Karting • GK4 Kartseries

Karttopper Youri Bonte neemt afscheid met de mooiste bokaal van allemaal

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 januari 2023 13:19

HUIZEN – Nog één keer voegde Youri Bonte zich in Huizen bij zijn kartvrienden. Tijdens de prijsuitreiking van het GK4-kampioenschap en het NK IAME mocht Youri de beker ophalen voor zijn titel in de IAME X30 Senioren-klasse van de GK4 Kart Series. De zestienjarige inwoner van Vrouwenpolder is inmiddels gestopt met zijn sport, maar was niettemin maar wat trots met de mooiste beker die hij afgelopen seizoen kon winnen.

Youri Bonte kampioen GK4 Kart Series


“Nou, dat was hem dan”, besefte Youri nadat hij zijn laatste beker had gekregen in kartcentrum Coronel. “Ik heb nu veel meer rust. Natuurlijk is het ook jammer dat ik ben gestopt. Ik ga veel mensen missen. Ik heb zes jaar mooie tijden gehad. Ik heb veel mensen leren kennen. Ik heb heel veel gedaan. Als ik zo kan stoppen is dat mooi.”

“Ik ben drie keer Nederlands kampioen geworden, één keer kampioen bij de GK4, ik heb het EK en het WK gereden. Ik heb heel veel vrienden gemaakt en veel van deze sport geleerd. Zoals nooit opgeven en zorgen dat je plezier hebt in wat je doet. Maar ook sportief zijn, sociaal zijn tegen mensen. En ik ben erg dankbaar naar mijn ouders dat ik dit mocht doen.”

Voorheen was hij als rijder van TD Racing elk weekeinde op pad voor een race, of hij was ergens in Nederland of België aan het trainen. Nu dat niet meer hoeft, heeft hij plots zeeën van tijd. Wat gaat hij nu doen dan? “Ik ga op voetbal”, luidde het verrassende antwoord.

“Anders doe ik niks, dacht ik. Ik ga keepen. Anders zit ik thuis maar op de bank en naar de sportschool gaan, daar heb ik geen zin in. Bij voetbal ben ik ook met vrienden. Daarnaast kan ik nu ook op stap gaan met vrienden en ik kan op vakantie gaan. Of naar de Formule 1 en meer tijd met de familie hebben. Het kan nu allemaal.”

Maar toch. Gaat hij het karten niet enorm missen? Mist hij het nu niet al? “In het begin wel, maar gelukkig was ik er gauw overheen. Mijn vrienden waren altijd benieuwd naar mijn resultaten en vinden het jammer dat ik stop. Maar ik ga niet twijfelen.”

Youri Bonte


Waarom, dat weet Youri heel goed. “Het meest blij ben ik met de rust in mijn hoofd. Ik was altijd bezig met karten maar moest ook goed mijn best doen op school. Ik was bijna elk weekend weg met het karten. Nu heb ik de rust om iets te gaan doen. Nu kan ik helpen in het restaurant El Fuego van mijn ouders in Domburg. Dat wil ik later heel graag overnemen.”

Voordat het met het karten echt, écht is afgelopen, gaat hij op 28 januari eten met zijn team van de afgelopen jaren, TD Racing van Thierre Delré. “Daar heb ik natuurlijk heel veel zin in. Het is leuk iedereen weer te zien. Ik kom ook zeker weten nog wel een paar keer kijken bij wedstrijden.”

En toen zette Youri de deur ineens op een kier: “Heel misschien ga ik nog één wedstrijd rijden. Thierry zei: we hebben altijd een kart voor je klaarstaan.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS