Karting • GK4 Kartseries

Tom Alderliesten koestert zijn eerste podiumplaats bij de Mini's! "Er is echt niks mooiers dan je eerste podium"

Uitgegeven door Frank Korsel • 11 mei 2022 00:16

De 10-jarige Tom Alderliesten uit Hendrick-Ido-Ambacht scoorde in Venray zijn allereerste podium in de GK4 Kart Series in de Mini Parilla 60cc. Tom kwam als derde over de eindstreep, hij noemt het zelf een moment om nooit te vergeten: “Er is echt niks mooiers dan je eerste podium”. En dit allemaal in pas zijn derde GK4-race.

Tom Alderliesten

Het kartavontuur van Tom en zijn vader begon ongeveer twee jaar geleden. “Ik kreeg een kart van mijn vader, die is nog steeds helemaal gek van racen. Ik was acht toen ik voor het eerst ging karten, dat was op Strijen. Dat vond ik echt heel erg vet. Ik wist niet dat ik het zo leuk zou vinden. Toen ik voor de eerste keer wegreed, vond ik het wel speciaal. Vooral de snelheid en de bochten ingaan voelde echt geweldig. Ik ben vrij snel begonnen met de clubraces, in mijn eerste race werd ik al eerste. Daarna won ik nog veel meer races en toen zijn we verder gaan kijken in de Rotax en toen hebben we meegedaan met Kart For Fun en toen stond ik meteen al in mijn eerste race op het podium.”

Sinds dit seizoen heeft Tom zich aangesloten bij Willem Jan Schoots van WJS Racing, een echt topteam. Na drie weekenden gereden te hebben blikt Alderliesten terug op de eerste paar maanden in de GK4 en bij het team van WJS: “De eerste race in Genk dit seizoen ging heel goed. In de kwalificatie reed ik de tweede tijd. De eerste race werd ik derde omdat ik een plekje verloor gedurende de race.”

Ook in de tweede race kwam de leerling uit groep zes als tweede over de eindstreep. De laatste race van het weekend verliep niet helemaal op rolletjes. “Ik reed op podium koers, maar toen remde degene voor mij heel vroeg en knalde ik er achter op. Toen spinde ik en had ik een klikbumper, dat was toen dus heel jammer.”

Een paar weken later kwam het circus aan in het Belgische Mariembourg. Met tempraturen rond het vriespunt, een snijdende wind en zelfs natte sneeuw. Het waren het geen perfecte omstandigheden. Dat kon Tom allemaal niks schelen: “In Mariembourg had ik pas één keer gereden, het is echt een hele gave baan. In de kwalificatie had ik helaas geen slipstream, dat is niet gunstig want je verliest zo twee of drie tienden. Ik kwam niet verder dan P6.”

De eerste race verliep naar eigen zeggen niet zo lekker. “Ik werd achtste omdat er steeds iemand tegen mij aan het rijden was. De start van race twee was echt dramatisch, ik kwam niet goed van mijn plek af en verloor veel posities.” Na een mooie rit over het glibberige circuit klom de man uit Zuid-Holland terug naar de vijfde positie. Ook de start van de finale race in Mariembourg verliep niet zoals gehoopt. Ook nu viel Tom terug bij de start, later herpakte hij zich knap en eindigde hij alsnog op een knappe zesde plaats.

Tom Alderliesten


De beloning kwam dan in Venray. Een baan die Tom nog niet echt kende, maar het duurde niet lang voordat Tom verkocht was: “Vrijdag reed ik hier ook voor het eerst in Venray, het is wel een zware baan, maar wel heel leuk dus. De kwalificatie ging erg lekker, want ik had een goede slipstream en kwalificeerde ik op de tweede positie.” Bij de start van de eerste race moest de tienjarige kartcoureur aan de buitenkant starten en dat is heel lastig. “Ik verloor daar wat tijd, maar ik kon gelukkig terugrijden naar de derde positie.”

“De tweede heat mocht ik vanaf de derde plaats starten, ik stond dus aan de binnenkant. Dat is op deze baan heel voordelig, daarom kon ik bij de start meteen P2 afsnoepen en achter de eerste positie aanjagen.”

“De finale race ging ik in met het volgende plan: Ik wilde de kart voor me buitenom inhalen. Als je dan de kart naar de binnenkant drukt komt hij best laag in de toeren, dan kun je er dus heel makkelijk voorbij.”

“Het starten van de motoren lukte bij mij niet goed, het duurde heel lang om hem aan te krijgen. Daarom kon ik niet meerijden in de opwarmronde, gelukkig kon ik nog wel starten", blikte Tom terug die daarna de sterren van de hemel reed. "Ik heb echt genoten van de race en mijn eerste podium binnengehaald.”

Na veel bloed, zweet en tranen was het zover. Alderliesten had zijn eerste GK4-podium in de broekzak. En dat vierde hij uitbundig: “Ik was echt super blij, want dit was mijn eerste podium in de GK4. Er is echt niks mooiers dan je eerste podium. Ik was in mijn hoofd heel blij toen ik over de streep kwam. Op het podium ga ik zeker juichen.”

Nu is het voor Tom zaak om deze lijn door te trekken, en hij heeft grote plannen voor de toekomst: “Het doel is om later in de autosport te komen.”

"Ik wil graag mijn familie en iedereen bij WJS Racing bedanken", zei de snelle Zuid-Hollander. Voor Tom is het nu belangrijk om te kunnen blijven karten, daar is sponsoring voor nodig. Het karttalent komt met een oproep: “Ik hoop dat mensen mij willen gaan sponsoren zodat ik hogerop in de kartsport kan komen om mijn doel te bereiken.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS