Karting • GK4 Kartseries

Kartster Marith Schuurman verbijt de pijn van een geblesseerde pols en pakt P2 bij de Ladies in de GK4 Kart Series!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 mei 2023 01:44

GENK – Met een pijnlijke schouder en een geblesseerde pols stuurde Marith Schuurman, die rijdt bij het topteam van SignMind Racing, haar kart zondag met succes over het circuit van Genk. Tijdens de tweede ronde van de GK4 Kart Series finishte ze in het Ladies-klassement knap als tweede in de Honda 9PK Senioren-klasse. De veertienjarige Amerongense gaf zo en passant een masterclass doorzetten.

Marith Schuurman met trotse vader Hans Schuurman

“Ik dacht: ik kan wel pijn hebben en niks doen, maar ik wilde doorzetten en het podium halen”, zei Marith. “Het deed wel zeer tijdens het racen, maar je moet gewoon doorzetten.” Dat ze dan nog tweede werd is natuurlijk razendknap. Of ze zonder haar blessure had kunnen winnen, soms? “Ik denk dat het ook zonder blessure lastig was geweest eerste lady te worden omdat Quinty Pen heel snel was.”

Maar hoe was dat zo gekomen, een pijnlijke schouder én een polsblessure. “In de tweede ronde van de training haalde iemand me in en ook al had-ie ruimte links en rechts ging-ie over me heen. Daardoor was de kart krom en kapot en ik had daarna last van mijn sleutelbeen en mijn pols. We zijn naar de EHBO geweest en daar werd gedacht aan een scheurtje in mijn bot in mijn pols en een verrekte spier in mijn pols. Ondertussen waren mijn vader en het team aan het sleutelen om de kart weer te herstellen.”

Ze deed rustig haar verhaal alsof het de normaalste zaak van de wereld was dat ze ‘gewoon’ in de kart was gestapt. Wel, met zo’n instelling kun je het ver schoppen. Ook in de kartsport. Dat ze twee jaar geleden überhaupt met de sport begon, had alles te maken met een zomervakantie in Zandvoort.

“Mijn ouders hebben daar een vakantiehuisje”, legde ze uit. “Daar waren op dat moment de voorbereidingen voor de Grand Prix van Nederland bezig. Toen zei ik tegen mijn ouders: ik wil heel graag een keer gaan karten. Na heel lang smeken, mocht ik een keer huurkarten in Amsterdam.”

Het beviel haar zo goed dat ze al snel elke dag ging rijden. “Na de zomervakantie ben ik op kartles gegaan bij SignMind Racing en dat beviel ook heel erg goed. Ik heb drie maanden les gehad en toen ben ik op buitenbanen gaan rijden. Ik vind vooral de snelheid leuk. Eigenlijk alles wel. En ook de community van het karten.”

Marith Schuurman

Vorig seizoen maakte Marith haar debuut als wedstrijdrijder. Dat jaar reed ze clubraces in Venray en trainde ze veel in Venray en Strijen. “Aan het eind van het seizoen heb ik meegedaan aan één GK4-race om eens te proeven aan het niveau. Ik vond het super, maar helaas viel in de kwalificatie mijn motor uit.”

Dit seizoen is alles nog een tandje serieuzer en professioneler geworden. Zo rijdt Marith nu het hele seizoen in de GK4 Kart Series én rijdt ze het clubkampioenschap van het circuit in Venray. Dat ze op de goede weg is, bewees ze met haar podiumplaats in Genk, zondag. “Dit is nu mijn derde podiumplaats. Natuurlijk hoop ik dat ik er dit jaar nog meer pak.”

En dan? Hoe zit ze haar toekomst in het racen? “Ik wil graag in de Porsche GT3 Cup gaan racen. Ik hoop binnen een paar jaar. Maar eerst nog lekker karten en zo goed mogelijk scoren!”

Marith bedankt iedereen SignMind Racing vooral Bjorn, Rob en haar vader en moeder.

Marith Schuurman wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door Coronel, Klaassen Daalmans, Data Impact, BJ Computers, Henkies Elektronica en de school van HIP.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS