Karting • GK4 Kartseries

Temmo Koopmans blijft in de winning mood: ook winst in de vijfde ronde GK4: "Zeker tevreden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 november 2021 05:40

MARIEMBOURG – Temmo Koopmans blijft maar in de winning mood. De tienjarige karter uit Nijverdal won al in het IAME Benelux-kampioenschap, zondag won hij op zijn nieuwe Falcon Kart van Team PdB in Mariembourg ook de vijfde ronde van de GK4 Kart Series. Dat deed hij op overtuigende wijze door in de Mini Parilla-klasse in wisselende omstandigheden de concurrentie op achterstand te zetten in de finale.

Temmo Koopmans

Het blijft een bijzonder verhaal: Temmo kart pas twee jaar en is dit seizoen bezig aan zijn eerste jaar in de prestigieuze tweetakt-karts. Zonder verwachtingen begon hij aan het seizoen, maar al in mei pakte hij – tot zijn eigen verbazing – zijn eerste podiumplaats. Om er daarna nog de nodige aan toe te voegen. Hij begon zelfs races te winnen en plaatste zich in extremis voor het WK voor IAME-rijders in Adria in oktober.

Afgelopen weekeinde breidde de talentvolle rijder zijn palmares dus uit met weer een overwinning. Daar was hij vanzelfsprekend maar wat blij mee. “Ik ben zeker tevreden met dit weekend”, zei Temmo, koud uit de kart. “Ik heb twee races gewonnen, goed voor de punten.” Want ook de tweede race op de Zuid-Belgische piste was een prooi voor hem. Tijdens de eerste race was hij tweede geworden.

De derde en laatste race bepaalt de daguitslag in de GK4 Kart Series en omdat hij die won, was hij in Mariembourg dagwinnaar geworden. Temmo had de winst in listige omstandigheden veiliggesteld. “Net droogde de baan een beetje op en ineens begon het weer harder te regenen”, blikte hij terug. “Je moest je dus wel een beetje aanpassen aan het weer.”

Dat was bepaald niet gemakkelijk. Ook omdat de Mini-rijders verplicht zijn op slicks (profielloze banden) te rijden, ook in de regen. Daarbij was dit de eerste dag dat Temmo met een Falcon kart van PDB in de regen moest rijden. “Gelukkig kan ik best goed met regen omgaan omdat we de vorige winter heel veel in de regen hebben getraind.”

Temmo Koopmans

Dat hij in Mariembourg zo sterk voor de dag kwam, had hem op basis van zijn eerdere prestaties dit jaar én de baan zelf niet echt verbaasd. “Hij ligt me wel goed. We hebben hier dit jaar veel getraind. Daardoor ging het hier dit weekend heel goed. Ik vind het ook een leuke baan om te rijden. Er zitten veel snelle bochten in de eerste sector en daarna volgt een technisch gedeelte.”

Dat hij dit weekeinde snel zou zijn, werd al snel duidelijk. Temmo: “In de trainingen ging het al goed. Die waren steady. Tweede tijd, vierde tijd. Toen dachten we: dit kan wel wat worden. Vooral ook omdat we dit jaar dus heel veel hebben getraind en ik nu meer zelfvertrouwen heb dan in het begin van het jaar.”

Wat dat zelfvertrouwen betreft: door zijn deelname aan het WK in Adria heeft hij gezien waar hij internationaal staat. Het was in dit evenement waar hij voor het eerst onder begeleiding van PDB Racing Team in de voor hem nieuwe Falcon kart reed. En dat viel hem bepaald niet tegen. “Het ging op het WK ook wel goed. Jammer genoeg heb ik op een paar plekken na de finale niet gehaald, want in de eerste race viel ik uit. Ik ging in bocht drie te wijd, werd geduwd. Ik ging daardoor over de kerbstone en toen lag mijn ketting eraf. In de races daarna ben ik wel weer naar voren gereden.”

“En in de B-finale heb ik ook een leuke race gereden. Ik moest uitwijken voor iemand die buiten de baan ging en lag daarna 24ste. Daarna ben ik teruggereden naar zestien. Het niveau was echt heel hoog. Veel jongens waren al twaalf jaar. Ze hebben gewoon heel veel meer ervaring. En ze rijden agressiever. Als je één keer iets te wijd gaat, zitten ze er al tussen. Ik heb er heel veel van geleerd. Het was mijn eerste keer op zo’n hoog niveau. Dat is wel wennen. Maar het was een echt geweldige ervaring!

Temmo bedankt zijn ouders, Bas Harting, Peter en Nick de Bruin, het team van PDB Racing en Roy Bergman voor de goede begeleiding in Adria.

Temmo Koopmans wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door LS Systems bv.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS