Karting • GK4 Kartseries

Youri Bonte kwam, zag en overwon op Raceway Venray: "Hoe krijg ik dit nu weer voor elkaar"

Uitgegeven door Frank Korsel • 5 mei 2022 14:10

VENRAY – Hij kwam er speciaal voor terug uit Spanje om te racen in Nederland! En dat bleek de juiste keuze. Youri Bonte won namelijk op RaceWay Venray. De nu vijftienjarige kartcoureur uit Vrouwenpolder maakt dit seizoen zijn debuut in de IAME X30 Senior-klasse, nadat hij vorig seizoen kampioen werd in de IAME X30 Junior-klasse. Naast de pole positon domineerde Bonte alle races op de kartbaan in het Limburgse Venray en kon zo de gang maken naar het hoogste treetje op het podium. Bovendien gaat Youri aan de leiding van het kampioenschap. Na de podiumceremonie moest hij vol gas naar het vliegveld met zijn moeder om het vliegtuig naar Malaga te halen om zo de vakantie te hervatten.


“Tijdens de kwalificatie had ik de pole position, mijn teambaas Thierry Delre zei al tegen mij: “Rijd maar gewoon naar buiten en zet maar drie goede rondjes neer en kom dan maar weer naar binnen toe zodat je wat bandjes kunt sparen. Nou ja, het eerste rondje was al goed, het tweede rondje ging nog beter en ik had echt zoiets van: ‘Hoe krijg ik dit nu weer voor elkaar.’ En wonder boven wonder ging ik het derde rondje nóg sneller. Dus ik reed naar binnen en uiteindelijk reed er niemand een sneller rondje, dus ik had op vrij gemakkelijke wijze pole position.”

In de eerste race was het volgens de coureur van TD Karting zaak om snel weg te rijden. Hij kon binnen afzienbare tijd al een aardig gat slaan ten opzichte van de nummer twee. “Dus ik kon op het einde van de race nog lekker een beetje banden sparen en op mijn gemak naar de finish rijden.”

Youri Bonte

“In race twee ging het eigenlijk een beetje hetzelfde”, zo vertelde de Zeelander lachend. “De nummer twee zat nu wel ietsje dichterbij, maar ik kon alsnog wel rustig mijn tempo rijden en ik hoefde me absoluut geen zorgen te maken.”

Bonte begon met opgeheven hoofd aan de derde en laatste race van het weekend. In droge en enigszins aangename omstandigheden ging het grote rijdersveld van start. Voor Bonte was dit echt nog even billenknijpen: “Race drie was wel wat spannender bij de start. De jongen die derde is geworden kwam bij de start aan mijn binnenkant, ik nam de eerste bocht wat wijder en ik kon hem uiteindelijk gewoon weer inhalen.”

Tot zo ver de start van de race. Het lukte de TD-coureur al snel om een gat te slaan richting de directe concurrentie. “Uiteindelijk won ik ook deze race, ik kwam met armen en benen in de lucht over de streep. Ik ben super blij met het resultaat, het is natuurlijk een bijna vlekkeloos weekend geweest.”

“Ik denk dat ik volgend seizoen in de Benelux ga rijden en daarnaast ook in de GK4, daar is helemaal niks mis mee. Het is een super leuk kampioenschap en het loopt allemaal goed hier.”

Niet alleen Bonte deed het uitstekend bij het team van Thierry Delré, maar ook zijn teamgenoten wonnen zo’n beetje alles wat los en vast zit. “Sky Defourny was eerste geworden, Xander Peterse was bij de Senior-nationaal tweede geworden en ook Armin Pierle is eerste geworden. Zo doen we dat bij TD”, riep Youri lachend.

Youri Bonte kan nu even gaan genieten. Na de race van afgelopen zaterdag is hij op het vliegtuig gestapt richting Spanje: “Nu is het tijd om lekker op vakantie te gaan. Ik ga naar Spanje, even een beetje uitrusten voor de volgende race.”

Youri Bonte bedankt zijn ouders, zijn team TD Kart Racing en Thierry Delré voor de ondersteuning. Youri wil graag hogerop komen en zoekt nog sponsors, die hem willen steunen in zijn raceactiviteiten. Geďnteresseerden kunnen meer informatie krijgen via youribonte57@zeelandnet.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS