Karting • GK4 Kartseries

Wat goed is, komt snel: Giulian Sorvillo (10) wint openingsrace GK4 Kart Series

Uitgegeven door Bart • 13 maart 2022 20:50

Genk – Giulian Sorvillo is een naam om te onthouden. Het 10-jarige karttalent uit Harelbeke in Begië liet tijdens de openingswedstrijd van de GK4 Kart Series in de Mini-Parilla klasse alle concurrenten achter zich. Giulian kart pas ruim een jaar, maar zijn snelheid was het Nederlandse PdB Racing Team al eerder opgevallen. In de eerste race voor zijn nieuwe team stond hij direct op de hoogste trede van het podium.

Giulian Sorvillo

Na de winst in de finale was Giulian door het dolle heen. “Het is de eerste keer dat ik een kartrace win en ik ben er super blij mee. Ik had het nooit verwacht, niet normaal. Dit proberen we natuurlijk door te trekken en wie weet wat er kan gebeuren. Toen ik over de finish kwam was ik zo blij. Ik schreeuwde heel hard in mijn helm en ging alle kanten op. Ik was helemaal zot.”

In de training en de kwalificatie was Giulian de snelste van de Mini-Parilla klasse en ook in de eerste race en de finale was dat het geval. Alleen in de tweede race liet hij zich verrassen. “In die race werd ik in de laatste ronde ingehaald. Die jongen bleef continu heel dicht achter me rijden. Ik was in de bochten wel rapper, maar hij had de hele tijd een goede slipstream waardoor hij bij kon blijven. In de laatste ronde reden we lange tijd zij aan zij, maar had hij de binnenbocht en lukte het me niet om hem voor te blijven.”

In de finale nam Giulian direct revanche. “In de finale had ik de perfecte start. Ik kon direct een goed tempo rijden en heb een gaatje geslagen waardoor ze niet in mijn slipstream konden komen. Ik moest mijn focus blijven houden en heb de hele race op de eerste plaats kunnen blijven zonder foutjes te maken. Daar was ik heel blij mee.”

De overstap naar het PdB Racing Team en de samenwerking met topmonteur Mathieu van Renssen wierp direct zijn vruchten af. “Vorig jaar reed ik met Birel, maar nu zijn we overgestapt naar PdB en het gaat heel goed. Ik ben heel blij dat ik bij PdB mag rijden. Ze doen ook mee aan de Europese wedstrijden. Het is een heel goed team met heel goed materiaal en de begeleiding is ook heel goed. Ze vertellen exact waar ik net te veel wijd ga of waar ik harder moet remmen. Dat is soms wel raar. Voor mijn gevoel win ik al tijd op de anderen, maar door die tips van het team ga ik toch nog weer sneller. Alle tips die ze geven helpen me om sneller te gaan.”

Giulian Sorvillo

Bij PdB wordt Giulian begeleid door Mathieu van Renssen. “Giulian heeft het super goed gedaan. Vrijdag bij de trainingen zat de snelheid er al goed in, maar je moet de snelheid altijd zien te managen. En het mannetje zelf ook, want ze hebben een hartslag van 500. Je ziet Giulian per wedstrijd groeien en beter worden. Het materiaal is prima en we moeten zorgen dat hij het koppie erbij houdt. Naar voren blijven racen in plaats van achterom kijken. Dat ging gedurende de manches steeds beter. In manche 2 verloor hij wel de leidende positie omdat die andere jongen net iets slimmer was, maar in de finale was het easy. Giulian is een aanwinst voor PdB. Hier is de GK4 Kart Series ook voor bedoeld. Om talentjes op te leiden en door te laten stromen naar de grotere klassen. Het is nu een kwestie van meters maken en dit soort successen smaken al snel naar meer. Ik ben fier op hem, zoals de Belgen dat zo mooi zeggen.”

Meters maken wil Giulian maar wat graag. “Dit is mijn tweede jaar in karting en dit was pas mijn negende race ooit. Het is heel fijn dat ik van mijn papa en mama deze kans krijg om dit kampioenschap te rijden. Ik ben echt heel blij met mijn eerste overwinning ooit. Hopelijk volgen er snel meer. Naast de GK4 rij ik dit jaar ook in de IAME Series Benelux. Dat is ook een heel mooi kampioenschap. De volgende race is in Mariembourg.”

De snelheid zit er al vroeg in en dat bleek al toen hij voor het eerst in een kart stapte. “Mijn eerste keer in een kart was in Fuerteventura in Spanje. Mijn papa vertelde er veel over en zei dat we dat een keer moesten gaan doen. Ik reed in een Ferrari-kart, dat was echt heel cool, maar hij kwam niet goed vooruit. Dus ik reed meteen de pits in en zei dat de kart niet goed was. Ik wilde sneller. Ze hebben er iets aan veranderd, maar ik vond het nog altijd traag. Toen zei papa dat we een keer in Kortrijk in een huurkart zouden gaan rijden. Dat ging direct goed en ik reed goede tijden. Daarna wilde ik al snel de overstap naar de 2-takt maken. Papa zei al meteen dat ik vooral voor de fun moest rijden, maar dat is uitgegroeid tot een grote passie waar ik niet meer mee wil stoppen. Het is mijn droom om Formule 1-piloot te worden en voor Red Bull te rijden. Dat is nog een hele lang weg te gaan, maar ik ga er heel hard voor werken.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS