Karting • Belgisch Kampioenschap

Xander Przybylak flikt het gewoon weer: BNL-kampioen! "Om dan toch nog te winnen, maakt het nog mooier"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 oktober 2019 15:10 • Print artikel

GENK – Zijn prestatie was er één van ongekende klasse, afgelopen weekeinde in Genk. Karter Xander Przybylak, uit het topteam van Bouvin Power won op zijn thuisbaan zeer overtuigend zijn tweede titel op rij in het Benelux-kampioenschap. De zestienjarige Rotax Max-rijder won met overmacht alle vier de races én de beide poleposition in de DD2-klasse.

Xander Przybylak

Zijn triomftocht in Genk was als een déjà vu voor de talentvolle rijder uit Genk. Want vorig jaar won hij ook alle races in het slotweekend en werd hij ook gekroond tot kampioen. Welke van de twee titels dan mooier was? “Die van dit jaar”, zei hij gedecideerd na afloop van de laatste race. “Mijn uitslag in Mariembourg telde niet mee, dus om dan toch nog te winnen, maakt het nog mooier.” Hij had zich evenwel nooit zorgen gemaakt. “Ik wist na Mariembourg dat het moeilijk zou worden nog kampioen te worden, maar ik wist dat het haalbaar was.”

Uiteindelijk slaagde hij er dit seizoen in zeven van de twaalf manches te winnen. Dan kun je met recht spreken van een terechte kampioen. Bovendien is hij een completer coureur geworden, wist Xander. Dat komt mede door zijn deelname aan de wedstrijden in het Nederlands kampioenschap KZ2, ook een schakelkartcategorie en één waarin de concurrentiestrijd hevig is. “In de KZ2 moet je nog meer nadenken bij wat je doet. Er rijden meer rijders mee en de karts gaan sneller. Dat maakt het moeilijker. Je rijdt er ook andere lijnen. Er komt gewoon veel meer bij kijken.”

Ook bij de races van afgelopen weekeinde kwam heel wat kijken, want na de droge zaterdag reed Xander een dag later zijn races in drijfnatte omstandigheden. Dat betekende listige omstandigheden waarin het kleinste foutje vrijwel altijd wordt afgestraft. Maar het was een glimlachende Xander die in de regen in zijn kart stapte. “Ik vind rijden in de regen makkelijker”, zei hij. “Dat past meer bij mijn rijstijl. Vrijdag tijdens de training was ik in de regen al beter dan op een droge baan. Daarom was ik wel blij dat het zondag regende.”

Xander Przybylak

Een dag eerder had hij meer moeite gehad om op een droge baan ook zijn races te winnen. “Ik vond het wel moeilijk, vooral in de eerste manche. In de tweede manche heb ik weg kunnen rijden.” Hoe dan ook, met twee keer racewinst op zak wist Xander dat hij het zondag af kon maken. Opnieuw pakte hij twee manchezeges. Was hij opnieuw de beste DD2-rijder van het BNL-kampioenschap. Zo verscheen er opnieuw een lach op zijn gezicht: hij had het toch maar mooi weer geflikt!

“Ik ben wel tevreden dat ik heb gewonnen”, zei Xander. “Maar nu Sarno nog.” Daarmee doelde de snelle Belg op de Rotax Max Challenge Grand Finals, het jaarlijkse WK voor Rotax Max-rijders dat van 19 tot en met 26 oktober op het Italiaanse circuit wordt gehouden. Daar hoopt hij een podiumplaats te kunnen pakken. “Maar als ik de top tien haal, zou ik al tevreden zijn. In Sarno staan toch de beste DD2-rijders van de wereld aan de start. Makkelijk zal het dus niet worden. Ik ga proberen er alles uit te halen wat erin zit!”

Xander Przybylak bedankt zijn team Bouvin Power van teambaas Birger Bouvin, zijn monteur Christof Raymakers, Max Timmermans, zijn oma en opa, zijn familie en vrienden en zijn sponsors.

Xander wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Keroma techniek n.v. Genk, Jansen Construct Carrosserie Vangelooven Genk, LICCO schoonmaak, Drinkmarket Schellen, TSSI, Dimensio verpakking, Kusters Transport, Stadscafé Genk, AC Facelity en Apperthy schoonmaak.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS