Karting • GK4 Kartseries

Mats Broeren wint race in IAME X30 Junior Nationaal-klasse in stijl: "Het voelt echt goed om te winnen"

Uitgegeven door Frank Korsel • 4 augustus 2022 01:54

Mats Broeren reed tijdens het GK4-evenement op het circuit van Genk weer een supersterke race. De elfjarige coureur uit Barendrecht liet zich wederom gelden in de IAME X30 Junior Nationaal-klasse, maar nu onder erg warme weersomstandigheden. De rijder van Stirlings Racing Team kende een uitstekende wedstrijd en domineerde de laatste race van het weekend. Hij mocht daardoor de grootste beker in ontvangst nemen.

Mats Broeren

Voordat het racen begon, had Broeren al flink wat kilometers kunnen rijden op het circuit: “Ik heb donderdag en vrijdag al kunnen testen, donderdag testte ik zelfs in de regen, vrijdag was het wel droog. Ik heb me dus goed voor kunnen bereiden, het testen in de regen heeft wel wat geholpen om mijn skills in de natte omstandigheden te bevorderen. De rest van het weekend was droog, dat vond ik op zich wel fijn.”

Tijdens het openingsweekend van het seizoen in maart op ditzelfde circuit was Broeren al succesvol. En ook nu nestelde de beloftevolle karter zich voorin. “De kwalificatie ging voor mijn gevoel redelijk. Ik kwalificeerde op de derde positie, daar was ik niet zo heel erg blij mee, maar mijn vader was er dan wel weer enorm blij mee, omdat ik speciaal getraind had op kwalificeren. Ik had de bandenspanning ietsje te laag staan waardoor de grip niet optimaal was.

In de eerste ronde van de eerste race verloor Broeren zijn positie heel even aan kartvriendin Eva Dorrestijn. Hij moest en zou de plek terugveroveren en deed dit dus ook vrij rap. Later in de wedstrijd haalde de coureur van Stirlings Racing Team nog iemand in voor de tweede positie.

“In de tweede race had ik het flink met iemand aan de stok en daar zaten we een paar keer bijna tegen elkaar aan. Daar was ik natuurlijk niet helemaal blij mee. Het was sowieso een spannende wedstrijd. Het ene moment lag ik tweede, dan weer derde of vierde en daar wisselde het heel veel in. Uiteindelijk werd het enorm spannend en ik werd vierde, maar er was maar drie duizendsten verschil met de nummer twee.”

Mats Broeren

“In de laatste race startte ik als vierde en ik was eigenlijk heel erg snel. Ik schoot aan iedereen voorbij en lag binnen no-time aan de leiding. Toen heb ik geprobeerd om een voorsprong op te bouwen en dat lukte aardig en voordat ik het doorhad was de wedstrijd alweer voorbij. Het voelt goed om te winnen, het is echt een fantastisch gevoel wat je hebt als je over de finish komt.”

Natuurlijk was niet alleen Mats gigantisch blij met zijn welverdiende overwinning, ook zijn vader was zo trots als een pauw toen hij zijn zoon als eerste over de streep zag komen: “Dit was er wel eentje hoor, hier hebben hard voor gewerkt, echt hard. Mats zat er enorm goed in en hij en het team hebben enorm hard gewerkt. Nu is het zaak om de lijn door te zetten, maar hij is op de goede weg!”

In de karts is het enorm moeilijk om achter je te kijken, de bochten volgen elkaar immers in rap tempo op. Als je op de eerste positie rijdt, is het helemaal lastig om te weten hoever er iemand achter je ligt omdat je het tempo ook niet aan je voorligger kunt linken, toch heeft Mats hier zeer weinig moeite mee: “In de eerste bocht kun je heel mooi even achter je kijken, ik zag daar dat ze steeds ietsje verder weg zaten.”

De overwinning van Mats moest uiteraard goed gevierd worden: “Er neemt al iemand kinderchampagne voor me mee, zo kunnen we het wel een beetje vieren.”

Mats Broeren maakt zich nog geen zorgen om de volgende wedstrijden, eerst gaat hij lekker van de zon genieten in het Spaanse Valencia. “Ik wil Stirlings enorm bedanken, ook WJS Racing wil ik bedanken voor de ondersteuning en de data. Willem Jan en Sinan hebben er alles aan gedaan om deze winst mogelijk te maken. Natuurlijk kan ik papa, mama en Mirella niet vergeten.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS