Karting • GK4 Kartseries

Mika Bison stormt naar een razendknappe eerste podiumplaats in Formula Honda 9PK: "Het was heel close!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 september 2020 18:47

STRIJEN – Hij is pas bezig aan zijn tweede volledige seizoen op buitenbanen en nu al hoort hij bij de toppers in zijn klasse. Dat bewees karter Mika Bison zondag op het circuit van Strijen. Tijdens de Formule Honda 9PK-race werd de inwoner van Oud-Beijerland brutaal tweede bij de Junioren. Het betekende zijn eerste podiumplaats in deze klasse!

Mika Bison

“Ik had zo’n beetje P5 verwacht”, zei een ietwat verbouwereerde Mika die uiteraard ‘heel blij’ was met zijn tweede plaats bij de Junioren. Dat de talentvolle Zuid-Hollander sterk zou zijn, was op zich trouwens niet eens zo verrassend. “Want dit is mijn thuisbaan, ik train hier heel vaak. We hadden dan ook snel de goede afstelling gevonden.”

Een beste prestatie aangezien Mika - vernoemd naar tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Mika Hakkinen - bezig is aan pas zijn tweede volle jaar op buitenbanen. In 2015 begon hij met karten. Dat was op de binnenbaan van KCR in Roosendaal.

“Mijn vader en moeder keken heel vaak F1 en ik keek altijd met hen mee. Op een gegeven moment vond ik de races een beetje saai worden, dus toen dacht ik: waarom ga ik niet zelf racen?”, legde Mika uit hoe hij erbij kwam te gaan karten. “Ik ben toen met mijn ouders naar Roosendaal gegaan om het eens te proberen. Ik vond het meteen erg gaaf: de snelheid, het geluid. En de competitie is echt heel close. Dat is spannend en dat maakt het echt heel erg leuk.”

Na vier jaar op binnenbanen te hebben getraind en geracet – zo werd hij in 2018 Nederlands rookiekampioen NKH - maakte hij vorig jaar dus de overstap naar de buitenbanen. Mika sloot zich aan bij het topteam X-Pect Motorsport. Bij de Belgische equipe maakt hij grote stappen vooruit. “Ik vond rijden op buitenbanen leuker. Ik heb toen in Strijen meegedaan in een aantal clubraces. Het ging meteen aardig goed. Dat was nog met een oud motortje. Toen besloten we voortaan op buitenbanen te gaan rijden.”

Mika Bison

Sindsdien komt hij uit in de Formule Honda 9PK-klasse. “Het gaat lekker”, zei Mika. “De openingsrace van het seizoen in Genk ging al goed. Toen pakte ik de tiende plaats en nu dus P2. Dat is echt geweldig.” Hoe het kon dat hij in een paar weken tijd zo’n stap vooruit heeft gemaakt? “Ik heb veel getraind en ook veel goede rijderstips van het team gehad.”

Die missen hun uitwerking niet, zo bewees Mika wel in de finalerace. Een spannende race trouwens, want Mika stond na de kwalificatierace gelijk in punten met de nummer één. Helaas moest hij door een waarschuwing in de tweede vrije training de finale op P2 beginnen. “Ik had ingehaald tijdens een gele vlag in de training; ik had die vlag niet gezien”, legde hij uit. “Daarna ging de start in de finale niet heel goed, maar door de binnenkant te verdedigen behield ik mijn tweede plaats.”

Het bleef spannend. “De nummer één reed een beetje bij me weg, maar P3 zat telkens op mijn kont. Het was heel close. Omdat de nummer één te ver weg was, ben ik gaan verdedigen. Uiteindelijk ben ik op P2 over de finish gegaan. Het is mijn eerste podiumplaats in deze klasse. Dat is wel echt heel gaaf. Hopelijk lukt dat later dit seizoen nog een keer!”

Mika bedankt zijn ouders, Eddy en Tomas De Backer en Pepijn Kraaijeveld.

Mika Bison wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Striengineering, Numafa Cleaning & Automation BV en Vivo Fotografie.

Kijk ook eens op de website van Mika Bison.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS