Karting • GK4 Kartseries

Quinten van Leeuwen wint finale IAME Benelux Series, wordt derde in het NK IAME en scoort WK-ticket naar Le Mans

Uitgegeven door Frank Korsel • 28 augustus 2022 00:21

GENK – Quinten van Leeuwen scoorde afgelopen weekend op het Belgische circuit van Genk een sterke overwinning in de IAME Benelx Series na een aantal mooie inhaalacties. Bovendien telde deze race ook mee voor het Nederlands kampioenschap en hierin eindigde de 10-jarige karter uit Lelystad op een knappe derde plaats in de eindstand van het NK IAME in de Mini-klasse. Quinten kwam goed voor de dag op de Belgische omloop en bemachtigde ook nog eens een ticket voor de IAME World Series, dat later dit jaar wordt verreden op het Franse circuit van Le Mans.

Quinten van Leeuwen

Quinten kon het gebrek aan kilometers niet gebruiken als mogelijk excuus. Het jonge talent heeft namelijk al ontzettend veel baankennis op kunnen doen op het circuit in Belgisch Limburg: “Ik heb de afgelopen maanden bijna elke week getraind hier. De vrije trainingen die we reden waren niet helemaal goed, maar ik merkte wel dat alles steeds beter ging, daar was ik natuurlijk tevreden over. De kwalificatie ging ook wel redelijk, maar het was erg druk op de baan en de mensen die voor mij reden waren wat langzamer. Daardoor kon ik geen hele goede ronde rijden.” P9 werd zijn deel.

Voordat het weekend begon stond de tienjarige racer in hart en nieren al op de derde positie in het NK-kampioenschap. Omdat er resultaten geschrapt mogen worden, stond de nummer twee iets voor op Van Leeuwen. “In de eerste twee weekenden dit seizoen heb ik veel pech gehad. Daarna ging het gelukkig een stuk beter. Mijn mooiste moment van het seizoen is toch wel dit NK-weekend. Het was echt top en ik ben er heel blij mee.”

“Ik was dit weekend eigenlijk wel heel erg relaxt. De eerste race ging goed, ik werd alleen soms een beetje van de baan afgeduwd. Afgezien daarvan ging het goed en reed ik de eerste haet weer terug naar P12, in zo’n groot veld is dat helemaal niet slecht vind ik.” Quinten moest de tweede heat weer vanaf P9 starten, de jongeling had een goede start en klasseerde zich uiteindelijk als vijfde. De coureur van PdB Racing kwam na de twee heats als negende uit de bus.

Quinten van Leeuwen


En dus moest hij weer van P9 starten. Quinten ging er goed voor zitten. Ondanks dat hij relaxed oogde, was de focus er helemaal voor de finale en had Van Leeuwen nog wat in petto. “Voordat we aan de laatste race begonnen was ik eigenlijk al zeker van mijn plekje op het WK. Ik lag al best wat punten voor op de nummer vier. Daarom was ik vrij relaxt de laatste race, het enige wat ik dacht was: ‘gewoon gas geven!’. En dat deed hij! Met schitterende inhaalacties denderde hij naar voren. De mooiste actie was einde Europalaan waar Quinten de kop veroverde en met de zege aan de haal ging. Zo won hij de finalerace voor de IAME Benelux Series, was daarmee succesvol in het NK IAME en werd verdienstelijk derde in de eindstand van het Nederlands Kampioenschap. En dat leverde Quinten weer een WK-ticket voor Le Mans op!

Quinten van Leeuwen: “Ik wil graag Nick en Peter de Bruijn, Wijnand Dorresteijn, mijn vader Marcel, moeder Yvette en mijn zus Angelina en iedereen van PdB Racing. Ik heb geen sponsoren die mij ondersteunen, maar die zoek ik natuurlijk wel!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS