Karting • Rotax Euro

Luuk Neessen is ‘flabbergasted’ over derde plaats in eindstand BMC en ticket voor de Grand Finals in Portugal

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 november 2022 15:28 • Print artikel

GENK – Zijn vader kwalificeerde hun emotie als ‘flabbergasted’. Daarmee doelde senior op de grote verbazing over het ticket voor deelname aan de Rotax Max Grand Finals voor zijn zoon Luuk Neessen. Want dat ticket kwam totaal onverwacht alsnog, ondanks een wat minder weekeinde tijdens het BMC-kampioenschap in de Rotax Senioren-klasse. Want de zestienjarige coureur uit Panningen was toch nog als derde geëindigd in het kampioenschap!

Luuk Neessen

Die derde plaats was essentieel voor het ticket. Normaal gesproken krijgt de winnaar van het kampioenschap die, maar die had in een ander kampioenschap al eerder een ticket gewonnen. Hetzelfde gold voor de nummer twee, en dus ging in dit geval het ticket naar de nummer drie.

“Dit had ik echt niet meer verwacht”, zei een zichtbaar verbaasde Luuk. Hij had zojuist in zijn gewone kleren zijn ticket op het podium in Genk in ontvangst genomen. De getalenteerde Limburger had zijn raceoverall allang uitgedaan omdat hij nergens meer op rekende. “Voor dit weekend stonden we derde in het kampioenschap en de nummer vier stond niet ver achter ons. Het hele weekend ging het dramatisch qua snelheid. Het was gewoon niet genoeg.”

Ziedaar de verklaring van Luuk, die dit jaar rookie is in de Rotax Max Senioren-klasse. Hoe kan het dan dat hij na afloop dus toch met dat felbegeerde ticket in zijn handen stond? “Het bleek dat we gelijk in punten stonden. Omdat ik tijdens het seizoen vaker tweede was geworden, heb ik uiteindelijk het ticket gewonnen. Ik ben nu derde in het kampioenschap geworden.”

Dat Luuk überhaupt bij de prijsuitreiking stond kwam door zijn vader. “Die zei: we gaan toch maar even naar de prijsuitreiking. Voor het geval dat, je weet maar nooit. Maar ik was negentiende geworden in de finale, dus ik rekende nergens meer op. Pas toen ze mijn naam omriepen wist ik dat het toch gelukt was. Ik geloofde het eerst echt niet. Maar dankzij goede uitslagen aan het begin van het seizoen is het toch gelukt. Ik ben er echt blij mee.”

Nu mag Luuk zich gaan opmaken voor de meest prestigieuze Rotax Max-wedstrijd van het jaar. Want de Grand Finals geldt als het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. Elk jaar doen bijna vierhonderd coureurs uit ongeveer zestig landen mee aan het topevenement. Dit jaar wordt het gehouden in Portimão van 19 tot en met 26 november.

Luuk Neessen

Het wordt Luuks tweede kans op zijn debuut op de Grand Finals. “In 2020 had ik bij de Junioren ook een ticket, maar toen ging het evenement niet door vanwege corona”, legde hij uit. “Dat was ook in Portimão. Ik heb er nog nooit gereden. Dit wordt nu dus mijn debuut daar.”

Eén van de kenmerken van de Grand Finals is dat alle coureur op hetzelfde merk chassis rijden. Dat is anders dan in andere kampioenschappen waar coureurs rijden op het merk van voorkeur. Zo rijdt Luuk normaal gesproken op een Lando Norris-kart van fabrikant OTK. “Ik heb ook nog nooit op een Praga-kart gereden.”

Misschien dat hij in de komende weken nog een wedstrijd gaat rijden in een Praga om aan de kart te wennen. Al is dat allerminst zeker. “Ik rijd nu nog de laatste ronde van het NK. Daarna ga ik naar de Grand Finals.” Vanzelfsprekend keek Luuk ernaar uit. “Het is de mooiste race van het jaar!” Foto Oswald Paret/Nina Megger

Luuk Neessen bedankt zijn vader voor het sleutelen, Dennis de Bruin voor de motoren, CRG Holland en Slangen Karting en zijn familie voor de support. Luuk zoekt nog wel extra steun voor de Rotax Max Grand Finals.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS