Karting • GK4 Kartseries

Matteo Di Piazza beloont zijn mooie leercurve met podiumplaats in GK4 Kart Series: "Ik had dit echt niet verwacht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 december 2022 03:54

GENK – Met de derde plaats tijdens de laatste race van het seizoen in de GK4 Kart Series kreeg Matteo Di Piazza in Genk het bewijs dat hij op de goede weg is. De vijftienjarige kartpiloot uit Brugge kende zo een uitstekend slot van zijn debuutseizoen in de IAME X30 Senioren Nationaal-klasse en verheugde zich al op volgend jaar.

Matteo di Piazza Team Euro Karting naar verdiend podium op de kartbaan in Genk

Eerst even over zijn naam: Matteo is half Belgisch, half Italiaans. En het was ook in Italië dat hij in de ban raakte van het karten. Al was dat min of meer bij toeval. “Ik heb daar vier of vijf jaar geleden voor het eerst in een kart gereden op het kartcircuit van Triscina op Sicilië. Daar was ik op vakantie en ben ik voor de fun met een huurkart gaan rijden”, herinnerde Matteo zich. En daar bleek hij al snel talent te hebben voor karten.

“De circuitbeheerder wilde dat ik ook een competitiekart probeerde en dat heb ik gedaan. Hij bood me daarna aan wedstrijden te gaan rijden en hij wilde me een volledig seizoen sponsoren. Maar het was veel te ver vliegen omdat het steeds in Italië was. Toen zijn we hier in België gestart.”

Hij komt nu uit voor het team Eurokarting. “En het gaat heel goed. Ik ben deze race van veertien naar drie gereden. Het was best wel een goed race. Normaal gesproken ben ik geen goede regenrijder. Ik heb geen flauw idee waarom het nu zo goed gegaan is. Het was wel pas mijn tweede keer in de regen.”

Matteo Di Piazza in actie

“Dit resultaat had ik natuurlijk echt niet verwacht", zei Matteo bescheiden, maar in de race vocht hij zich op de natte piste met mooie inhaalacties ijzersterk naar voren. "Ik begon de derde race van P14. De start was supergoed. Ik ben geen tijd verloren bij de inhaalacties, het ging supergoed. Ik was eigenlijk als vierde gefinisht. Maar de nummer drie had een klikbumper (die daardoor een tijdstraf van drie seconden kreeg, red).” Matteo, die eerder dit jaar in Genk al in de voorste gelederen reed, schoof nu door naar P3.

Zijn podiumplaats in de regen duidde het talent van Matteo. En ook omdat hij pas een keer eerder met de X30 Senioren een race in Genk had gereden. “Ik train meestal in Mariembourg. Dat is het thuiscircuit van Eurokarting”, legde hij uit. “Maar ik vind het circuit van Genk een supertoffe baan. Je hebt er veel goede bochten, twee lange rechte stukken.”

Hoewel Matteo pas vijftien is, begon hij wat later met karten dan veel van zijn concurrenten. “Ik heb ook nooit Junior gereden. Ik weeg te veel voor de Junioren, ik ben te groot. Hiervoor reed ik 9PK, dat is viertakt. Maar X30, wat ik nu rijd, vind ik veel leuker.”

Naast het karten doet Matteo ook aan voetbal, aangezien de familie ook voetbalminded is. “Voetbal is wel leuk, maar karten is veel leuker natuurlijk. De adrenaline, de snelheid, gewoon alles. Je kunt alleen boos zijn op jezelf als het mislukt.”

Matteo di Piazza met familie

Hoe volgend seizoen eruit gaat zien voor Matteo, wist hij nog niet precies. “Wel weet ik dat we volgend jaar ook Benelux gaan rijden. Ik ben benieuwd. Ik heb eigenlijk geen idee wat ik van de Senioren moet verwachten volgend jaar.”

Matteo Di Piazza bedankt Dario van Karting Track Triscina. Lionel van Eurokarting, Thierry van Eurokarting en mijn mechanieker Gunther en natuurlijk zijn ouders, broer en familie.

Matteo Di Piazza wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door De Zetelhallen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS