Karting • GK4 Kartseries

Spannende ontknoping! Jim van Ameijden pakt titel in GK4 Kart Series! "Ik had dit nooit kunnen bedenken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 november 2021 10:00

GENK – Hoewel hij voor het weekeinde er natuurlijk al uitstekend voorstond in de tussenstand, was het ongeloof zondag van het gezicht van Jim van Ameijden te lezen. De vijftienjarige karttopper uit Zwijndrecht was uiteindelijk na een sterk gereden seizoen kampioen geworden in de IAME Senioren nationaal-klasse van de GK4 Kart Series. En dan te bedenken dat tijdens race twee op het circuit van Genk zijn been bekneld zat na een crash.

Jim van Ameijden kampioen

“Ik ben heel blij, niet normaal. Ik had dit nooit kunnen bedenken. Zeker niet aan het begin van het seizoen”, zei een uitgelaten Jim na de prijsuitreiking in de brasserie van de kartbaan in Genk. “We startten met een tweede plaats algemeen in Mariembourg", blikte hij terug. "Ja, dat was leuk, maar we hebben een kleiner budget dan de meeste andere rijders. Dan als kampioen eindigen is bizar. We hadden het nooit kunnen dromen.”

Zondag begon hij met een voorsprong van 28 punten aan de zesde en laatste ronde van de GK4 Kart Series. Ondanks die marge was Jim allerminst zeker dat hij de titel ging winnen. “Het is de thuisbaan van mijn grootste concurrent. Dus ik dacht: we gaan wel zien wat het wordt. De kwalificatie ging wel redelijk. Het was echt spannend. Het gat was behoorlijk groot in mijn voordeel, maar het is zijn thuisbaan. Het was even kijken of ik het wel ging redden. Ik was dus blij dat ik vlak bij mijn grootste concurrent stond.”

In race één was de talentvolle Zuid-Hollander nog even in de strijd om positie met zijn concurrent, maar moest Jim hem uiteindelijk toch laten gaan. “Helaas was hij te snel. Ik bleef wel goed bij hem in de buurt en het puntenverschil was minimaal, dus ik had nog steeds een goede voorsprong in het kampioenschap.”

Maar toen kwam race twee en die zorgde even voor lichte paniek. “Ik had een harde crash aan het begin van de race. Tijdens de tweede herstart stampte iemand voor me op de rem. Daardoor moest ik ook remmen en slipte en spinde. De mensen achter me klapten bovenop me. Mijn been zat bekneld, dus ik kon niet weg. Ik heb met heel veel moeite mijn been teruggekregen. Mijn voorschild was helemaal krom, maar ik heb met pijn in mijn been de race toch uitgereden om te proberen nog punten te pakken.”

Hij vervolgde: “Toen het gebeurde, dacht ik: hier gaat mijn kampioenschap. Heel jammer, maar ja. Toch moet je nooit opgeven. Er kan nog van alles gebeuren. We hadden nog race drie. Gewoon door blijven strijden.”

Door dat akkefietje bij de start van race twee was Jim niet verder gekomen dan [P18] en tijdens de finale moest hij op P18 starten. Hij had dus nog een flinke uitdaging voordat de titel definitief binnen was. “De baan was opdrogend, dat is wel echt mijn favoriete ding. Toen was gewoon alles perfect. Ook de set-up. Ik reed van P18 naar P8. In het parc fermé kreeg ik van de nummer twee te horen dat ik waarschijnlijk kampioen was. Dat was het mooiste moment in mijn leven en dat zal me zeker ook altijd bijblijven. Het was ook het mooiste weekend in de kart ooit. Het was hard vechten, maar gewoon zó mooi.”

Nu hij de titel te pakken heeft en het seizoen op zijn einde loopt, is het natuurlijk de vraag wat Jim komen seizoen gaat doen. Daar kon hij nog geen antwoord op geven. “We hebben nog geen idee voor volgend jaar. We gaan eerst eens kijken wat we kunnen en willen, maar ik ga sowieso weer in de Senioren-klasse uitkomen.”

Jim van Ameijden BEKC

Daarnaast reed Jim samen met zijn vader Michel en met de technische support van Lennart Vennink de twee uursrace van de BEKC. Dat was op de zaterdagavond in het donker en dat was een mooi spektakel. "Dat was een leuke race en dat was een mooie training om extra meters te maken op Genk."

Jim bedankt Compkart NL, Lennart en Jarno Vennink, zijn ouders, zijn vader annex monteur, zijn opa en oma voor de verzorging thuis tijdens de race weekenden en al zijn sponsoren.

De sponsors van Jim van Ameijden, senior nationaal #395:

De Kock bouw en onderhoudsbedrijf, Gerard de Kock
Vakgarage Neleman, Karel Neleman
Rent en Go, Wilfred Lenters voor het vervoer naar de wedstrijden
SP-support, Steef vd Plank
Bardahl 2takt racing oil
Vennink Motorsports, Lennart Vennink voor al zijn support en vertrouwen dit seizoen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS