Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

"Er is een nieuwe versie in ontwikkeling van de Porsche 911 GT3 R voor 2019" volgens hoofd van Porsche Motorsport

Uitgegeven door Peter Vader • 3 december 2017 10:41 • Print artikel

Een nieuwe versie van de Porsche 911 GT3 R is in ontwikkeling voor 2019, volgens hoofd van Porsche Motorsport Dr. Frank-Steffen Walliser. De Duitse fabrikant heeft plannen bekendgemaakt voor de uitrol van een bijgewerkte versie van zijn kampioenschappen winnende GT3-model, nadat de driejarige homologatieperiode voor zijn huidige 911 GT3 R is geeindigd. De huidige auto debuteerde in 2016.

Porsche 911 GT3 R


Walliser benadrukte dat de nieuwe Porsche, die zijn ontwerp met de motor achterin behoudt, meer een "update" is dan een geheel nieuwe auto, ondanks het feit dat hij een nieuw homologatienummer heeft. "De homologatieperiode is drie jaar, de homologatietijd is vijf jaar; dus de [huidige] auto is vijf jaar geldig," vertelde Walliser aan Sportscar365. "Dit is de eerste keer dat je een nieuw homologatienummer kunt aanvragen. Je hebt een andere homologatiebasis omdat we de volgende straatauto moeten nemen, en dan heb je wat veranderingen in de vorm van de auto."

"Het is een nieuwe auto. Technisch gesproken hebben we het over een nieuwe update, maar het is feitelijk een nieuwe auto." De Porsche van de nieuwe generatie is vergelijkbaar met de evolutie die Audi heeft gemaakt met de R8 LMS ultra en zijn huidige R8 LMS, die een afzonderlijke FIA-homologatienummer heeft en niet kan worden geüpgraded.

Het zou het vijfde Porsche 911-model zijn dat GT3-gehomologeerd is, na de 997 GT3 Cup-auto in 2006, de 911 GT3 Cup S, de op de 997-gebaseerde 911 GT3 R en de huidige 991-versie van de 911 GT3 R (hierboven afgebeeld). Op de vraag of de auto al begonnen is met testen op de baan, zei Walliser: "Je moet het goed testen en een beproefde auto afleveren." Hij gaf aan dat de auto in de tweede helft van volgend jaar aan geselecteerde VLN-races zou kunnen deelnemen, voordat hij in 2019 uitkomt bij klanten. De huidige Porsche is "nog steeds competitief" aldus Walliser, die benadrukte dat de huidige 911 GT3 R nog steeds een concurrerende optie voor klanten zal blijven, dankzij zijn Balance of Performance. Een optionele Evo-set wordt volgend jaar beschikbaar gesteld voor de auto, terwijl het bijgewerkte pakket al debuteerde in de VLN-competitie.

"Wat we willen voorkomen is dat we een grote update maken en dat die dan voor iedereen verplicht is," zei Walliser. "Elke klant moet investeren en dat is maar voor een jaar. Het drijft gewoon de kosten op. De positieve kant van de BoP, is dat het BoP-management goed is gedaan. Met de driejarige homologatieperiode forceren we de prestaties niet, we werken aan betrouwbaarheid, een betaalbaar kostenplaatje en al dat soort dingen. Niemand investeert zwaar in prestaties."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS