Karting • Rotax Euro

Xander Przybylak na thuiskomst uit Italië plots Europees kampioen DD2! "Ik kreeg berichtje van mijn team Bouvin met "Proficiat"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 oktober 2020 09:02 • Print artikel

ADRIA – Xander Przybylak was allang weer thuis na de EK-race in het Italiaanse Adria toen hij over de telefoon hoorde dat hij Europees kampioen was geworden in de Rotax Max DD2-klasse. De voor volgende week geplande laatste ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy was geannuleerd vanwege de coronamaatregelen en zo was de zeventienjarige kartpiloot uit Genk plots onbereikbaar geworden voor de concurrentie. Daarmee won het Limburgse talent bovendien een ticket voor de Rotax Max Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders.

Xander Przybylak

“Natuurlijk ben ik er blij mee”, zei een ietwat verbouwereerde Xander. “Maar het is wel een beetje vreemd op deze manier. Ik was er nog niet mee bezig. Ik ging ervan uit dat laatste ronde in Genk nog doorging. Ik kreeg berichtje van mijn team, Bouvin Power. Proficiat met het kampioenschap, stond erin. Toen ben ik zelf online gaan kijken om te zien of het klopte.”

Het verschil was miniem, negen punt slechts, maar de titel was toch echt de zijne. Het was alweer de volgende hoofdprijs al in de DD2-klasse. In 2018 won hij in die categorie het BNL-kampioenschap. Vorig jaar won de Belgische belofte nogmaals het BNL-kampioenschap en begin dit jaar won hij de Winter Cup in Campillos.

In eerste instantie was zijn reflex op het geweldige nieuws er zelfs één van lichte teleurstelling. “Je wilt het kampioenschap eindigen met een vol seizoen”, toonde Xander zich sportief. “Maar ja, ik ben nu wel kampioen. Dat voelt toch goed.”

Vooral ook omdat het er na de eerste ronde van de titelstrijd in Genk er niet naar had uitgezien dat hij nog kampioen zou worden. Hij was in de eerste race uitgevallen, en de tweede ging ook niet helemaal zoals hij had gehoopt. “Daarna won ik gelukkig in Wackersdorf. En dit weekend werd ik vijfde en derde.”

Xander Przybylak Europees kampioen DD2 2020

Dat was dus precies genoeg. De gedroomde conclusie van het kampioenschap na zijn vicekampioenschap in het EK van vorig jaar. “Ik denk dat de strijd dit jaar ook wel iets moeilijker was. Zeker voor mij, na de eerste ronde met die uitvalbeurt. Dat maakt zo’n titel misschien wel extra mooi.”

Ook in Adria had Xander het niet gemakkelijk. De baan kende hij niet echt goed. “Ik had er alleen vorig jaar gereden, ook tijdens het EK. Ik vind het wel een leuke baan, maar hij ligt me niet qua rijstijl. Ik was ook niet zo snel op het droge. En natuurlijk ben je altijd wel een beetje bezig met kampioenschap. Ik was dus wel een klein beetje zenuwachtig.”

Dat de kwalificatie in de regen was, hielp hem ook niet. “Ik had daar nog nooit in de regen gereden. Dat was wel een beetje stressvol, maar ik ben toch tweede geworden. Door een foutje heb ik net de pole gemist.”

Daarna toonde hij zijn racekunsten in de heats en werd verdienstelijk twee keer tweede en een keer derde. “Daarna mocht ik als tweede starten in de eerste finale. Ik ben in die race van twee naar tien teruggezakt door een foutje. Uiteindelijk ben ik gelukkig nog teruggereden naar vijf”, zei Xander na zijn knappe inhaalslag.

Xander Przybylak titel Rotax Max Euro Trophy

Tijdens de tweede finale ging de start wel goed. “Ik heb nog een beetje gevochten met Glenn Van Parijs en Petr Bezel. Na ronde acht of negen ben ik ze allebei voorbijgestoken. Zo ben ik nog derde geworden.”

Omdat hij nu officieel kampioen is, heeft Xander een ticket voor de Grand Finals in Portimão gewonnen. Daar wordt eind januari 2021 het officieuze WK voor Rotax Max-rijders gehouden. Als het evenement in deze coronatijd daadwerkelijk doorgaat, wordt het zijn derde deelname aan het prestigieuze evenement waar de beste RotaxMax-rijders ter wereld bijeen komen. “Ik heb nog nooit op die baan gereden. Het zou super zijn als ik daar wereldkampioen kan worden. Dat hoop ik toch!” /Foto's Matteo Segato

Xander Przybylak bedankt zijn team Bouvin Power, zijn monteur Christof Raymakers, zijn oma en opa, zijn familie en vrienden en zijn sponsors.

Xander wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Keroma techniek n.v. Genk, Jansen Construct Carrosserie Vangelooven Genk, LICCO schoonmaak, Drinkmarket Schellen, TSSI, Dimensio verpakking, Kusters Transport, Stadscafé Genk, AC Facelity en Apperthy schoonmaak.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS