Karting • Rotax Euro

Karttalent Ryan Rijvers bluft iedereen af in Genk en wint Duitse Rotax Max! "Fijn weer eens te winnen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 mei 2024 00:31

GENK – Na een periode van pech en wat mindere races was karttalent Ryan Rijvers zondag terug waar hij hoort te zijn: op de bovenste trede van het podium! De pas tienjarige snelheidsduivel uit Schimmert won op het circuit van Genk de tweede ronde van het Duits kampioenschap Rotax Max in de Minimax-klasse. Mooi extraatje: van zijn teambaas mag hij nu een Junior-kart testen!

Mini Sieger Ryan Rijvers


“Ik ben echt blij”, zei Ryan die het hele weekeinde een stijgende lijn liet zien. Ga maar na: in de eerste heat werd hij vijfde, in de tweede heat werd hij derde en de superheat won hij. En daarna won hij dus ook de finale! “Ik heb de laatste tijd best weinig gereden. Dit is goed voor mijn zelfvertrouwen. Het was echt fijn weer eens te winnen na alle pech van dit en afgelopen seizoen.”

Met zijn overwinning liet de razendsnelle Limburger zien dat het dat ook was: pech. Want als rijder kom je heus niet zomaar op het podium. En al helemaal niet op de bovenste trede. Tel daarbij op dat hij die prestatie neerzette met een motor van de organisatie en je weet dat Ryan in Genk een topprestatie heeft geleverd.

Ryan, die dit weekeinde uitkwam voor het team van François Slangen in plaats van zijn gebruikelijke team Strawberry Racing, startte in de finale op P2. De eerste keer werd de race afgebroken wegens een valse start van een deelnemer. In de herkansing had Ryan een redelijke start hij lag 3e tot de volgende bocht toen pakte hij p2 weer terug. “Na de eerste ronde lag ik al eerste en heb ik de eerste plek vastgehouden. Ik heb me rustig gehouden, geen deur opengelaten en geen fouten gemaakt.”

Zo denderde hij als eerste voorbij de finishvlag op het Belgische circuit. Ryan, die vierde was geworden in de kwalificatie, had er hard voor moeten knokken, want de tegenstand was hevig. “Ze reden vlak achter me. De nummer twee in de finale was vorig jaar in Bahrein wereldkampioen Rotax Max geworden. En de nummer drie was Duits kampioen Minimax.”

Ryan Rijvers

Wat telde is dat Ryan ze allemaal had verslagen. En dat in een wedstrijd die voor hem voornamelijk gold als training. “Ik heb daarom fijn zonder druk kunnen rijden, met motoren van de organisatie. En van een wedstrijd leer je meer dan van een gewone training.”

Zijn overwinning in Genk betekent dat Ryan nu een Junior-kart mag gaan testen. Dat had François (Slangen) hem beloofd. “Dat gaan we in juni doen. Na de BNL-wedstrijd in Mariembourg”, zei hij.

Over die wedstrijd gesproken, kan hij daar opnieuw winnen? “Dat hoop ik wel. Ik vind het een fijn circuit. Het is snel. Maar mijn fijnste circuit is dat van Lonato. Daar vind ik alle bochten mooi. En daar is ook altijd een groot deelnemersveld en veel tegenstand.”

Op het Italiaanse circuit rijdt hij later dit seizoen nog de Rotax Max Challenge Euro Trophy. “En ik ga ook nog de International Finals in Le Mans rijden. En hopelijk aan het eind van het jaar de Grand Finals!”

Ryan bedankt zijn familie en François van Slangen karting voor de begeleiding dit weekend.

Ryan Rijvers wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Zuid-Nederlandse Buizen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS