Karting • CIK-FIA

Schitterende zege karttalent Reno Francot bij FIA Academy Trophy: "Speciaal als je het Nederlandse volkslied hoort"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 juni 2021 19:45 • Print artikel

WACKERSDORF – De loopbaan van karter Reno Francot schiet als een komeet omhoog. De dertienjarige karter uit Echt won zondag op de kartbaan van Pro Kart Raceland in Wackersdorf de eerste ronde van de FIA Karting Academy Trophy. Dat deed hij in een internationaal topveld met rijders uit 48 verschillende landen. En dan te bedenken dat hij pas een jaar wedstrijden rijdt.

Reno Francot wint FIA Karting Academy

“Ik ben echt heel blij met de overwinning. En ik ben trots”, zei een glunderende Reno die in de FIA Academy Trophy Nederland vertegenwoordigde. “Ik heb gewonnen van rijders uit 48 verschillende landen. Dat is superleuk natuurlijk en het is fijn dat ik van de KNAF Nederland mocht vertegenwoordigen. Ik vind het eervol dat ik kan laten zien dat ook Nederland goede karters heeft. Het is speciaal als je dan het Nederlandse volkslied hoort.”

Reno met vader Fernon Francot

Ook Vader Fernon Francot was blij en trots. “Reno kart pas één jaar. We zijn echt trots op hem. Vandaag heeft hij laten zien dat hij vooruit kan denken, kan afwachten. Hij kan de race lezen en heeft het racen snel opgepakt. Het is mooi om met hem te werken. We zijn absoluut blij.”

Sinds dit jaar is Reno fabrieksrijder bij het Exprit Racing Team en rijdt daar de Italiaanse WSK-wedstrijden en de FIA-races. Ook doet hij dit jaar mee aan het Champions of the Future-evenement op het circuit van Zuera in Spanje.

Winnen in de Academy Trophy, een hoog aangeschreven internationaal kampioenschap, is op zich al een huzarenstukje, het feit dat Reno pas een jaar wedstrijden rijdt, maakt het nog specialer. En dan is het karttalent ook nog eens debutant in de OK Junior-klasse. Vorig jaar reed hij namelijk nog in de Rotax Max Minimax-klasse. Daarin werd hij Nederlands kampioen.

“In het begin moest ik even wennen aan de OK Junior-kart, maar dat ging snel. Ik ben er snel aan gewend.” Zijn eerste test in een OK Junior-kart was op het circuit van Sarno. “We zijn ernaartoe gereden, achttien uur in de auto om twee dagen te testen”, blikte Reno terug. “De test ging heel goed.” Dat bleek ook tijdens zijn eerste races in deze klasse, waaronder in het WSK-kampioenschap op het circuit van Adria. “Ik was daar heel snel, maar had helaas geen geluk.”

Dat Reno een snelle leerling is, bewees hij afgelopen weekeinde in Wackersdorf op overtuigende wijze in de openingsronde van de drie wedstrijden tellende FIA Karting Academy Trophy. Aan deze competitie kan uitsluitend worden deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. Zo komt Reno uit namens de KNAF voor Nederland. Om de kansen gelijk te houden wordt er gestreden met volledig identiek en gelijkwaardig materiaal dat bij loting wordt toegewezen en waarbij tijdens het evenement onderling ook nog regelmatig van motor moet worden gewisseld. Het komt dus veel aan op de capaciteiten van de rijders.

“Het ging meteen goed”, refereerde hij aan de eerste trainingssessies op donderdag. “We reden top drie-tijden. Rick der Kinderen was mijn monteur. Dat was een heel goede combi.” Daarna ging ook de kwalificatie goed. “Ik maakte helaas wel nog een klein foutje en werd derde overall.”

Tijdens de drie heats zette de Limburger zijn snelheid in de kwalificatie om in uitstekende uitslagen. In de eerste heat werd hij tweede, de tweede en derde heat won hij. Reno: “Tijdens de eerste heat kwam de rijder op pole niet goed weg bij de start. Daardoor ontstond een rommelige situatie en zakte ik terug van twee naar vier. Daarna heb ik me terug geknokt naar de tweede plaats.”

Tijdens de tweede heat had hij een betere start. “Ik maakte een mooie actie in de tweede bocht.” Daardoor kwam Reno aan kop van de wedstrijd te rijden. “Ik heb daarna iedereen achter me gehouden.” Het was duidelijk te zien dat Francot in de bochten zijn twee achtervolgers te snel af was, maar dat zij op de rechte stukken het gat weer konden dichtrijden. Toch liet Reno zien dat hij goed de aanvallen kon verdedigen en reed naar de felbegeerde overwinning.

In de derde en laatste serie stond het jonge Nederlandse karttalent dan wel op poleposition en nam direct de leiding. Francot bouwde meteen een voorsprong op van twee seconden die hij ook niet meer afstond. Zo won de snelle Limburger de derde heat, wat meteen ook poleposition betekende voor de finale.

Reno Francot podium

Dat gaf hem natuurlijk het nodige vertrouwen voor de finale, die hij van poleposition mocht starten. Opnieuw had Reno een goede start en claimde de koppositie. “Na een rondje of vier, vijf werd ik ingehaald. Daarna ben ik dicht achter hem blijven rijden. Ik wachtte op het juiste moment om toe slaan om zo de koppositie te heroveren. Toen dat gelukt was, kon ik iets wegrijden van de rest.”

Zo kwam hij in zijn eerste weekeinde in de FIA Academy Trophy zowaar als winnaar over de finish. “Geweldig dat ik meteen gewonnen heb. Het gevoel van winnen is altijd gaaf, het was een speciale wedstrijd.”

Komend weekeinde komt Reno opnieuw in actie. Dan rijdt hij de derde en laatste ronde van de WSK Euro Series op het circuit van Sarno. Dat hij daar ook goed moet kunnen scoren, zou je denken, met de winst in de Academy Trophy op zak.

Reno Francot bedankt zijn familie, Peter van den Heuvel, Rick der Kinderen, de KNAF en zijn sponsoren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS