Karting • GK4 Kartseries

Temmo Koopmans haalt de ultieme prijs op en maakt grote stap voor komend seizoen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 januari 2023 20:30

HUIZEN – Voor karter Temmo Koopmans was de prijsuitreiking van het NK IAME een mooie bevestiging dat hij een geweldig seizoen achter de rug heeft. Aan de vooravond van het nieuwe racejaar kreeg de elfjarige coureur uit Nijverdal bij kartcentrum Coronel in Huizen de beker uitgereikt voor zijn prachtige titel ‘Nederlands Kampioen’ in de prestigieuze Mini Parilla-klasse.

Temmo Koopmans

“Ik ben natuurlijk hartstikke blij met deze trofee”, was de logische reactie van Temmo. “Ik ben er trots op. Het is een heel mooie manier om afscheid te nemen van de Mini Parilla-klasse.”

Want zoals dat zo vaak gaat in de kart-categorieën bij de jeugd gaat de kampioen het volgende seizoen een niveau hoger rijden. Zo gaat Temmo in 2023 uitkomen in de IAME X30 Junioren-klasse. Opvallend daarbij is, is dat de talentvolle Overijsselaar pas elf jaar is terwijl de meeste rijders bij de Junioren debuteren op twaalfjarige leeftijd. Hij zal daardoor één van de jongste deelnemers zijn in de diverse kampioenschappen die hij gaat rijden.

Dat zijn het NK IAME, het IAME Benelux-kampioenschap, de IAME Euro Series, de IAME Euro Series Winter Cup in Valencia en een paar WSK-wedstrijden in Italië. Een erg druk programma dus. Die wedstrijden gaat hij rijden voor twee teams. Tijdens de races in Italië komt hij uit voor het KiDiX driver performance team, in de overige wedstrijden komt hij uit voor Energy Corse Benelux.

Inmiddels is Temmo druk bezig met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. “We zijn in oktober al begonnen met het testen in de Junior-kart. Het was wel even wennen. De kart is breder, de motor gaat harder en de banden komen minder snel op temperatuur. Alles is een beetje anders. De eerste paar tests waren wel uitdagend omdat ik niet wist wat ik kon verwachten van een Junior-kart.”

Temmo Koopmans

Moeilijk misschien, maar hij had ervan genoten. “Ik vind het leuker dan de Mini Parilla omdat het sneller gaat en je daardoor meer uitdaging hebt. Ik heb er afgelopen seizoen al een GK4-wedstrijd mee gereden. Ik had toen nog nooit in de regen gereden met een Junior-kart en opeens begon het te regenen. Maar het ging goed. Jordy Koullen van Energy Course Benelux heeft mij goed gecoacht. Ik reed in de top tien. Dat was prima. Ik was de jongste van het hele veld.”

Dat belooft wat voor volgend seizoen. Een seizoen waar Temmo vanzelfsprekend reikhalzend naar uitkijkt. Zijn eerste wedstrijd van dit jaar is binnenkort al. Eind deze maand komt hij in actie in Valencia tijdens een wedstrijd die geldt als voorbereiding op de prestigieuze IAME Euro Series Winter Cup. Die wordt een week later gehouden op dezelfde baan.

Temmo: “Het zou leuk zijn om tijdens de Winter Cup al voorin te kunnen meedoen. Na de eerste paar races zien we waar ik sta. Daarna zien we weer verder. Ik wil vooral veel ervaring opdoen en veel leren!”

Temmo Koopmans bedankt zijn ouders en zus Marlouk, Jowi van de Bosch, Bjorn Bakker, Bas Harting, Bilal Durmaz van PLAN Nijverdal, Jesse Smeets, Jordy Koullen en Dylan van Energy en zijn sponsoren LS Systems bv en Access Planner.com.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS