Karting • Chrono

Max Knapen lost belofte in: Nederlands kampioen!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 oktober 2017 08:01 • Print artikel

KERPEN – Natuurlijk, hij wist dat hij de beste papieren had om de titel binnen te halen, maar het moest wél nog gebeuren. Karter Max Knapen uit Deurne liet zich zondag niet gek maken en verzekerde zich in Kerpen van het Nederlands kampioenschap in de Cadet 160-klasse.

Max Knapen

Zo loste Max Knapen zijn belofte in. Het hele jaar reed hij al sterk, won vier van de zes raceronden van het NK. Op de Duitse piste waar Formule 1-grootheden als Sebastian Vettel en Michael Schumacher hun racecarričre begonnen, maakte de talentvolle Brabander het vakkundig af. Hij slaagde er zelfs in om de laatste race van het weekeinde te winnen. Punt gemaakt!

“Dit is echt heel fijn”, glunderde Max na afloop die zijn sport kan beoefenen door onder andere sponsoren uit de regio Eersel. “Ik was wel een beetje zenuwachtig van tevoren, maar tijdens races heb ik gelukkig nooit last van zenuwen. Dan ben ik alleen bezig met de race.” Het feit dat hij ook bezig was aan de laatste drie manches van het seizoen - races die definitief zouden bepalen of hij kampioen werd - deerde hem evenmin. “Ik dacht niet echt aan de titel, hooguit dat het leuk zou zijn als ik kampioen zou worden.”

Dat die houding zich uitbetaalde, bleek met name tijdens de derde en laatste race van het weekeinde. Max won die overtuigend, ondanks de druk van het naderende kampioenschap. Een eigenschap die grote kampioenen als Max Verstappen ver bracht. “Ik kan goed rustig blijven”, zei Max. “Sta er ook niet zo bij stil. Ik heb gewoon mijn best gedaan en heb de race net zoals andere races gereden. Het ging goed.”

Tijdens die laatste race begon hij op een kletsnatte baan vanaf de tweede positie. Wel stond hij aan de start met de mindset dat hij per se wilde winnen. Want Max wist dat de titel dan definitief was. Welnu, hij spoot overtuigend naar de winst. Iedereen reed hij zoek en op de finish had hij een voorsprong van ruim vier seconden op de nummer twee. Het was een fenomenale afsluiter van een seizoen waarin hij terecht de kampioen was geworden. Max was in de meeste gevallen de snelste van iedereen geweest.

Overigens begon het kampioensweekeinde voor Max minder goed dan hij had gehoopt. Tijdens de trainingen vond zijn team de juiste snelheid in eerste instantie niet. Ook de kwalificatie bracht niet wat hij hoopte. Daarin reed hij op een gegeven moment vooraan waardoor de rijder achter hem profiteerde van de slipstream en zo de snelste tijd neerzette. Die had diegene nog niet genoteerd of het begon te regenen. Daarmee was Max’ kans verkeken en moest hij zich uiteindelijk tevredenstellen met de tiende tijd.

Max Knapen

Dat was geen man overboord, want Max heeft het afgelopen seizoen veelvuldig bewezen dat hij goed kan inhalen. Al leek dat na de start in eerste instantie al niet meer nodig. Na de eerste bocht lag hij al op de tweede plaats. Jammer genoeg kwam hij even later naast de baan terecht en viel hij ver terug. De Deurnenaar gaf niet op en verbeten knokkend reed hij terug naar voren. Uiteindelijk kwam hij knap nog als vijfde over de finish!

De tweede race ging een stuk voorspoediger. Max kwam vanaf de vijfde plek gestart al snel op de derde plek te rijden en even later ging hij zelfs aan de leiding. Omdat de baan aan het opdrogen was van een eerdere regenbui konden anderen dichterbij komen en moest hij toch nog de leiding uit handen geven. Daar bleef het dan ook bij, want Max finishte keurig als tweede.

Daarna werd de derde race, zoals gezegd, een eclatante overwinning voor de getalenteerde jongeling. Na afloop mocht hij de kampioenschapsbeker heffen. Voor Max een speciaal moment in een succesvol en enerverend seizoen. “Een geweldige manier om het seizoen af te sluiten!”

In het bijzonder gaat de dank van Max en zijn team uit naar alle fans, 2 Handle Polen, Hoofdkantoor Brabant, Car Cleaning Deurne en Caravancentrum de Neerkant.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS