Karting • GK4 Kartseries

Kayne Ince toont topvorm met titel bij NXT en podium in GK4 Kart Series: "Ik ben trots op mijn resultaten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 oktober 2022 02:15

EINDHOVEN – Kayne Ince is goed bezig dit seizoen. De snelle rijder van OW Karting laat een mooie stijgende lijn zien en dat heeft hem al uitstekende klasseringen opgeleverd bij kartraces in het NK IAME, de GK4 Kart Series en bij de races van NXT. Zo behaalde hij in Eindhoven een zwaar verdiende podiumplaats bij de GK4 Kart Series en was hij afgelopen weekeinde erg succesvol in Emmen bij NXT GP.

Kayne Ince

OW Karting teambaas Ricardo Oude Weernink is blij met de sterke progressie van zijn pupil. "Dit jaar maakt Kayne grote stappen bij de Junioren. Hij is pas twaalf. In het begin van het seizoen miste hij nog wat ervaring, maar hij leerde snel en kwam sterk terug na wat tegenslag. De combinatie van verschillende wedstrijden racen was goed en hij leert snel en veel. Dat blijkt wel uit de laatste races. Bij het NXT-weekend in Emmen had Kayne pole en werd hij vier keer eerste. Hij is nu is niet meer te achterhalen en is kampioen. Ook bij de GK4 gaat het goed met een podiumplaats in Eindhoven en de snelste ronde."

We blikken nog even terug met Kayne Ince op de ijzersterke race bij de GK4 in Eindhoven. Met een natte baan, twee inhaalraces en een verdiende P3: voor Kayne was de vijfde ronde van de GK4 Kart Series bepaald enerverend. Op circuit De Landsard in Eindhoven toonde de in het Duitse Gronau woonachtige Nederlander dat hij één van de smaakmakers is in de zeer sterk bezette IAME X30 Junioren-klasse.

Kayne eindigde in de races op de respectievelijk veertiende, vijfde en derde plaats. Een duidelijke illustratie van de opmars die de talentvolle coureur van topteam OW Karting gedurende de dag maakte; elke race weer beter. En dat zorgde ervoor dat Kayne tevreden lachend zijn verhaal deed.

Hij had ervoor moeten knokken, maar wel in omstandigheden die hem liggen. “Alle races waren in natte omstandigheden. Ik kan zowel op een droge als een natte baan goed rijden”, zei hij, “dus mij maakte het niks uit. Op sommige banen is er wel een verschil. Hier vind ik racen in de regen mooier.”

Aan het begin van het weekeinde moest hij nog even wat moeite doen om de zaken goed voor elkaar te krijgen. “Op vrijdag ging het rijden zowel op een droge als natte baan niet zo goed. Vooral ikzelf niet”, bekende hij. “Ik was er niet helemaal met mijn koppie bij, maar toen het moest, was ik dat wel en ging het goed.”

Tijdens de kwalificatie had hij helaas wat pech. “We had de verkeerde grip. Daardoor werd ik 21ste. Dat was heel slecht en heel jammer. Daarna dacht ik: ik heb niks te verliezen. Ik ga me naar voren vechten en dat ging goed. Ik ging van 21 naar 14. Daar was ik echt heel tevreden mee.”

Het was het bewijs voor Kayne dat het met zijn snelheid wel goed zat. In de tweede race ging hij er als een razende vandoor. “Die race ging helemaal geweldig. De start was heel mooi, aan de binnenkant. Ik kon er mooi langs. Daarna lag ik P6.” Na die raketstart slaagde Kayne erin om nog een plaats goed te maken en zo kwam hij als vijfde over de finish. En dan te bedenken dat hij na de kwalificatie nog 21ste was.

Kayne Ince

Door de gecombineerde resultaten van de eerste twee races moest hij in de derde en laatste race van het weekeinde beginnen op P12. Kayne: “Ik dacht bij de start: ik doe het gewoon. Ik ging via de buitenkant naar binnen en ineens reed ik op plek vijf. Ik dacht: dit gaat lekker. Ik was echt snel, reed de op twee na snelste tijd. Ik reed mooi weg van de anderen.”

Hij kwam zo als tweede over de finish. Een topresultaat waarmee hij liet zien dat hij in Eindhoven over een uitstekende snelheid beschikte. Helaas bleek na de race dat hij een ingeklikte bumper had. Door de tijdstraf die daar op staat, verloor hij één plek en zo werd hij officieel als derde geklasseerd. Het mocht de pret niet drukken voor Kayne. “Ik ben trots op mijn resultaten.”

De jonge Nederlander kart inmiddels al zes jaar. Terugblikkend op het begin, op de buitenbaan van Eefde in een viertaktkart, is hij trots op waar hij nu staat. “We gingen vaak huurkarten. Ik zei tegen mijn vader ik vind het heel leuk en toen vroeg mijn vader of ik het als sport wilde doen. Zo zijn we begonnen.”, blikte Kayne terug op het prille begin. Hij is zeer ambitieus: “Ik wil steeds hoger. In ieder geval in een single seater.”

Daarvoor moet hij veel winnen, kampioenschappen winnen ook. Het kan hem niet snel genoeg gaan. Afgelopen weekend verzilverde hij dan ook die wens met het behalen van de titel bij de junioren in het NXT GP Dutch Open-kampioenschap. “In het NXT-kampioenschap stond ik voor het weekeinde gedeeld eerste. Ik ben blij dat ik in Emmen kampioen heb kunnen worden. In de GK4 lukt dat helaas niet meer, want ik heb veel pech gehad. Maar ik hoop dat we volgend jaar in dit kampioenschap te kunnen knallen!”

Kayne Ince bedankt het hele team van OW Karting, Ricardo Oude Weernink, Marcel Oude Weernink, Zacharias Ince, Patrick ten Haave en zijn moeder en zusje en de sponsoren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS