Karting • GK4 Kartseries

Milan Smulders ontketend in GK4 Kart Series: drie zeges in Mariembourg!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 oktober 2022 00:02

MARIEMBOURG – Drie zeges op rij tijdens de zesde ronde van de GK4 Kart Series; stellen dat Milan Smulders een goed weekend had op het circuit van Mariembourg is een understatement. De tienjarige Nuenenaar sprak na afloop van zijn beste weekeinde ooit in de Honda Cadet-klasse. Mooie bijkomstigheid: door het grote aantal punten dat hij met zijn overwinningen verdiende, kan het Brabantse karttalent nog steeds kampioen worden.

Milan Smulders

“Het lag vooral aan de strategie die we hadden bedacht en veel getraind”, zei een blije Milan over zijn fraaie zegereeks. De coureur van topteam DFK uit België had ervoor moeten knokken, maar was steeds de beste geweest. “Je moet vertrouwen op jezelf. Niet afwachten wat degene achter je doet, maar goed verdedigen door meteen aan de binnenkant te gaan rijden. Dat verdedigen heb ik vooral geleerd bij wedstrijden.”

Dat Milan snel was op de Zuid-Belgische piste werd al aan het begin van het weekeinde duidelijk. Op vrijdag, tijdens de eerste training, was hij de snelste van zijn groep. “Zaterdag hadden we nog een training. Die ging ook goed, al waren mijn banden toen versleten. Daarna had ik tijdens de kwalificatie nieuwe banden en daarmee kwalificeerde ik me als derde.”

Het betekende voor Milan een uitstekende uitgangspositie voor de eerste race. Daarin liet hij meteen zien wie er de baas was: in de eerste ronde rukte hij op van P3 naar P1. “De rijder op poleposition had een slechte start. Daarna ben ik met mijn teamgenoot weggereden. In de laatste twee rondes moest ik wel verdedigen, maar dat ging goed en toen kwam ik als eerste over de eindstreep. Dat voelde goed, maar ik wist ook dat ik me nog moest concentreren op de tweede en derde race.”

Door zijn overwinning mocht hij in de tweede race van pole starten. “Mijn teamgenootje en vriendje Thijs en ik hadden een heel goede start en samen zijn we weggereden. Op een gegeven moment haalde hij me in en heb ik hem bij de derde bocht terug ingehaald. In de laatste twee rondes moest ik nog verdedigen en werd ik weer eerste.”

Ook tijdens de derde race was er een flinke strijd tussen Thijs en Milan. Na een goede start lag de Nuenenaar weer op kop en vijf rondes voor het einde begon het knokken tussen de twee. “Dat was heel spannend. Ik moest weer verdedigen. Thijs wilde zijn kart in de laatste ronde ertussen steken, maar ik zette de mijne ervoor. Zo won ik weer.”

Milan Smulders

En daarmee was de volle buit een feit voor Milan. Eens te meer het bewijs dat zijn overstap van voetbal naar karten de juiste is geweest. “Ik vond voetbal wel leuk, maar ik kon het niet goed”, zei hij eerlijk. “En toen besloot ik om een proeflesje op de indoorkartbaan bij Hezemans in Eindhoven te doen. Mijn zus Noëlle reed al in het NK huurkarts en ik was al eens mee gaan kijken. Het leek me meteen heel leuk.”

Dat vond hij nog steeds na die eerste keer dat hij zelf in een kart reed. Maar toen kwam corona en was de enige mogelijkheid om nog te racen rijden op een buitenbaan. Milan: “We hebben toen besloten om bij DFK te gaan. Je hebt buiten natuurlijk veel meer wind, het zijn echt andere omstandigheden. En je kunt sneller.” Op zijn zevende, in 2020, reed hij zijn eerste wedstrijd, een clubrace in Venray.

Nu traint Milan elke week, zowel op binnen-als buitenbanen. Getuige zijn zeer succesvolle weekeinde heeft hij de afgelopen twee jaar veel geleerd. “Behalve het rijden zelf vooral ook de zenuwen de baas blijven en het strijden om de eerste positie.” Wat hij zo mooi vindt aan het karten? “Het racen en de competitie!”

In de GK4 Kart Series heeft Milan nog één ronde te gaan. Hij kan nog kampioen worden, in zijn tweede seizoen in het kampioenschap. Die wedstrijd wordt gehouden in Genk. Een bekende baan voor Milan. “lk heb daar al vaak getraind en al een paar wedstrijden gereden. Ik vind het een leuke baan; Max Verstappen heeft daar ook gereden. Het kampioenschap winnen wordt wel lastig, want mijn grootste concurrent is in Genk ook erg snel, maar ik ga het natuurlijk wel proberen!”

Milan bedankt zijn papa - tevens zijn monteur -, zijn mama, Thijs, Daan en Ralf (teamgenoten bij DFK) en Casper Reinders.

Milan Smulders wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door GM Products (Eindhoven), Hal 10 (Nuenen) en Daen (Drachten).

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS