Karting • GK4 Kartseries

Quinten van Leeuwen verteert de overstap naar de Junioren goed en wint knap bij debuut in GK4 Kart Series!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 april 2023 01:15

MARIEMBOURG – Dat noem je nog eens lekker je seizoen beginnen: Quinten van Leeuwen won zaterdag de eerste ronde van de GK4 Kart Series en deed dat op overtuigende wijze. De elfjarige coureur uit Lelystad was op het circuit van Mariembourg de snelste in de kwalificatie, de tweede heat én de finale. En dan te bedenken dat het dit jaar zijn debuut is in de IAME Junioren-klasse!

Quinten van Leeuwen

“Dit was goed. Zeker omdat het mijn eerste echte race in de Junioren-klasse was. Dit is een lekker begin”, was de logische conclusie van Quinten, die in 2021 kampioen werd bij de Mini's. “Ik had wel verwacht voorin te kunnen meedoen. Het ging goed in de trainingen. Ik was vier tienden los in de kwalificatie dus dat was wel goed.”

Daarnaast voelde hij zich in zijn element op de Zuid-Belgische piste. “Ik ken de baan goed. Wel is het zo dat ik nog niet vaak op Apex-banden had gereden waar we in de Junioren-klasse op moeten rijden. Ik reed vorig jaar bij de Mini’s nog op Comet-banden. Ik vind ze allebei wel fijn. Deze hebben in het begin net iets meer grip.”

Dat hij ook goed met de voor hem nieuwe Apex-banden overweg kan, bleek wel uit zijn klinkende resultaten. Die hij overigens neerzette in een deelnemersveld van maar liefst vijftig rijders. Ongelooflijk knap voor een debutant in de klasse. Hij liet het er makkelijk uitzien, nog ook. “Maar het is nooit makkelijk”, verzekerde de getalenteerde Flevolander.

Want hij moest er in het begin van de finale nog wel even voor knokken. Quinten was als tweede gestart en moest de rijder die op poleposition was gestart een aantal ronden voor zich dulden. “Bij de start kon ik mooi naar binnen sturen en lag ik gelijk tweede. Daarna heb ik lang achter de nummer één gelegen.”

“Hij was een stukje weggereden omdat andere mensen me aanvielen. Daarna was gewoon ernaartoe rijden. Op een gegeven moment kreeg ik wel last van achterblijvers. Maar ik kwam toch erachter en heb ik hem ingehaald. Daarna was ik gelijk weg.”

Quinten van Leeuwen

Op dat moment had Quinten al meer dan genoeg zelfvertrouwen opgedaan, dankzij goede heats. “In de eerste heat was ik tweede, ik had nog een ronde nodig om eerste te kunnen worden. En in de tweede heat was ik eerste, dus de heats waren goed. Wel jammer dat ik de eerste heat niet gewonnen heb. Dan had ik de finale vanaf pole gestart. Maar ja, ik ben nu ook eerste.”

Sowieso een knappe prestatie natuurlijk, maar het feit dat het dit seizoen zijn debuut in de klasse was in een heel groot en sterk deelnemersveld, maakte het bijzonder. Een bewijs dat Quinten, die dit seizoen behalve de GK4 Kart Series ook het NK IAME en het IAME Benelux-kampioenschap rijdt, de overstap van de Mini- naar de Junioren-kart goed heeft verteerd.

“Het is een veel snellere kart en heel anders. De breedte, de snelheid en de tractie. Ik heb er in het begin veel mee op het circuit van Strijen gereden. Het ging wel snel goed. De dag dat ik begon heb ik meteen mijn snelste tijd neergezet. Want de keren daarna op die baan ben ik niet meer zo snel geweest. Maar het gaat wel lekker. Ik had er geen moeite mee me aan te passen aan de Junior-kart. Nu heb ik twee bekers (dagwinst en winst in de rookie-klasse, red.). Dat is helemaal leuk. Het kan nooit beter dan nummer één!”

Quinten bedankt zijn vader, moeder, Maikel Kuipers, Mathieu, Berend, Peter en Nick de Bruijn en het PdB Racing Team.

Quinten van Leeuwen zoekt nog sponsors die hem willen ondersteunen op zijn weg naar de top.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS