Autosport BE • Belgian Rally Championship

Cédric Cherain en Damien Withers blikken terug op de Rallye de Wallonie

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 mei 2024 21:59

De 46ste editie van de Rallye de Wallonie, verreden dit weekend in en om Namen, kende een uitzonderlijk intens verloop! Opnieuw speelde de Hyundai i20 N Rally2 van Cédric Cherain en Damien Withers een hoofdrol. Met nog één proef tegen de chrono te gaan was het duo slechts een zucht van de eerste plaats verwijderd, maar de zeer lastige omstandigheden in het laatste deel van de wedstrijd zorgden voor een valkuil. Uiteindelijk stond het duo in de Hyundai wel opnieuw op het algemene podium.

Cédric Cherain / Damien Withers Hyundai i20 N Rally2 Rallye de Wallonie


Het Kroon-Oil Belgian Rally Championship is een zeer hoogstaande competitie, waar de verschillen tussen de teams vooraan over het algemeen erg klein blijven. Dat gegeven werd dit weekend tijdens de Rallye de Wallonie opnieuw bevestigd. Met nog één lus te gaan en de finish in zicht, zat de top drie binnen de 4,2 seconden van elkaar! En dan hebben we het nog niet over de weergoden die het een en ander nog complexer maakten. Onder de crews vooraan vonden we natuurlijk ook de Hyundai i20 N Rally2 van Cédric Cherain en Damien Withers.

“De prestaties waren van de partij en dat is de belangrijkste les uit deze Rallye de Wallonie”, doet Cédric Cherain het verhaal. “Op zaterdag hielden we gelijke tred met Jos Verstappen..., maar twee lekke banden deden ons de das om! Hoewel we de schade in de eerste passage van Wartet beperkt hielden en slechts 5,8 seconden verloren, was de rekening veel gepeperder in Mohiville-Nettinne, de langste klassementsproef van de rally, waar we op vier kilometer van de finish lek reden. We verloren er 31,1 seconden en aan het einde van de eerste etappe hadden we een achterstand van 38,8 seconden op Verstappen. We waren wel de enigen die het ritme vooraan konden volgen."

Op zondag, een tweede dag die gedeeltelijk in droge omstandigheden werd verreden, konden Cherain en Withers de draad weer oppikken. Na de opgave van Verstappen lag de overwinning zelfs binnen handbereik!“ Helaas was dit zonder rekening te houden met een terugkerend probleem, dat van haperende ruitenwissers”, aldus Cédric Cherain. “ Als het hard regende, werkte alles prima, maar als het maar om een paar druppels ging, blokkeerden de ruitenwissers in het midden van de voorruit. Dat leidde tot nervositeit en verlies aan concentratie... Op de laatste proef, Vedrin, verloor ik al wat kostbare tijd door halverwege een halve spin te maken. Toen deed het probleem met de ruitenwisser zich bovendien weer voor en miste ik een rempunt. Het resultaat: nog een halve spin en weg alle kans op overwinning. Frustrerend!”

Maar vergis u niet, de zege van Cédric Cherain in de Rally van Haspengouw aan het begin van dit seizoen maakt dat hij nu derde in het kampioenschap is. " Het seizoen is nog lang en we geven nog niet op! De volgende afspraak is de Sezoensrally in Bocholt, een ongewoon evenement waar ik echt van geniet. Ik kijk er naar uit!” 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS