2020 07:37 • Print artikel

Inmiddels zijn er acht Grands Prix geannuleerd, maar toch hoopt F1-directeur Chase Carey dat er nog vijftien tot achttien races gehouden kunnen worden dit jaar. Australië en Monaco zijn geannuleerd, maar Baku, Bahrein, China, Spanje, maar ook Nederland willen een plekje later dit jaar op de aangepaste kalender. Carey hoopt zoveel mogelijk van deze zes races op de nieuw te maken kalender te krijgen.

F1 2020


“In de afgelopen weken zijn de Formule 1, de tien F1-teams en de FIA samengekomen en hebben een snelle, beslissende actie ingezet als initiële reactie op de Covid-19 pandemie”, zei de Amerikaan tegen Planet F1. “Terwijl op dit moment niemand zeker kan zijn van wanneer de situatie exact beter wordt, gaat het ongetwijfeld weer verbeteren. Op dat moment zijn we klaar om weer te gaan racen. We zijn allemaal toegewijd om het seizoen 2020 naar de fans te brengen.”

“We erkennen dat er een significante kans is dat de huidige geplande Grands Prix opnieuw worden uitgesteld. Wij en onze partners verwachten min of meer dat het seizoen op enig moment in de zomer gaat starten, met een aangepaste kalender van vijftien à achttien races. Zoals eerder aangekondigd, gaan we de zomerpauze gebruiken om deze terug te brengen naar maart/april, zodat er tijdens de gebruikelijke zomerpauze kan worden geracet. We anticiperen erop dat het seizoen eindigt na onze gebruikelijke einddatum van 28-29 november, met een nieuwe volgorde van geplande datums, die afwijkt van de originele 2020-kalender.”

Inmiddels gaan de geruchten dat ook Canada gaat vervallen, nadat het land haar atleten al teruggetrokken heeft voor de Olympische Spelen in Tokyo. Carey geeft ook toe dat de startdatum een bewegend doel is. “Het is niet mogelijk om nu een meer specifieke kalender op te leveren door de onvoorspelbaarheid van de huidige situatie”, legt de F1-directeur uit. “Maar we verwachten binnenkort meer duidelijkheid te krijgen van de situatie in elk van onze gastlanden, alsmede de daaraan gerelateerde problemen om naar die landen te reizen.”

De teams kwamen al overeen om de zomerpauze naar voren te brengen, waardoor volgens Carey in de zomermaanden Grands Prix gepland kunnen worden. “Met het voordeel van de aankondiging van de FIA en de overeenstemming om de technische regels voor 2021 te bevriezen, gaat er geen zomerpauze zijn waarin de fabrieken gesloten worden. Die sluitingsperiode is naar maart/april verplaatst. De F1 heeft nu de intentie om te racen in de periode waarin normaliter gestopt wordt voor de zomerpauze en daarin de verloren evenementen van het eerste deel van het jaar alsnog te laten verrijden. Deze flexibiliteit biedt de kans om de sport te verder te ontwikkelen, volop te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen. Dat impliceert mogelijk ook initiatieven zoals het uitbreiden van ons e-sports platform, het ontwikkelen van meer innovatieve content als Netflix’s ‘Drive to Survive’ en creatieve manieren om doorlopende waarden van de F1 voor haar sponsorpartners, televisiepartners, race organisatoren, teams en fans te vergroten. Kortom, om het ecosysteem van onze fantastische sport te verbeteren.”

“Intussen werken de Formule 1, de teams en de FIA, evenals onze aandeelhouders, er hard aan om de plannen direct te realiseren bij de eerst mogelijke kans om terug te keren naar de baan, zodat het 2020-seizoen kan beginnen. We gaan door om advies van officiële gezondheidsinstanties en experts in te winnen, omdat onze eerste prioriteit de veiligheid van onze fans is. De gemeenschappen die wij bezoeken willen we natuurlijk in de Formule 1-familie blijven begroeten. We hebben het vertrouwen dat we hier allemaal doorheen komen en we betere dagen tegemoet gaan zien. Zodra dit gebeurt zijn we er zeker van dat iedereen die in deze sport geïnvesteerd heeft, ongeacht het niveau, zich beloond voelt.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS