Karting • GK4 Kartseries

Piepjonge karter Gilles Herman pakt de dagzege en leiding in Mini-Nationaal: "Ik ben heel blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 april 2021 16:02

MARIEMBOURG – Geen woorden, maar daden bij karter Gilles Herman. Hij is pas acht jaar, maar gas geven kan hij als geen ander. Het talent uit Kortrijk (België) denderde zaterdag op het circuit van Mariembourg naar de dagzege in de GK4 Kart Series. De rappe Belg, uitkomend voor het topteam van Euro Karting, gaat nu dan ook aan de leiding in het algemeen klassement van de Mini Parilla nationaal-klasse.

Gilles Herman

Zijn resultaten op het Waalse circuit waren dan ook subliem. De eerste race won Gilles, in de tweede race werd hij tweede en ook de derde race won hij. “Ik ben heel blij”, was de logische reactie van de talentvolle snelheidsduivel.

De laatste race van het weekeinde was de voornaamste, want de uitslag van die wedstrijd bepaalt de daguitslag. “In de finale stond ik aan de buitenkant, en ben ik bij de start tweede gebleven. In de volgende ronde heb ik de nummer één ingehaald. Hij was aan het verdedigen en ik heb hem toen uitgeremd." Daarna was het stuivertje wisselen. In de voorlaatste ronde kwamen de twee kemphanen nog wel in contact. Uiteindelijk werd Gilles als eerste geklasseerd. En zo prijkte er toch die o zo mooie P1 achter zijn naam.

Het vervulde zijn vader Vic uiteraard met trots. Zeker ook omdat Gilles nog onervaren is in de Mini Parilla-klasse. “Aan het einde van het seizoen 2019 hebben we aan twee GK4-wedstrijden meegedaan om erin te komen, om een beetje een gevoel te krijgen met de competitie. Vorig jaar zijn we uiteindelijk zevende algemeen geëindigd in het klassement.”

Daar deed Gilles zoveel ervaring op dat hij dit seizoen een raketstart had. “Tijdens de eerste ronde van het IAME Benelux-kampioenschap hebben we de kwalificatie gewonnen, alle heats en de finale. We doen ook mee aan de IAME Euro Series bij de wedstrijden in België en het IAME Benelux-kampioenschap. De chrono’s gingen niet zo goed, maar het was goed om wedstrijdervaring op te doen.”

Die kwam zaterdag bij de GK4 goed van pas. “Ik had in eerste race een goede start”, blikte Gilles terug. “Aan de binnenkant starten vind ik altijd gemakkelijker op een droge baan. Ik pakte de leiding en daarna won ik de race. En in de tweede race werd ik tweede.” Samen met de winst van de derde race kende Gilles dus opnieuw een uitstekend raceweekeinde.

Gilles Herman

Hoewel hij nog maar acht jaar oud is heeft Gilles al de nodige ervaring als kartpiloot. “Ik was vier jaar toen ik voor het eerst in een kart stapte”, vertelde hij. “Ik ben gaan karten omdat er niet veel sporten waren die ik op mijn leeftijd kon doen. Papa heeft dat ook gedaan en hij zei dat het leuk was.”

Vic: “Hij wilde een sport in competitieverband doen en op die leeftijd kun je niet gaan tennissen of voetballen. Je kunt eigenlijk nergens terecht. Toen dacht ik: het enige dat ik hem nu al kan aanleren is karten. Toen heb ik een babykartje gekocht. We zijn altijd met zijn tweeën bezig geweest en heel leuke momenten gehad.” Gilles: Ik vond het leuk omdat het hard ging. De eerste keer was op deze baan. Papa heeft toen met de fiets voor me gereden en ik moest hem volgen.”

Wel was hij toen toch ook nog te jong om in België aan wedstrijden te kunnen meedoen. Na een jaar trainen toog hij op vijfjarige leeftijd met zijn vader naar Engeland. Daar mocht hij op die leeftijd al wel clubwedstrijden rijden. “Met de Bambino-kart hebben we enkele keren in de buurt van Londen aan clubkampioenschappen meegedaan. Hij is een paar keer derde geworden. Elke keer een nieuw circuit, dat was leuk. Daarna zijn we begonnen te trainen in een Mini Parilla-kart. Onze deelname aan de GK4 vorig jaar was bedoeld om wedstrijdervaring op te doen. En nu staat hij eerste.”

Gilles zoekt nog mensen en bedrijven die hem willen ondersteunen in zijn sport. Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar [email protected] voor meer informatie.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS