Karting • Karting Diversen

Rookie Luuk Neessen (16) pakt mooie podiumplaats bij Senioren in BMC-kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 juni 2022 14:34 • Print artikel

MARIEMBOURG – Hij is debutant in de Rotax Max Senioren-klasse en is nu al snel genoeg om vooraan mee te doen. Dat bewees hij zondag overtuigend op het circuit van Mariembourg. Luuk Neessen (16) uit Panningen werd daar heel knap tweede tijdens de tweede ronde van het BMC-kampioenschap. Dat betekende dubbel feest voor de snelle Limburger, want hij had net te horen gekregen dat hij geslaagd was voor wmbo-kader.

Luuk Neessen

Zijn uitslagen logen er niet om: tweede in de kwalificatie, vijfde in de kwalificatieheat, derde in de prefinale en tweede in de finale. Natuurlijk was Luuk trots. “Dit is echt heel fijn. Ik had het niet verwacht”, zei hij ietwat verbouwereerd.

Want zulke klinkende resultaten, daar houd je als debutant in de zeer sterk bezette Senioren-klasse niet echt rekening mee. Vrijdag tijdens de eerste trainingssessie van het weekeinde ging het bovendien niet helemaal zoals gehoopt. “We wat moeite de juiste afstelling te vinden”, legde de rijder van topteam CRG Holland uit. “En zaterdag waren we ook nog aan het zoeken. Maar vandaag ging alles goed. In de kwalificatie had ik P2 en de wedstrijden gingen dus ook goed.”

Zijn snelheid in de kwalificatie was voor Luuk het bewijs dat hij alsnog de juiste snelheid had gevonden om in de races voorin te kunnen meedoen. “Tijdens de kwalificatie ging ik achter een paar snelle rijders aan. De kart lag heel goed en kon ik goede tijden rijden.”

In de daaropvolgende kwalificatieheat liet hij opnieuw die snelheid zien, al was er nog wat ruimte voor verbetering, zo ervoer hij. “Ik kwam niet goed weg en zakte terug naar de vierde plek. Later werd ik ingehaald door de nummer vijf, maar die heb ik teruggepakt. Helaas pakte hij later mij weer terug. Zo ben ik uiteindelijk vijfde geworden.”

In de daaropvolgende prefinale ging Luuk, die vanaf de vijfde plaats moest beginnen, als een kogel. “Bij de start lag ik al vierde. En toen heb ik de nummer drie in de tweede ronde gepakt en lag ik de hele tijd derde. Op die plek ben ik ook gefinisht.”

Luuk Neessen

Dat beloofde wat voor de finale. Luuk slaagde erin om de derde plek bij de start vast te houden, schoof even later op naar de tweede plaats en toen was het een kwestie van volhouden. De nummer één bleek net te snel, maar achter hem vormde zich een treintje karters die op zijn positie aasden. “Het was wel even spannend. Ik moest ze achter me zien te houden. Ik heb er hard voor moeten werken, maar het is gelukt.”

En zo stond hij zondag dus als rookie bij de Senioren zowaar op het podium. Met een brede lach nam hij de welverdiende bokaal in ontvangst. “Ik zit elk weekend in de kart en dat wordt nu beloond”, blikte hij tevreden terug. “Vorig jaar ging ik bij de Junioren altijd goed. Rijders die vooraan bij de Junioren meedoen rijden vaak ook goed bij de Senioren. Wel was de eerste race van het seizoen moeilijk omdat we heel veel lood aan de kart hadden. Dat moest omdat ik nog niet zwaar genoeg was om aan het minimumgewicht te komen voor rijder en kart. Nu heb ik nog steeds ruim 20 kilo lood op de kart, maar toch ging het vandaag erg goed.”

Luuks volgende wedstrijd is komend weekeinde. Dan rijdt hij op circuit De Landsard in Eindhoven de derde ronde van het NK, het kampioenschap waarop hij zich dit seizoen focust. “Voor deze BMC-wedstrijd hebben we last minute besloten om mee te doen. Verder rijd ik ook de Euro Trophy-wedstrijd in Wackersdorf. Daar heb ik nog nooit gereden. Het is een leuke baan, zo heb ik gehoord. Maar nu eerst het NK. Daar hoop ik natuurlijk weer het podium te halen!”

Luuk bedankt zijn vader voor het sleutelen, Dennis de Bruin voor de motoren, CRG Holland en Slangen Karting en zijn familie voor de support.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS