Karting • GK4 Kartseries

Mats Huygens als een duveltje uit een doosje naar podiumplek in Mariembourg: "Zeker een lekker begin"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 maart 2023 14:01

MARIEMBOURG – Karttalent Mats Huygens heeft afgelopen weekend zijn eerste podiumplaats van het seizoen behaald tijdens de eerste ronde van het NK IAME. Op het circuit van Mariembourg veroverde de tienjarige piloot uit Hamme knap de tweede plaats in de Honda 9PK Junioren-klasse.

Mats Huygens

“Dit was mijn eerste wedstrijd van het seizoen en meteen een podiumplaats. Dat is zeker een lekker begin.” Vooral als je weet dat Mats zijn raceweekend begon met tegenslag in de kwalificatie, waar zijn rem niet goed functioneerde. Als gevolg daarvan moest hij in de eerste heat achteraan starten.

Als zeventiende gestart slaagde de snelle piloot van topteam DFK Racing erin drie plaatsen op te klimmen. In de tweede race startte Mats op P13 en na een uitstekende inhaalrace eindigde de jonge belofte op P2. In de laatste heat stuurde hij zijn Falconkart als tweede over de finishlijn na een intense strijd om de koppositie.

“Je moet ervoor strijden, je moet er hard voor werken. We hebben ook veel pech gehad. Als we dit dan kunnen presteren, dan is dat heel leuk”, zei Mats over zijn P2. Hoe hij zo snel was geweest in de finale? “We hebben een ander tandwiel gestoken, en andere bandendruk gebruikt. Dan kun je automatisch wat sneller gaan. En ikzelf heb natuurlijk goed gereden.”

Zo vader zo zoon dus, want Mats’ vader kartte vroeger zelf ook. Niet zo verwonderlijk dan ook dat Huygens senior hem met de kartsport in aanraking bracht. Dat was in 2019. Die eerste keer in een kart was tijdens een kartstage bij Inkart in Puurs.

“Ik wilde het weleens proberen. Ik vond het direct leuk”, zei Mats. “Proberen snel door de bocht gaan, daagt je uit.” Twee jaar later begon hij wedstrijden te rijden in de Honda Cadet-klasse. Zijn beste resultaat dat jaar was een vijfde plaats. En vorig jaar stond hij al eens op het podium in de Honda 9PK-klasse. Dat was trouwens ook op het circuit van Mariembourg.

Mats Huygens


Afgelopen weekeinde pakte hij dus zijn eerste podiumplaats van het seizoen. Iets om trots op te zijn! Des te meer omdat het jonge talent België ervoor had moeten knokken. “Het was geen gemakkelijke race”, zei Mats. “Ik werd in de finale de hele tijd opgeduwd. Maar ik heb mijn plek kunnen vasthouden. Dat was goed.”

Dit seizoen rijdt Mats het GK4-kampioenschap en zal hij ook deelnemen aan clubwedstrijden. Over zijn ambitie is hij duidelijk: "Ik wil kampioen worden in de GK4!"

Mats bedankt zijn familie, zijn monteur en team DFK Racing voor hun steun tijdens zijn raceweekend.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS