Autosport BE • Belgian Rally Championship

Spa Rally 2023: Cédric Cherain houdt vol, maar Maxime Potty ook

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 november 2023 13:50

Twee keer drie proeven, de stroken van Herve en Renouprez, maar vooral de scherprechter van Theux! Dat is vanaf zondagochtend het programma van de ultieme etappe van de Spa Rally 2023. En zoals verwacht, is de beslissing nog niet gevallen. De slechtste zaak van de ochtend kwam op naam van Grégoire Munster (Ford), die te maken kreeg met vermogensverlies op zijn Fiesta Mk2 Rally2 M-Sport! De WRC2-rijder liet respectievelijk 11, 20 en 13 seconden liggen, en hoopt dat zijn bolide kan hersteld worden in het assistentiepark.

Maxime Potty

Op die manier wordt de rode loper uitgerold voor Cédric Cherain (Hyundai), die scratch na scratch liet optekenen. Hij bezit een voorgift van 1’16”9 op de oudste Munster-broer. We herinneren dat Cherain moet winnen en punten moet scoren in de Power Stage, tijdens de tweede doortocht in Theux, om zijn titelkansen gaaf te houden.

Maxime Potty (Citroën) laat het allemaal niet aan zijn hart komen! De rijder uit Hamoir vertrok vanmorgen op de derde plek, maar liet een Gino Bux (Skoda) met meer en meer vertrouwen naar de laatste podiumplaats rijden. Voor Potty is de vierde plek voldoende om net voor 16 uur de jongste Belgisch rallykampioen ooit te worden, op de dag van zijn 24ste verjaardag!

Door problemen hier en daar, onder meer een schuiver van Nicola Stampaert (Skoda) in de proef van Theux die zijn reputatie eer aandeed, blijft Charles Munster (Hyundai, 2’43”7) vijfde, voor Niels Reynvoet (Citroën, 3’07”5), John Wartique (VW, 5’16”0), Thibaud Mazuin (Skoda, 7’33”6), Tom Boonen (Skoda, 8’45”7) en Manu Gonay (Citroën, 11’09”7).

In de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux heeft Theux alles op zijn kop gezet! Julian Wagner (Peugeot 208 Rally4) is sinds gisterenavond zeker van de titel, maar hij ging wel van de baan, met schade aan zijn Franse bolide en meer dan een minuut tijdverlies als gevolg. Bovendien zag ook de Luxemburger Steve Fernandes (Peugeot 208 Rally4) tijd wegtikken door een lekke band! Het resultaat is dat Tom Heindrichs (Opel Corsa Rally4) de leiding heeft overgenomen, met 18”4 bonus op Wagner! We noteerden ook de spectaculaire crash van Benjamin Bosseloir (Peugeot 208 Rally4) in KP11 Herve.

Wissel van de wacht ook in RGT, door een lekke band van Romain Delhez (Porsche 991 GT3) in Theux. Armand Fumal (Alpine A110 RGT) staat zo weer aan de kop, met een voorsprong van… 2”9!

Meer stabiliteit daarentegen in het Historic BRC en de 2WD Trophy. Geoffrey Leyon (Ford Escort Mk1) en Christiaan Spelmans (Renault Clio) behouden hun leidersplaats.

De allerlaatste lus van de Spa Rally start om 13.57u en de laatste proef wordt iets voor 16 uur gestart. Het eindpodium komt snel dichterbij.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS