Karting • Karting Diversen

Voetbal bij Fortuna Sittard of racen in de kart? Reno Francot scheurt naar podium in Genk

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 augustus 2020 19:16 • Print artikel

GENK – Hij rijdt nog maar een paar maanden wedstrijden en nu al is hij een tegenstander om rekening mee te houden. Karttalent Reno Francot (12) uit Echt toonde zijn kunnen afgelopen weekeinde tijdens de eerste ronde van de BNL Karting Series. Op het circuit van Genk denderde hij knap naar de derde plaats in het totaalklassement van de Rotax Max Minimax-klasse.

Reno Francot

Dat Reno snel zou zijn bleek al tijdens de trainingen. “Op de vrijdag was ik één van de snelsten en had ik mijn persoonlijk record verbroken op Genk. Het ging erg lekker”, zei Reno. Een dag later pakte de rijder van topteam GKS Lemmens Power op zaterdag de poleposition. Het was al zijn tweede pole in zijn nog prille carrière. “Bij de BNL Kick-Off 2.0 in juli had ik ook al eens pole.”

Daarna scheurde hij naar de winst in de prefinale en de tweede plaats in de finale. “In het begin van de prefinale had ik wat pech en kwam ik 1.1 seconde van de leider te rijden. Ik heb me toen terug geknokt en ben ik toch nog eerste geworden. De finale ging best goed. In de laatste ronde zat ik vlak achter de leider. Ik wilde terugkruisen, maar hij sloot de deur en ik vloog half over hem heen. Daardoor werd ik derde, maar de nummer twee kreeg een penalty en werd ik nog tweede.”

Een dag later had hij pech in de kwalificatie. Omdat zijn kart een paar gram te licht bleek, moest hij in de prefinale achteraan beginnen. Reno wilde niet van opgeven weten. “Ik knokte me terug naar voren. Ben ik toch nog mooi vierde geworden. In de finale had ik een best goede start en ben ik derde geworden. Dus ja, ik ben wel tevreden over het weekend.”

Dat Reno is gaan karten heeft alles te maken met de jaarlijkse vakantie naar Malaga in Spanje. “Daar was een huurkartbaan en daar reed ik altijd met zo’n kleine babykart”, herinnert de talentvolle Limburger zich. “Het ging steeds beter.” Daarom mocht hij het ook eens in een grote huurkart proberen. “Hij pakte record na record”, zei Reno’s vader Fernon. “Ze hebben hem toen een helm gegeven. Ze zeiden zelfs: kom in Spanje wonen.”

Zover kwam het niet, maar inmiddels heeft Reno vier wedstrijden gereden. De tweede ronde van de Winter Cup van Chrono in Berghem in februari was zijn eerste. Waarom hij nu al zo snel is? “Dat weet ik zelf eigenlijk ook niet. Ik heb een heel goed team. Ze doen alles voor me. En mijn monteur Peter van den Heuvel maakt mijn kart goed. Hij heeft heel veel ervaring opgedaan met zijn zoon vroeger. Die heeft ook heel goed gereden. Ik krijg veel tips van ze.”

Reno Francot

Het kan verkeren. Nog niet zolang geleden leek voor Reno een toekomst in het voetbal in het verschiet te liggen. Vier jaar lang voetbalde hij in de jeugdopleiding van Fortuna Sittard. “Maar hij had al een paar keer aan de huurkarts geroken en dat vond hij ook erg uitdagend”, blikte Francot senior terug. “Toen hebben we gezegd: we gaan een keer hobbykarten.”

Fernon vervolgt: “Toen heb ik Peter een keer meegevraagd. Hij zei: daar moeten we iets mee doen. Dat zag hij meteen tijdens Reno’s eerste les in Eindhoven bij een kartschool in december. Ik heb mezelf er ook volledig ingestort. Ik heb een mentaliteit van alles of niks. En we krijgen veel informatie van Reno over hoe de kart rijdt. Daar kunnen we iets mee, daarmee kunnen we vooruitkomen. Dat functioneert goed en werpt dan ook zijn vruchten af.”

Volgens Peter was Reno’s intrinsieke snelheid meteen aanwezig. “Natuurlijk moet je bijschaven en moet je daarmee gaan werken”, zei Van den Heuvel. “Daar heeft veel tijd in gezeten, we hebben best veel getest. Reno werd beter en beter. Hij pakt tips meteen op. Dan kun je stappen maken. Ook kan hij ongelooflijk goed inhalen. Hij wacht niet, hij doet het. Dan is hij er voorbij en je ziet hem niet meer terug. Hij is een exceptioneel talent.”

Met dat talent hoopt Reno ooit beroepscoureur te worden. “Later wil ik in Formule-auto’s gaan rijden. DTM lijkt me ook heel leuk.” Zijn grote voorbeeld is Max Verstappen. Hij is supergoed en nog jong”, legde hij uit. “Ik heb hem een keer ontmoet bij de Jumbo Racedagen in Zandvoort. Hij is heel aardig.”

Reno’s eerstvolgende race is de Rotax Max Challenge Euro Trophy. Dat het om het EK gaat, is voor hem geen reden om zenuwachtig te worden. Ik benader elke wedstrijd hetzelfde. En dan zien we wel wat we ervan gaan maken.”

Reno bedankt GKS Lemmens Power, zijn familie en zijn monteur.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS