Karting • GK4 Kartseries

Karttopper Gijs de Zeeuw toont snelheid en pakt zelfs met kromme kart nog P2! "Goed herpakt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 mei 2023 16:53

GENK – Gijs de Zeeuw liet tijdens de tweede ronde van de GK4 Kart Series zijn ware snelheid zien. De vijftienjarige coureur snelde tijdens de tweede ronde van de titelstrijd naar de tweede plaats in het dagklassement in de IAME X30 Senioren-klasse. En dan te bedenken dat de snelle rijder van WJS Racing een groot deel van de race met een krom frame reed na een race-incident! De podiumplek en de nodige punten voor het kampioenschap waren heel welkom.

Gijs de Zeeuw

“Ik ben hier zeker tevreden mee. Tijdens de kwalificatie zag ik dat we een goede snelheid hadden”, blikte Gijs op het circuit van Genk tevreden terug. “Daarna kon ik in race één meteen van vier naar één. Ik heb die plek de hele race kunnen vasthouden en ben als eerste gefinisht.”

De tweede heat begon wat moeizaam voor Gijs. Dat kwam door de nog wat koude banden, zei hij. “Maar toen ik eenmaal op gang was gekomen, kon ik snel naar voren. Met de snelste rondetijd ben ik naar de derde plek gereden. Die was twee tienden van een seconde sneller dan de snelste tijd van de nummer twee. Dat was een sterke race.”

In de finale startte het talent van topteam WJS Racing op P2, maar viel hij terug naar de vierde plek. Razendsnel stelde hij orde op zaken. “Bij het aanremmen van de eerste bocht ging ik van vier naar één. Daarna werd het iets moeilijker, ik viel terug en ik had een incidentje waardoor mijn frame beschadigd raakte.”

Daarna moest hij de rest van de race met een krom frame rijden. “Ik had alsnog snelle rondetijden. Wel merkte ik het goed dat de kart krom was. Op het rechte stuk trok die heel erg naar rechts. Uiteindelijk heb ik met één andere rijder nog een rondetijd van 55 seconden kunnen rijden. Dat ik met een krom frame nog de tweede snelste tijd reed, was zeker niet slecht.”

Zijn dominante snelheid op zaterdag was een dag eerder nog niet evident geweest voor de snelle Brabander. “Tijdens de training op vrijdag waren we nog een beetje aan het zoeken naar de juiste afstelling. Proberen, testen. Tijdens de warm-up zat ik er al goed vooraan bij. De set-up was perfect en kon ik naar voren rijden.”

Gijs de Zeeuw

Zijn uitstekende resultaat op de Belgische piste voelde als genoegdoening voor zijn optreden tijdens de eerste ronde van de GK4 Kart Series. “In Mariembourg was ik niet helemaal scherp. Wel heb ik ook toen goed veel punten kunnen pakken voor het kampioenschap, maar het was niet mijn beste weekend. Ik heb me hier in Genk goed herpakt. We staan er nu goed voor in het kampioenschap.”

En dan te bedenken dat het voor Gijs pas zijn eerste seizoen bij de Senioren is. “Van tevoren hadden we daarom geen echte verwachtingen. Nu het zo goed gaat, is het doel de top drie. Of dat gaat lukken, ligt eraan of we in de komende races goed constant punten kunnen scoren.”

Behalve de GK4 Kart Series rijdt Gijs dit seizoen ook het NK IAME en het IAME Benelux-kampioenschap. Zijn volgende race is de tweede ronde van het NK. Die wordt op het circuit van Kerpen in Duitsland gehouden. “Ik heb daar nog nooit gereden, dus we gaan er van tevoren daar nog trainen om de baan te leren kennen. Ik zie het allemaal wel. Ik laat het gewoon op me afkomen. Ik zie wel waar ik beland.”

Gijs bedankt Willem Jan Schoots en Sinan van der Raad, en het hele team van WJS Racing en zijn ouders.

Gijs de Zeeuw wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door GPZ Consulting.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS