Karting • GK4 Kartseries

Sleepworld piloot Delano De Ketele staat zijn mannetje in Open Schakel Klasse

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 oktober 2022 20:02

WETTEREN, België – Vanuit de automaten gelijk meedoen aan het front in de 125cc schakelklasse! Dat geldt zeer zeker voor Delano De Ketele! Hij debuteert dit seizoen in de schakelklasse en laat een ongelooflijke steile leercurve zien. Zo knalde de snelle Belg uit Wetteren in zijn pas vierde race tot nu toe in de KZ-schakelkarts op circuit De Landsard in Eindhoven naar de respectievelijk derde, tweede en derde plaats met twee best tijden in de respectievelijke races van de prestigieuze Open Schakel-klasse van de GK4 Kart Series. Een prestatie dus waarop hij vol trots kon terugblikken.

Delano De Ketele

Het was op voorhand geen gemakkelijk weekeinde voor Delano. “Het was pas de tweede keer dat ik hier in een schakelkart reed dus ik moest de baan nog verkennen”, zei de beloftevolle rijder. En dan had Delano ook nog te maken met moeilijke trainingsomstandigheden. “Het was zeer slecht weer en daardoor moeilijk de goede afstelling te krijgen.”

Maar de door SleepWorld ondersteunde piloot kon met een gerust hart gaan slapen. Zijn kart was door vader Geert op aangeven van Delano uitstekend afgesteld voor de listige omloop van De Landsard. Dat bewees hij overtuigend tijdens de kwalificatie van de koningsklasse. Hij snelde naar de tweede tijd. “Dat was niet slecht. Maar we kwamen redelijk wat tijd tekort op de eerste. De baanomstandigheden waren redelijk moeilijk met droog en nat.”

Toen Delano op zondag in zijn kart stapte voor de eerste race van de dag wist hij dat zijn team de juiste setup hadden gevonden. “Ik had een zeer goede start”, zei Delano die van P2 was vertrokken. “Ik had al snel een voorsprong en ben met twee rijders weggereden. Maar naar het einde toe begon het veld te schuiven en kwamen Jelte Kits en Sam Claes me nog voorbij.”

Met de derde plaats kon hij voor race twee opnieuw aan de binnenkant van de baan starten, zeker in Eindhoven een voordeel. Delano behield zijn derde plek en kwam zo als derde over de finish. Maar na de finish wachtte hem een positieve verrassing. Hij werd officieel als tweede geklasseerd. “Omdat de oorspronkelijke nummer twee een penalty van tien seconden had gekregen voor een valse start”, legde de getalenteerde piloot uit.

Delano De Ketele

Zo kon hij de derde race van de tweede plaats starten. “Ik had een zeer goede start, maar aan de binnenkant van een kerb lag veel zand en dat had ik net niet op tijd gezien. Ik schoof een beetje door op het vuil en had ik twee, drie rondjes weinig grip. Daardoor werd ik ingehaald, maar ik ben toch nog teruggekomen naar de derde plek en op die plek heb ik de wedstrijd uitgereden.”

Na afloop had hij last van zijn ribben, bekende hij. “Ik heb een week of twee terug gekneusde ribben opgelopen en dit is nu minder confortabel om over de kerbs te rijden.” Ook had hij in de ochtend iets anders zijn rondjes moeten rijden, dan bij de training. “Er was vanochtend weinig grip. Dan moet je iets zuiverder proberen te rijden en vroeger remmen en iets trager door de bochten gaan. Het was voor mij ook de eerste keer dat ik in natte omstandigheden heb moeten rijden in een schakelkart. Dat was wel even wennen.”

Voor iemand die pas in 2019 begon met karten en dit jaar debuteert in de schakelkarts, is de sport in snel tempo zijn leven gaan beheersen. Tegenwoordig is hij ook actief in de autoracerij. Hij geeft ook zelf kart- en raceles. “Dus ook op het circuit met de auto. Ik heb laatst nog lesgegeven op circuit Spa-Francorchamps, Mettet en Zolder. Het is mijn droom om daar mijn geld mee te verdienen. Ik ben er nu een halfjaartje mee bezig!” Delano droomt dus van een loopbaan in de autosport en wil zich gaan oriënteren voor de toekomst.

Delano bedankt zijn vader voor het afstellen en onderhouden van de kart. De steun van zijn familie.

Verder bedankt hij zijn hoofdsponsors Sleepworld, en mykart.be, Total energies Wetteren. Gil Mertens en Claude Bal voor de top Vortex motoren. TK Racing van Kurt Timmermans voor het mogen gebruiken van de infrastructuur.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS