Karting • CIK-FIA

Sacha van ’t Pad Bosch vertegenwoordigt de KNAF in FIA Karting Academy 2024: "Verwacht vooraan mee te strijden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 april 2024 10:28

Sacha van ’t Pad Bosch gaat Nederland dit jaar vertegenwoordigen in de FIA Karting Academy Trophy. Het 14-jarige karttalent uit Nijkerk is door de KNAF geselecteerd op basis van zijn behaalde resultaten en snelle progressie. De FIA Karting Academy Trophy omvat drie wedstrijden waarbij 51 karttalenten uit bijna evenzovele landen van over de hele wereld het met identiek materiaal tegen elkaar opnemen. “Het is super leuk om hieraan mee te mogen doen. Ik verwacht vooraan mee te kunnen strijden en mijn doel is winnen”, aldus Van ’t Pad Bosch gedecideerd.

Sacha van ’t Pad Bosch


De in februari 14 jaar geworden Sacha van ’t Pad Bosch maakte de afgelopen jaren binnen de kartsport een stormachtige ontwikkeling door. Na op 7-jarige leeftijd een keer op een huurkart gezeten te hebben, kreeg het kartvirus hem al snel te pakken. Na nog een paar keer indoor karten, bracht de jonge Van ’t Pad Bosch de nodige uren door op de outdoor kartbaan van Lelystad. Daar werd zijn talent opgemerkt en kwam hij in contact met Peter de Bruijn. Dat was op 8-jarige leeftijd het begin van een kartcarrière in competitieverband. In de afgelopen jaren kwam het karttalent daarbij uit in onder andere de klassen Rotax Micromax, Mini X30, Junior X30 en OK-J, en boekte daarin zowel nationaal als internationaal vele successen. Zo veroverde Van ’t Pad Bosch onder andere de titel in de IAME Benelux Mini, afgelopen jaar gevolgd door de titel in de IAME Benelux Junior klasse. Daarnaast waren er nog diverse titels, talloze overwinningen en podiumplaatsen, ongeacht de klasse waarin de Nijkerker aan de start verscheen.

Dit alles was dan ook de basis waarop de KNAF besloot Van ’t Pad Bosch te selecteren om de KNAF en Nederland te vertegenwoordigen in de FIA Karting Academy Trophy. “Super leuk dat ik daaraan mee mag gaan doen. Ik ken zowel het materiaal waarmee gereden wordt als de circuits. Ik ga me voorbereiden met onboard videobeelden en op de SIM. Ik ben diverse deelnemers al eerder in wedstrijden tegengekomen en heb ze steeds verslagen. Ik verwacht dan ook voorin mee te doen. Mijn doel is winnen, maar dat is altijd mijn doel, ongeacht naar welke wedstrijd ik ga”, zei de uiterst gedreven Van ’t Pad Bosch.

Sacha van ’t Pad Bosch


Van ’t Pad Bosch combineert dit jaar zijn deelname aan de FIA Karting Academy Trophy met de titelstrijd in de IAME Series Benelux, waarin hij uitkomt in de klasse X30 Senior, de categorie voor rijders van 14 tot 29 jaar! Daarnaast bereidt Van ’t Pad Bosch zich voor op een geplande overstap naar de autorensport. Dit jaar werkt hij een uit achttien dagen bestaand testschema af bij een Spaans Formule 4 team. Op basis van zijn talent, progressie en toekomstperspectief werd Van ’t Pad Bosch eerder dit jaar al opgenomen in de KNAF Talent Junior Academy, een van de onderdelen van KTF Academy, het talentenontwikkelingsprogramma van de KNAF.

De FIA Karting Academy Trophy is een door de wereld overkoepelende kart- en autosportfederatie FIA opgezette competitie waaraan alleen kan worden deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. Om de kansen zo gelijk mogelijk te houden, wordt gereden met volledig identiek materiaal, waarbij de karts door middel van loting aan de rijders worden toegewezen en er gedurende het evenement ook nog onderling van motor moet worden gewisseld. De FIA Karting Academy Trophy telt drie ronden. De titelstrijd trapt af op het Franse circuit van Val d’Argenton (25 – 28 april), gevolgd door het Slovak Karting Center in Slowakije (20 – 23 juni), terwijl de finale van 1 tot en met 4 augustus wordt verreden in het Zweedse Kristianstad.

De bekendste winnaar van de FIA Karting Academy Trophy is de huidige Scuderia Ferrari F1-rijder Charles Leclerc, die het kampioenschap in 2011 op zijn naam schreef. Nederland heeft in de FIA Karting Academy Trophy ook een meer dan uitstekende staat van dienst. In 2014 veroverde Richard Verschoor de titel, terwijl in datzelfde jaar Rinus van Kalmthout beslag legde op de derde positie. In 2016 eindigde Kas Haverkort op een derde plaats, in 2017 had Nederland met Tijmen van der Helm (2de) en in 2019 met Robert de Haan (3de) ook rijders die in de eindstand op een podiumpositie beslag wisten te leggen. Het doel van Van ’t Pad Bosch mag duidelijk zijn, in de voetsporen treden van Richard Verschoor en de eerste prijs mee naar Nederland nemen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS