Karting • GK4 Kartseries

Tijs Richard pakt zege in GK4 Kart Series: "Voor het karten vind ik vroeg opstaan niet erg"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 april 2023 00:22

MARIEMBOURG – Tijs Richard is nog piepjong, maar pakte zondag al zijn derde overwinning in de kartsport. De negenjarige piloot uit Maasmechelen schreef op het circuit van Mariembourg de Mini Rookie-klasse op zijn naam tijdens de eerste ronde van de GK4 Kart Series. Het was zijn mooiste overwinning tot nu toe, bekende hij.

Tijs Richard

“Ik ben heel blij. Het voelt heel goed gewonnen te hebben”, was Tijs’ logische reactie direct na de prijsuitreiking op de Zuid-Belgische piste. “Het is mijn derde overwinning, en dit is de mooiste omdat ik veel van voor heb gereden en omdat ik van de laatste plek naar P6 ben gereden in de eerste heat.”

Dat laatste verdiende natuurlijk enige uitleg. De motor was uitgevallen en mijn mecanicien moest me helpen. Daardoor moest ik van de laatste plek starten”, verklaarde de Belgische belofte. “Maar ik ben toch nog naar P6 gereden. Daar was ik wel echt blij mee.”

Knap, want veel rijders moeten inhalen betekent dat je gemakkelijk een foutje kunt maken. Tijs had het foutloos gedaan. “Van achter rijden niet de beste piloten, die kon ik gemakkelijk inhalen. Sommigen waren ook wel wat moeilijker in te halen. Ik moest geen fouten maken. Dat was moeilijk, maar het is goed gegaan.”

Tijs rijdt dit seizoen het IAME Benelux-kampioenschap, het NK IAME en de GK4 Kart Series. Het is al zijn tweede wedstrijdseizoen in de kartsport. Vorig jaar kwam de piloot van topteam DFK Racing uit in de Honda Cadet-klasse. Nu is hij een stapje hogerop gegaan door in de Mini Rookie-klasse uit te komen. “Ik vind het een leuke klasse, met veel goede rijders.”

Tijs Richard

Tijs was zeven jaar oud toen hij voor het eerst in een kart stapte. “Eerst deed ik aan voetbal, maar ik deed dat niet meer zo graag. Ik moest altijd vroeg opstaan om een wedstrijd te spelen en ik vond dat niet leuk. Maar voor het karten vind ik vroeg opstaan niet erg.”

Hoe de snelle Belg erbij kwam om te gaan karten, daar heeft zijn vader een aandeel in, wist Tijs. “Ik stopte met voetballen, maar ik moest een sport doen van papa en mama. En papa bleef me overtuigen om karting te gaan doen. Wij wonen vlak bij de baan in Genk en zijn daar vaak gaan kijken. En toen zijn we er een keer in een huurkart gaan rijden.”

Tijs’ vader Max: “Toen was hij verkocht. Hij wilde er niet meer uit. We zijn toen twee, drie keer in de week met huurkarts gaan rijden.” Tijs: “Papa zei ook dat ik het verbazend goed deed voor de eerste keer in een grote kart. Hier in Mariembourg, een maand later, reden we met DFK voor het eerst in een Honda Cadet-kart. Het ging snel en het was leuk om in een klein autootje te rijden eigenlijk.”

Wat hij met zijn sport wil bereiken heeft Tijs duidelijk voor ogen. “Ik wil heel graag Formule 1-piloot worden. Max Verstappen is mijn favoriete piloot.” Als hij dan net zo goed wordt als Max, gaan we nog veel van Tijs horen.

Tijs bedankt Tim de Feyter, Ben de Feyter en zijn papa.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS