Autosport BE • Belgian Rally Championship

Rallye des Route du Nord met nieuwe Škoda Fabia RS Rally2 geldt voor Richard Pex als mooie opwarmer voor Rally van Haspengouw

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 februari 2024 21:12

Richard Pex heeft een goede opwarming voor het naderende Belgian Rally Championship gehad met zijn deelname aan de Rallye des Route du Nord. In de moeilijke en regenachtige omstandigheden reed Pex met co-piloot Johan Findhammer voor het eerst met zijn nieuwe Škoda Fabia RS Rally2. Het duo eindigde de Rally in Noord-Frankrijk verdienstelijk in de top 10 in een veld van meer dan 140 deelnemers. Dat had nog beter geweest als hij geen lekke band had opgelopen in een van de proeven.

Richard Pex Škoda Fabia RS Rally2


“Het ging heel goed. Jammer dat we twee keer een lekke band kregen”, zei Richard Pex tegenover RaceXpress.nl. “Ik had halverwege een proef een lekke band, daar verloor ik drie minuten.”

Ook kregen de rallycoureurs nog vier avondproeven in de stromende regen voor hun kiezen. De weersomstandigheden waren pittig. Door de vele regenval waren de proeven spekglad. Even leek het iets beter te worden. Waar zijn teammaat Jos Verstappen voor regenbanden opteerde omdat hij meedeed voor de winst, gokte Pex op slicks, maar toen Richard wilde vertrekken gooiden de regengoden de hemelsluizen weer open. “Ik reed weg op super soft slicks, maar toen ik weg reed, ging het weer regenen.”

Richard Pex


Pex was uiteindelijk tevreden. “Het was de eerste Rally met de nieuwe Škoda Fabia RS Rally2 en het ging niet slecht. Deze auto is prettiger om te rijden en verrast je niet zo. Ik was heel tevreden en stemt ons vertrouwen richting de Rally van Haspegouw”, aldus Richard Pex, die voor de eerste wedstrijd van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship eenmalig met een andere co-piloot rijdt. Omdat Roger Hodenius niet mee kan doen aan deze Rally, stapt diens co-piloot Robin Buysmans in de bolide naast Richard Pex.

Terwijl Roger Hodenius er niet bij is, staat Jos Verstappen net als Pex wel aan het vertrek van de eerste manche van het Belgian Rally Championship.

Naast de Rallysport is familie Pex ook erg actief in de kartsport. Zo nemen Stan en Jorrit Pex al vele jaren met veel succes deel aan kartraces door Europa. De laatste jaren waren Jorrit en Stan Pex oppermachtig in het DKM. Bovendien heeft Stan Pex het druk met zijn kartteam SP Motorsport, dat goed begonnen is aan het nieuwe kartseizoen getuige de resultaten in de Rotax Max Winter Trophy in Genk. Daar pakte het team van Stan Pex diverse overwinningen en podiums.

SP Motorsport Stan Pex


“De openingsrace van het seizoen in Genk ging lekker. Over de hele linie deden onze rijders het goed’, begon Stan Pex. “Victor Ruyts werd derde in de Mini Max en Ryan Rampadarath won de Mini-Rookies. Hij is nieuw bij ons team en wint gelijk. Hij is pas acht jaar. Super om gelijk twee podiums te pakken met ons team bij de Mini-Max.’

In de Rotax Max Senior reed Mika van de Pavert sterk van P11 naar P4. heel knap! Dat beloofd wat! In de DD2 won Dylan Lahaye gelijk en Nikita Gense van Dörr pakte P2, dus we hadden een één-tweetje. We doen de motoren voor Dörr Motorsport. Ook bij de Junioren reed een met SP-motoren Duitser naar het podium. Bij de KZ kwam Sam van Voskuilen na tegenslag in de heats in de finale sterk naar voren en Enzo Bol en Tom Braeken zijn vanuit de DD2 doorgestroomd naar de KZ. Zij hebben mooi gereden.”

Na de successen van 2023, gaat Stan vol vertrouwen met zijn team SP Motorsport de NK's en andere kampioenschappen af.“We verwachten veel van dit seizoen. Het is mooi om een raceteam te runnen en het is super om jonge rijders omhoog te helpen in hun loopbaan. Je brengt je kennis door naar de volgende generatie.”

“Met KR hebben we een goed beproefd chassis en met onze motoren doen we het ook goed. We hebben een leuk team qua rijders en er is rust in de tent op een normale manier.”

Ondanks proefde Stan Pex aan de Rallysport. Toch zal karting de boventoon voeren. “Ik ga DKM en de EK’s en WK doen en ik pak nog een WSK mee als voorbereiding.”

“Als ik tijd vind ga ik misschien een rally rijden. Het belangrijkste is om de notes leren. Je bent niet gewend dat er tegen je gepraat wordt in de auto...”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS