Formule 1

Wie zijn de drie coureurs die op de shortlist van Haas-teambaas Guenther Steiner staan?

Uitgegeven door Peter Vader • 7 maart 2022 08:01

Bij Haas hebben ze naar verluidt hun zoektocht geopend naar een Nikita Mazepin-vervanger, waarbij reservecoureur Pietro Fittipaldi, Alpine reserve en regerend Formule 2-kampioen Oscar Piastri en de door Red Bull gesteunde F2-coureur Jehan Daruvala allemaal in overweging worden genomen. Een bericht van Andrew Benson van de BBC beweert dat de drie op de shortlist van Haas-teambaas Guenther Steiner staan, om komend seizoen samen te werken met Mick Schumacher, na de aankondiging van afgelopen zaterdag dat het contract van Nikita Mazepin met Haas was beëindigd, naast hun titelsponsoring van Uralkali.



Haas negeerde Mazepin?
Aangezien men dacht dat de toekomst van Mazepin in gevaar was, als onderdeel van de bredere beweging in de sportwereld om sancties tegen Rusland te ondersteunen door Russische en Wit-Russische atleten te verbieden, is er een reeks coureursnamen die rondgaan voor het tweede Haas-stoeltje. Mazepin zelf was woedend dat zijn contract echter werd opgezegd, aangezien Russische coureurs niet worden uitgesloten van deelname aan de Formule 1, als ze instemmen met noodmaatregelen van de FIA, waaronder het instemmen met haar veroordeling van de Russische invasie van Oekraïne, evenals het racen onder een neutrale vlag. Nikita Mazepin zei dat hij ermee instemde om onder deze voorwaarden door te gaan, maar beweerde dat Haas hem "volledig negeerde" en ervoor koos een andere weg in te slaan.

Antonio Giovinazzi?
Een andere coureur die in het kader van een snelle terugkeer naar de Formule 1 in aanmerking komt, is Antonio Giovinazzi, met de voormalige Alfa Romeo-man die dezelfde banden met Ferrari heeft als Mick Schumacher op het andere Haas-stoeltje. Bovendien heeft Giovinazzi meerdere jaren ervaring als F1-coureur en bovendien een goede staat van dienst.

Niemand beter dan…
Een knelpunt voor Steiner is echter dat hij al publiekelijk heeft gezegd dat teamreservecoureur Fittipaldi, die twee keer voor het team racete nadat de carrière van Romain Grosjean voortijdig eindigde met zijn horrorcrash in Bahrein, "first call" heeft voor het vacante stoeltje. "Het is duidelijk dat [Fittipaldi] al een paar jaar bij ons is, en dan zouden we zien wat we daarna gaan doen", legde Steiner uit aan Speed City Broadcasting. 'Maar wat ik bedoel…, Pietro is altijd met een reden bij ons. De laatste jaren hadden we een reservecoureur nodig, met corona in de buurt, was hij altijd in de buurt. Hij kent het team, hij kent de auto om van de ene dag op de andere in te springen. Er is op dit moment niemand beter dan Pietro.”

Natuurlijk zullen andere coureurs hun hoed in de ring hebben gegooid om op de grid te komen, maar Haas zal waarschijnlijk de vervanger van Mazepin op tijd aankondigen voor de officiële pre-season tests in Bahrein later deze week.

Pietro Fittipaldi F1 Haas
Haas-reservecoureur Pietro Fittipaldi

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS