Formule 1

Grote zorgen over de toekomst van de Formule 1 en autosport: “Er komt een voor en na Covid-19"

Uitgegeven door Peter Vader • 23 maart 2020 13:44 • Print artikel

Volgens Frederic Vasseur hebben de laatste beslissingen van de Formule 1 mogelijk enkele van de kleinere teams gered. De baas van Alfa Romeo zei dat het nu het juiste moment is om de zomervakantie van augustus naar voren te halen "omdat ik moeite had gehad om iedereen digitaal aan het werk te krijgen". Het Alfa Romeo-team dat hij leidt, gaat vanaf maandag voor 21 dagen op slot. Wat betreft het uitstellen van de 2021-regelgeving tot 2022, zei Vasseur tegen Auto Hebdo: "Het is essentieel. Tussen de onvermijdelijke vermindering van onze FOM-inkomsten en de moeilijkheden waarmee onze sponsors de komende maanden te maken zullen krijgen, zullen we vijftien tot twintig procent minder inkomsten krijgen, terwijl de kosten zullen stijgen. Er moet nieuw personeel worden aangenomen en we zullen veel onderdelen vooruit gaan produceren, zoals voorvleugels en vloeren, die we misschien niet eens zullen gebruiken, maar die we nodig hebben voor het geval dat", voegde de Fransman eraan toe.

Frederic Vasseur F1 Alfa Romeo

Effect onderschat
“De F1-bijeenkomst die we hebben hadden waren niet bepaald rustig van aard omdat het nodig was om op de zorgen van sommigen te reageren. Maar uiteindelijk had het gezond verstand de overhand. We moesten de budgetlimiet voor 2021 behouden, wat een iets soepeler landing mogelijk zal maken als de epidemie afneemt. Hierdoor zullen de grootste teams geen roekeloze bedragen aan hun 2022-auto's kunnen uitgeven. Maandag wordt bekend gemaakt dat Baku de achtste uitgestelde of geannuleerde race op de originele kalender van 2020 wordt. En hoe zit het met de promotors die kaartverkoop in neutraal hebben?" vroeg Vasseur zich af. “Als de pandemie ten einde komt, zal er overal een crisis zijn en ik ben bang dat Monaco niet de enige annulering zal zijn. Dit is een tweede effect dat F1 tot dusver heeft onderschat.”

"Voor en na Covid-19"
Vasseur gaf toe dat deze coronaviruscrisis een keerpunt in de geschiedenis is. “In meer dan 30 jaar van mijn carričre had ik te maken met de gevolgen en onzekerheden van de Golfoorlog van 1990, 11 september 2001, SARS in 2003 en de hypotheekcrisis van 2008. Maar deze crisis overtreft alle anderen in alle opzichten. Alleen de oudsten onder ons ervoeren de uitsluitingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarmee kan de huidige situatie een beetje worden vergeleken. De komende tijd zal moeilijk worden"', zei hij. “Er komt een voor en na Covid-19, in termen van onze prioriteiten. En ik weet niet zeker of autosport er eentje van zal zijn", zei Frederic Vasseur.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS