Karting • Rotax Euro

Dion van Werven besluit geweldig seizoen tussen de wereldtop: sterke P4 tijdens Rotax Max Grand Finals in Bahrein!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 december 2023 03:03

SAKHIR - Karter Dion van Werven is afgelopen weekeinde erg knap vierde geworden tijdens de Rotax Max Challenge Grand Finals in Bahrein, het jaarlijkse WK voor Rotax Max-coureurs. Daarmee zorgde de vijftienjarige coureur uit Hulshorst voor een passend slot van een enerverend seizoen waarin hij op overtuigende wijze Nederlands kampioen werd in de Rotax Max Senioren-klasse.

Dion van Werven

De vierde plek op de Grand Finals past in een jaar waarin Dion definitief zijn naam heeft gevestigd als karttalent. In zijn eerste volledige seizoen als wedstrijdrijder bij de Rotax Max Senioren verbaasde hij iedereen, inclusief zichzelf, door dominant naar de Nederlandse titel te snellen. Dat hij vervolgens op het WK, waar kampioenen uit meer dan zestig landen meededen, om de zege streed, zegt veel over de enorme progressie die hij dit jaar heeft doorgemaakt.

“Dit is niet verkeerd voor het eerste jaar in deze klasse. Ik ben best wel tevreden”, bleef Dion bescheiden. “Ik had niet verwacht op Europees niveau te kunnen meedoen om de winst. Wel jammer dat we tijdens de Grand Finals de overwinning net niet konden pakken.”

Met nog twee ronden te gaan in de finale kreeg Dion een tik. Daardoor verloor de rijder van Team the Netherlands een aantal plaatsen. Hij knokte zich nog terug naar P4, maar hij had niet genoeg tijd meer om nog verder naar voren te komen. Daarvoor had de snelle Gelderlander lange tijd om de zege gestreden in een kopgroep van acht en later twaalf man.

“Ik probeerde vanaf de start zo snel mogelijk naar voren te rijden”, blikte Dion terug op de finale die hij vanaf de twintigste plek was begonnen. “Halverwege kwam ik in de kopgroep terecht. Ik heb de hele race gevochten voor wat ik waard was.”

Dat hij uiteindelijk nog vierde werd, is gezien zijn startplek en het feit dat hij van de baan werd gereden al heel knap. Maar het had niet veel gescheeld of hij had de race gewonnen. Het was een felle strijd op het scherp van de snede. Maar liefst vier rijders in de top acht kregen een penalty. En Dion was strafvrij gebleven.

Dat hij snel zou zijn in Bahrein werd al tijdens de trainingen duidelijk. Daarin werkte hij zich qua rondetijden gestaag naar voren, mede met dank aan zijn vader die ook in Bahrein zijn monteur was. In de vijfde training noteerde hij zelfs de snelste rondetijd. Voor Dion een teken dat hij de snelheid had om voor de overwinning te strijden. “Dat ik in de slotfase van de baan werd gereden, is dan echt wel zuur. Maar het hoort bij de sport. Dat is racen!”

Hij had zich gedurende het weekeinde naar voren geknokt. In de kwalificatie moest Dion zich tevredenstellen met de dertiende tijd. Dat kwam doordat hij werd opgehouden door een andere rijder in de laatste sector van zijn snelle ronde. Daarna reed hij een aantal pittige heats waarin hij te maken kreeg met pijn aan zijn ribben, om vervolgens als zesde te starten in de Super Heat. Hij eindigde die race knap als vierde, maar door een ingeklikte voorbumper kreeg hij een tijdstraf van vijf seconden. Daardoor werd hij uiteindelijk als achttiende geklasseerd.

Zodoende moest Dion de finale starten vanaf P20 en slaagde hij er wonderwel in om voor de overwinning te strijden. Het paste in het topseizoen dat hij dit jaar heeft gehad. Hoe hij erin is geslaagd om met relatief weinig ervaring zo huis te houden in zijn eerste wedstrijdjaar bij de Senioren? “Ik raak niet zo snel geïntimideerd door andere jongens, ik laat me niet snel gek maken”, verklaarde Dion. “Dat heb ik altijd wel een beetje gehad. Ik ben heel dankbaar dat ik het in 2023 zo goed hebben kunnen doen. Dat komt, denk ik, mede door mijn team, sponsoren en mijn familie.”

Als Nederlands kampioen en door zijn topprestatie op de Grand Finals, is een stap hogerop een mogelijk scenario. Dion bekijkt dan ook samen met zijn vader wat de opties zijn voor 2024. Wat het gaat worden, moet in de komende weken duidelijk worden. In ieder geval kan hij met trots terugblikken op wat hij dit jaar allemaal gepresteerd heeft. Dion: “Het was een verbazingwekkend seizoen.”

Dion bedankt zijn team, zijn familie, zijn sponsoren en iedereen die hem geholpen heeft.

Dion van Werven wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Racewereld, CRG, Riwald Recycling, Harry Frens Vastgoed BV, Van Werven Infra en Recycling, Bincx Agrarische en Industriële bouw, Heicom, Johan Huisman Groep, Van der Ziel Metaaltechniek, Jabe Reclame en Campenaer Koffie. 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS