Karting • GK4 Kartseries

Vice-kampioen Milan Smulders (11) trots op mooie beker en maakt promotie in 2023 naar 9pk-klasse

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 januari 2023 01:27

HUIZEN – In een volle ruimte bij kartcentrum Coronel in Huizen kreeg Milan Smulders zondag de tot dusver mooiste bokaal uit zijn carrière. De elfjarige karter uit Nuenen werd er gehuldigd voor zijn tweede plaats in de GK4 Kart Series. Die prijs voor zijn prestaties van afgelopen seizoen betekende het definitieve einde van het racen in de Honda Cadet. Dit jaar maakt hij promotie en gaat hij uitkomen in de Honda 9PK-klasse.

Milan Smulders prijsuitreiking


Natuurlijk was Milan in zijn nopjes met zijn fraaie beker. “Dit is wel één van mijn mooiste”, zei hij trots. Vooral omdat de trofee zijn beste seizoen tot nu toe vertegenwoordigde. Tegelijkertijd realiseerde Milan zich dat het nog beter had kunnen zijn.

“Jammer dat ik op de Landsard een straf kreeg, anders had ik kampioen kunnen worden”, zei hij daarover. “Dit jaar heb ik dus iets recht te zetten.” Zo, dat was alvast duidelijk. Dat zal hij dus in een andere, nieuwe klasse moeten doen: de Honda 9PK-klasse.

Milan Smulders aan de leiding

Waarom hij die overstap heeft gemaakt? “Omdat daar al mijn vrienden zitten en er een nog groter deelnemersveld is. Daar kan ik ook beter instappen dan maar een jaartje Mini Parilla rijden. In de Honda 9PK kan ik meteen leren hoe het is om in een grote kart te rijden.”

Want de ambitieuze Milan heeft zijn toekomst in de kartsport al uitgestippeld. Na dit jaar wil hij namelijk in de IAME Junior X30-klasse gaan uitkomen. Een klasse waarin de karts veel groter zijn dan in de Honda Cadet-categorie en die veel harder gaan. Maar dit jaar eerst dus de Honda 9PK. Milan: “Ik heb al vier keer met de Honda 9PK-kart getraind. Hij ging wel wat harder dan de Honda Cadet. Ik moest de motor op gang brengen omdat die nog koud was. Daardoor was het eerst wat langzamer rijden, maar daarna kon ik weer hard.”

Hij kan zich zijn eerste sessie in de Honda 9PK nog goed herinneren. “Ik kon er in die eerste training al snel mee rijden, maar ik moest er wel aan wennen dat ik anders moest insturen dan ik in de Honda Cadet gewend was, omdat hij groter en zwaarder is. Ook moest ik wennen aan het inhalen en verdedigen in deze kart. Ik moet nog veel trainen. En de wedstrijden zijn in deze klasse een uur lang. Ik zal meer conditie moeten trainen en vooral krachttraining.”

De Honda 9PK geldt voor Milan uiteindelijk dus vooral als een overgangsjaar richting de IAME X30 Junior-kart. Want meteen in een Junior-kart gaan racen, daarvoor is Milan nog wat te jong. Hoewel in 2023 zijn focus dus ligt op racen in zijn Honda 9PK-kart, gaat hij zich gedurende het seizoen ook al voorbereiden op de Junior-klasse, want hij gaat dit jaar ook trainen in een Junior-kart. Milan: “Dan kan ik meteen ervaring opdoen in die kart en kan ik volgend jaar zo goed mogelijk in de Junioren-klasse beginnen. Maar eerst hoop ik in de Honda9PK wedstrijden te kunnen winnen!”

Milan bedankt zijn papa - tevens zijn monteur -, zijn mama, zijn sponsoren, DFK Karting, Thijs, Daan en Ralf (teamgenoten bij DFK) en Casper Reinders.

Milan Smulders wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door GM Products (Eindhoven), Hal 10 (Nuenen) en Daen (Drachten).

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS