Karting • Rotax Euro

Senn Lindeman verbaast iedereen met schitterende zege in Benelux-kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 april 2022 13:47

GENK - Wat goed is, komt snel! Maar zo snel, dat had niemand verwacht. Na zijn overwinning tijdens de eerste ronde in het Nederlands kampioenschap, won Senn Lindeman ook de eerste ronde van het sterk bezette Benelux kampioenschap. Op het circuit van Genk bleek de pas achtjarige karter uit Nuenen ongenaakbaar in de Rotax Max Micromax-klasse.

Podium Senn Lindeman pas 8 jaar

Slechts weinig rijders zijn direct succesvol op piepjonge leeftijd, maar Senn laat nu al een ontwikkeling zien. Afgelopen weekeinde bewees hij dat in Genk in een sterk internationaal deelnemersveld. Er waren rijders uit Denemarken, Groot-Brittannië, België en Litouwen. Voor Senn stond er een druk programma op het menu. Op donderdag en vrijdag werd er naar hartenlust getraind en zaterdag en zondag reden de rijders een kwalificatie en twee races.

Voor Senn betekende dit een uitdaging, want de jonge coureur had nog niet eerder meegedaan aan een raceweekeinde met zo’n vol schema. Bovendien was er door de meer dan tweehonderd karts in alle andere klassen flink wat grip op het kartcircuit gekomen. De grote vraag was of Senn, als de jongste rijder in het veld het fysiek kon bolwerken.

Zaterdag stond de kwalificatie en twee races op het programma en zondag hetzelfde. De punten van zaterdag en zondag werden opgeteld voor het eindresultaat. Senn scoorde goed. Hij won drie van de vier races en eindigde één keer als tweede. Dat betekende dat hij het totaalklassement van het weekeinde won.

“Mijn weekend was druk. Ik kon veel trainen en veel racen. Dat was leuk”, zei Senn enthousiast. “Ik ging al op donderdag en vrijdag trainen om de baan te leren en om de afstelling van de kart te vinden. Het ging best wel goed en vrijdag reed ik de eerste tijd. Daarna hadden we twee dagen racen met elke dag een kwalificatie en twee races. Dat was heel leuk, want hoe meer ik kan race hoe leuker ik het vind. Elke wedstrijd die ik kan rijden vind ik leuk.”

In de kwalificatie liet hij direct zien dat hij de juiste snelheid te pakken had. “Ik reed de tweede tijd zonder slipstream. In de prefinale mocht ik als tweede starten en dat ging goed. Ik kwam na drie of vier ronden op kop. Ik reed daarna onder druk, maar ik ben toch eerste geworden. In de finale mocht ik van P1 beginnen. Ik had een heel goede start. Ik maakte een paar kleine foutjes, maar ik kon toch winnen.”

Een dag later probeerde hij het topresultaat van zaterdag te evenaren in zonnige en warme omstandigheden. “Ik reed ’s ochtends alleen op de baan in de kwalificatie. Iedereen wachtte op mij, maar toen zijn we maar gewoon gaan rijden. Ik reed de vijfde tijd. Ik vond het niet echt erg, maar wel jammer. In de eerste race op zondag ging ik tijdens de start meteen naar drie. Binnen een ronde lag ik alweer op P1. Ik was mooi aan het vechten met twee andere rijders. In de laatste ronde ging één van de twee me voorbij en won met een voorsprong van 28 duizendsten van een seconde.”

Senn Lindeman

In de finale mocht Senn tweede starten en lag hij vlug op de eerste plek. “Het was nu nog spannender, want nu hadden we een kopgroep van vier rijders. We hadden een mooie strijd. Dan lag ik weer één, dan weer twee, het was stuivertje wisselen. Maar ik wilde natuurlijk winnen. In de een-na-laatste ronde heb ik bij de kantine de eerste plaats heroverd en toen lukte het om goed te verdedigen. Ik won met een tiende van een seconde voorsprong. Toen ik over de finish kwam dacht ik: ‘Heel goed, yes, yes yes!’”

“Op het podium kreeg ik een hele mooie beker in de vorm van een stuur. Op het NK heb ik gewonnen en nu ook in de Benelux. Ik vind het goed dat ik eerste was en ik ben heel trots. Die kunnen ze me niet meer afpakken. Ik heb hele grote stappen gemaakt. Ik denk omdat ik veel train met papa en Menno en Jaco Paauwe.”

De jonge racer uit Noord-Brabant maakt zich nu op voor het NK in Spa-Francorchamps. ”Dat is een mooie baan, omdat ernaast het F1-circuit loopt”, aldus Senn die ervan droomt om daar over tien jaar ook te racen./Foto's Oswald Paret

Senn bedankt Menno en Jaco Paauwe van Birel en verder Birger Bouvin voor de motoren, de sponsors, zijn papa en mama, “en opa die de tosti’s haalt”.

Senn Lindeman wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Sanders Airconditioning
Lindeman Auto's
Kalil Export
The Project
Fleetaccess B.V.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS