Karting • Rotax Euro

Pas gehuldigde Max Knapen rijdt inhaalrace op EK en wordt knap vijfde: "Het ging lekker"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 juni 2021 20:14 • Print artikel

ADRIA – Karter Max Knapen kreeg afgelopen weekeinde in Adria een fraaie bevestiging dat hij op de goede weg is. De veertienjarige Deurnenaar werd zondag tiende en vijfde in de respectievelijke finaleraces tijdens de tweede ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy. Die resultaten waren goed voor de zesde plaats in het dagklassement in de Junioren-klasse. Knap, zeker omdat hij van ver moest komen. Een paar dagen eerder werd hij bovendien gehuldigd voor zijn zege in het rookieklassement van het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting van vorig jaar.

Max Knapen

“Zesde totaal, dit is goed voor het kampioenschap. Ik ben op zich wel tevreden”, blikte Max Knapen terug. “Op vrijdag was ik 21ste tijdens de kwalificatie en elfde van mijn groep. Daardoor moest ik in de heats van zaterdag elke keer elfde starten, dat was niet echt goed. Gelukkig ben ik in de heats nog naar voren gereden.”

De talentvolle Brabander eindigde die races op de respectievelijk zevende, negende en tiende plaats en werd daarmee veertiende overall. Dat betekende dat hij de eerste finale als veertiende moest starten. “Het ging al een stuk beter dan op zaterdag. We hadden een veel betere snelheid. Bij de start had ik al twee rijders te pakken en later heb ik nog twee rijders ingehaald. Gezien de plek waar ik vandaan kwam, was de tiende plaats wel goed.”

In de tweede finale startte de voormalig Nederlands kampioen karten als tiende. “Die race ging ook vrij goed. Op het circuit van Adria is het best moeilijk om je plek te behouden als je aan de buitenkant moet starten. Dat lukte goed, ik bleef tiende. Daarna haalde ik een paar rijders in. Op een gegeven moment reed ik in mijn eentje, totdat iemand me voorbijkwam. Samen zijn we naar de groep voor ons gereden.”

In de slotfase werd er flink om posities geknokt. Daarvan kon Max profiteren. Zo finishte de rijder van topteam JJ Racing uiteindelijk heel mooi als vijfde. “Het ging lekker. Dat had ik eigenlijk niet verwacht. Ook zaterdag was de snelheid niet helemaal top, maar zondag ging het goed. Ik wist dat ik later moest remmen, dat lukte op zondag een stuk beter.”

Zo besloot Max, wat karten betreft, een enerverende week. Want eerder die week was hij namelijk gehuldigd voor zijn winst van het rookieklassement in het NK van 2020. Door alle coronabeperkingen was de prijsuitreiking van dat klassement uitgesteld. Uiteindelijk werd het een online huldiging.

“Het was een leuke uitreiking, ook al was het online. De beker had ik twee weken geleden al gekregen na afloop van de eerste Benefit-race in Mariembourg.” Max was vierde geworden in het algemeen klassement en dus beste rookie. Hij was blij met zijn resultaat. “Met de vierde plaats in het kampioenschap mag ik tevreden zijn.”

Max Knapen JJ Racing

Dit jaar zal Max niet het hele NK rijden, maar waarschijnlijk wel enkele wedstrijden. Verder bestaat zijn seizoen uit alle wedstrijden van de Euro Trophy en het BNL-kampioenschap. Zijn volgende race is de tweede ronde van de laatstgenoemde titelstrijd. Die wordt in het eerste weekeinde van juli gehouden op het circuit van Mariembourg. “Ik heb daar dit jaar al eens gereden. Ik ken de baan. Hopelijk kan ik daar ook voorin eindigen, net zoals tijdens het EK!”

Om zijn sport zo goed mogelijk te kunnen beoefenen is Max op zoek naar sponsors die het leuk vinden een jong racetalent te ondersteunen in zijn weg naar de top. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via info@racetalentsupport.nl.

Bezoek ook eens Max’ website: racetalentsupport.nl

Max Knapen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Sykono, 2Handle, VBK Covering, ModeExpress, Spuiterij Munsters, Caravan Centrum de Neerkant, Van Hooff Juwelier, Arrow Productions, Verbruggen Juridisch Advies en Kantoor van de Mortel.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS