Karting • GK4 Kartseries

Stig De Raedemaeker als een duveltje uit een doosje tijdens Winter Cup GK4 Kart Series: drie keer P1!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 januari 2023 16:42

EINDHOVEN – Met een Scandinavische naam die verrassend veel met autosport te maken heeft, maakt Stig De Raedemaeker snel naam als kartpiloot. De elfjarige rijder uit Sint-Ulriks-Kapelle domineerde zondag de Winter Cup van de GK4 Kart Series in Eindhoven. Op circuit De Landsard won hij in de Mini-klasse de kwalificatie en alle drie de wedstrijden.

Stig De Raedemaeker

“Ik ben echt heel blij”, was de eerste reactie van Stig. “In de laatste sessie had ik wat stress. Ik wilde geen fouten maken omdat ik heel graag wilde winnen. De kwalificatie en de heats gingen goed, ik had ze alle drie gewonnen, maar de nummer twee was ook heel snel.”

Dat had die in de tweede heat laten zien door heel snel dichterbij te komen. Maar Stig was te rap in zijn Birel-kart van topteam JD-Kartsports. Stig: “Ik was helemaal kapot. Maar ik heb vandaag drie keer een goede start gemaakt, zonder fouten. Dat was wel goed.”

Wel was hij opgelucht toen hij in de finale over de finish kwam. En niet alleen omdat hij ook de belangrijkste race van het weekeinde had gewonnen. “Ik was vooral opgelucht dat ik naar het toilet kon, want ik moest heel hard plassen.”

Dat Stig met karten begon, kwam door zijn vader. “Papa zei: ik heb iets leuks gevonden. We gaan karten”, legde Stig uit. “Toen zijn we naar de indoorbaan First Karting Inn in Machelen gegaan en ben ik in een babykart gaan rijden.”

“We zochten iets voor de kinderen om een weekje in de vakantie zich te vermaken tijdens een kampje”, verklaarde vader Livien. “Ze organiseerden een kampje met karting voor kinderen van vijf jaar en Stig is altijd gek geweest van auto’s. Hij heeft een paar van die kampjes gedaan, maar daarna hield het karten even op omdat mama het te gevaarlijk vond. Op achtjarige leeftijd is hij in Machelen opnieuw begonnen en op zijn negende reed hij voor het eerst op een buitenkart. Dat was in Mariembourg in de regen.”

Stig De Raedemaeker

Die sessie zal de jonge Belg niet licht vergeten. Hij genoot ervan, vertelde Stig, en wilde niets anders meer. “Ik vond het rijden op een buitenbaan veel mooier en cooler dan binnen. De kart gaat veel harder. Dat maakte het veel leuker, want ik houd van snelheid. Dat is genieten. Het bandje dat ik daar als rijder om mijn pols moet doen, heb ik nog steeds in mijn nachtkastje liggen.”

Wat hij precies zo leuk vindt aan het karten, dat weet Stig wel. “Ik doe het ook heel graag omdat de koersen heel leuk zijn doordat je kunt inhalen. En dan ga ik het liefst naar Genk. Daar kun je het beste gas geven. De baan in Kerpen in Duitsland vind ik ook heel leuk.”

Ambitieus blikte hij vooruit op het nieuwe seizoen. “Ik ga nu op de vlieger naar Valencia om de Winter Cup van het EK te rijden. Daarna rijd ik ook de Winter Cup van het NK viertakt in de Mini TM-klasse. Daarna rijd ik het NK IAME, IAME Benelux en de IAME Euro Series. En ik hoopt dat ik straks mag meedoen aan het WK IAME. Dat zou het allermooist zijn!”

Stig bedankt zijn mama en papa, die voor hem het karten mogelijk maken, Jeffrey van JD-Kartsports en Bas Harting van Progress Racing.

Stig De Raedemaeker wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Derametal BV.

Volg Stig op zijn Instagram.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS