Karting • GK4 Kartseries

Karttopper Tom Alderliesten kan alsnog lachen: dikverdiend WK-ticket op zak!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 juli 2023 20:15

KERPEN - Voor Tom Alderliesten werd de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap IAME toch nog een mooi weekeinde. De elfjarige coureur uit Hendrik-Ido-Ambacht had wat moeizame races in de Mini-klasse, maar pakte toch genoeg punten om een ticket te verdienen voor het WK IAME in Portimao, later dit jaar. En dus deed een verheugde rijder zijn verhaal.

Tom Alderliesten wint WK-ticket voor Portugal


“Een WK-ticket was mijn grote doel voor dit jaar”, zei Tom, die de basis voor zijn WK-deelname eigenlijk al begin dit seizoen legde na zijn sterke podiumplek bij het eerste NK in Mariembourg. “Het is mijn eerste WK-ticket. Dat terwijl deze wedstrijd hier in Kerpen eigenlijk helemaal niet zo goed ging. Maar ik heb genoeg punten voor een WK-ticket. Dus toch een beetje geluk.”

Hoewel hij in één van de twee races keurig in de top tien eindigde (zevende) brachten de races in Kerpen even niet het gewenste resultaat. Een kans om dat in de finale recht te zetten, kreeg de talentvolle Zuid-Hollander helaas niet, want vanwege storm en regen werd die race noodgedwongen afgelast.

Goed, het deed er allemaal niet meer toe toen de ergste regen het Duitse circuit gepasseerd had. Tom had op dat moment immers het ticket voor het WK in Portimão gekregen. Dat de coureur van topteam WJS Racing nu dat startbewijs heeft, is niet zo vreemd, aangezien hij tot Kerpen steeds uitstekende resultaten had neergezet.

“Aan het begin van het seizoen had ik verwacht dat het dit seizoen moeilijk zou worden, maar na de eerste race van het nieuwe seizoen had ik er wel vertrouwen in. Het ging meteen heel erg goed. En daarna bleef het goed gaan. Eigenlijk wist ik daarvoor al dat we sterk zouden zijn, want in Eindhoven tijdens de Winter Cup ging het meteen goed.” Daar scoorde tom een mooie podiumplek.

Hoe het kan dat hij dit seizoen zoveel progressie boekt? “Doordat ik heel veel train, denk ik”, zocht Tom naar een verklaring. “Vergeleken met vorig seizoen gaat het veel beter. Ik heb nu natuurlijk ook veel meer ervaring. Dat zal zeker ook helpen. En de begeleiding bij het team van WJS Racing is super!”

Het WK-ticket is daarvan in ieder geval een mooie afspiegeling. Het circuit in Portugal, dat kende hij, al zei Tom. “Ik heb filmpjes ervan bekeken en het op de sim al een aantal keer gereden. Ik vind het een leuk circuit. Het is technisch en ik ga altijd goed op een technische baan. Heel erg fijn dat ik nu zeker ben van WK-deelname. Lekker naar het buitenland. We willen er eerder al heen om er nog een paar dagen extra te kunnen trainen.”

Met het ticket op zak kan hij met een iets meer ontspannen gevoel de rest van het seizoen afwerken. Dat bestaat behalve uit de laatste ronde van het NK ook uit het Benelux-kampioenschap. “In het Benelux-kampioenschap sta ik nu tweede. Daar hoop ik nog vaker op het podium te komen.”

Tom Alderliesten karting


Verder is Tom naarstig op zoek naar sponsors en support voor het WK in Portugal. Het ticket is binnen, maar nu het extra budget nog om de reis te kunnen maken, want ook reiskosten en hotel en trainingen en het gebruik van setjes banden kunnen aardig oplopen. Tom wil graag de deelname in Portugal helemaal safe stellen. Om competitief te zijn moet er getraind worden van te voren. Dat doet de concurrentie in ieder geval wel. Tom zoekt extra budget om het WK dicht te timmeren. Daarvoor heeft hij dit jaar een campagne opgezet. Iedereen die de talentvolle jongeling wil helpen het maximale uit zijn carrière te halen, kan hem steunen. “We hebben die actie gestart om hogerop te kunnen komen in de kartsport”, legde Tom uit. Wel, die campagne wordt tijdelijk omgedoopt: Help Tom naar het WK in Portugal. “Iedereen kan doneren wat-ie wil. We zijn blij met alle hulp!”

Help Tom Alderliesten naar het WK in Portugal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS